Menu

Biofilmele microbiene in industria alimentara Partea a II-a

Proprietatile biofilmelor

Proprietati legate de substante extracelulare polimerice (EPS) Compozitia substantelor extracelulare polimerice nu se cunoaste inca in mod definitiv. Se stie ca EPS este format din doi componenti fundamentali si anume exopolizaharide si proteine, despre care nu sunt inca studii aprofundate.

Citeşte mai departe ...

Listeria monocytogenes si Challenge test - partea a III-a

Regulamentele CE prevad ca operatorii din sectorul alimentar trebuie sa mentina lantul frigorific al produselor alimentare, in special al produselor alimentare perisabile, pe toata perioada de conservare a acestora si isi asuma propriile responsabilitati prevazute de Regulamentul CE nr. 2073/05 cand alimentele au fost mentinute in conditiile de el stabilite. in mod ocazional, conditiile de conservare ale alimentelor de-a lungul vietii comerciale a acestora nu sunt cele prevazute si pot intalni conditii de abuz termic pe timp mai mult sau mai putin indelungat. E de ajuns sa ne gandim pe timpul verii cand facem cumparaturile la supermarket.

Citeşte mai departe ...

Listeria monocytogenes si Challenge test - partea II-a

Un challenge test valabil trebuie sa considere diversele aspecte ale ecologiei microbiene, raportul care se creeaza intre microorganism, in cazul nostru Listeria monocytogenes si alimentul de analizat. Despre aceste aspecte am vorbit deja in articolele precedente. Primul pas in realizarea unui challenge test este alegerea unei tulpini de Listeria monocytogenes. Giaccone (2010) considera necesara folosirea unei tulpini de referinta standard pentru ca proba experimentala sa aiba valoare (in cazul in care se cere parerea autoritatii competente). Dupa americani, Scott et al. (2005), pentru un challenge test ar trebui sa fie folosite 3-5 tulpini ale aceluiasi microorganism, pentru a echilibra diferitele comportamente ale acestora.

Citeşte mai departe ...

Listeria monocytogenes si Challenge test

Listeria monocytogenes este unul dintre cei mai periculosi agenti de infectie alimentara umana deoarece asociaza mortalitatea cu prevalenta ridicata la nivelul populatie. In 95% din cazurile de listerioza umana boala a fost declansata de consumul de alimente. Este foarte rar ca boala sa fie declansata prin manipularea animalelor sau prin contact direct cu o alta persoana bolnava.

Citeşte mai departe ...

Produsele alimentare gata pentru consum si criteriul de siguranta Listeria monocytogenes

Produsele alimentare gata pentru consum (ready to eat food - RTE) sunt alimente destinate consumului direct, nu necesita preparare sau o alta transformare pentru a elimina sau a reduce la un nivel acceptabil microorganismele periculoase (art.2, litera g, Regulament CE nr. 2073/2005).

Citeşte mai departe ...

Consideratii privind criteriile microbiologice

Acest articol isi propune sa atraga atentia asupra unor aspecte privind criteriile microbiologice ale produselor alimentare, in optica Regulamentului CE nr. 2073/2005. Un subiect atat de complex nu poate fi epuizat in cateva randuri asadar imi propun sa fac acum doar o scurta introducere.
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Informatii Utile

Revista Veterinarul stiinta si practica

Revista Veterinarul Business

Revista Veterinarul PET si FERMA

VetClub

Clubul Veterinarilor
Indexul Veterinar
Directorul Veterinar
Documente download
Vet Mailing
concursuri
Promotii
Chestionare
Cursuri
Intreaba Echipa Veterinarul
Asistenta & Suport Medici

Servicii

Abonare
Login
Inregistreaza-te
Trimite txt Web
Trmite txt Revista
Trimite info director
Cere introducere in Director
Asistenta Tehnica
Inscrie-te in SENSA
Vreau pagina Web!
Parerea ta conteaza
Spune-ti si tu parerea
Voteaza si tu
Cere o informatie