Joi, Aprilie 25, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a lui Mihai Pucerea, fost consilier superior in cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta, acuzat de luare de mita de la patru firme in schimbul eliberarii unor certificate privind efectuarea de dezinfectii la bordul navelor in porturile Constanta si Constanta Sud - Agigea.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) transmis la sfarsitul lunii februarie de AGERPRES, el a fost dsat pe mana justitiei pentru de luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare a banilor.

In aceleasi dosar, a fost trimisa in judecata si SC Kiraelenys SRL Constanta, firma in cadrul careia detin calitatea de asociati fiica si sotia inculpatului.

Procurorii sustin ca, in intervalul 1 noiembrie 2013 - 8 ianuarie 2014, medicul veterinar Pucerea, aflandu-se in indeplinirea atributiilor de serviciu ce-i reveneau in calitate de consilier superior in DSVSA si medic veterinar in cadrul Circumscriptiei Sanitare Veterinare Zonale Constanta, in mod repetat, respectiv in 11 randuri, a pretins prin intermediul unor martori si primit prin intermediul coinculpatei SC Kiraelenys peste 193.000 lei, echivalentul a circa 43.000 euro, cu titlu de mita. Suma a fost primita de la patru societati comerciale in schimbul eliberarii de certificate veterinare necesare efectuarii de catre respectivele firme a unor operatiuni de export sau tranzit de cereale si furaje in state terte Uniunii Europene.


"Pentru a disimula caracterul fraudulos al primirii banilor, inculpatul a creat aparenta incasarii legale a acestora, emitand in acest sens 11 facturi fiscale, in contul unor servicii pretins prestate de firma Kiraelenys, in beneficiul platitorilor, dar neefectuate in realitate. (...) Inculpatul ar fi pretins, in mod frecvent, sume de bani, cu titlu de mita, de la reprezentantii a 4 societati comerciale care desfasoara activitati in Portul Constanta, constand in operatiuni de export de cereale catre state arabe si din Africa de Nord. in schimbul banilor, sus-numitul ar fi eliberat agentilor economici avize sanitar-veterinare favorabile. Certificatele veterinare erau completate personal de catre reprezentantii firmelor, prin tehnoredactare computerizata, numerele de inregistrare in evidentele autoritatii publice emitente fiind comunicate telefonic, din memorie, de catre inculpatul Mihai Pucerea", se arata in comunicat.

Sursa citata precizeaza ca, ulterior, respectivele documente ar fi fost semnate si stampilate in cadrul unor intalniri private ale functionarului public cu solicitantii, inclusiv in zile nelucratoare si la domiciliul inculpatului sau in alte locuri decat biroul acestuia din incinta Circumscriptiei Sanitar Veterinare Constanta.

"Astfel, in continutul respectivelor certificate veterinare se atesta, pe de o parte, faptul ca produsele destinate exportului proveneau din zone in care, pe o anumita suprafata sau perioada, nu se inregistrasera cazuri de boli infectioase severe, periculoase pentru animale si pasari, iar, pe de alta parte, imprejurarea ca mijlocul de transport (nava), pe care erau incarcate produsele in Portul Constanta, fusese "curatat si dezinfectat prin mijloace si metode aprobate in Romania". (...) Singurul functionar public din DSVSA Constanta abilitat sa emita certificatele veterinare necesare realizarii exporturilor de cereale si furaje prin Porturile Constanta si Constanta Sud - Agigea era inculpatul Pucerea, care, potrivit unei practici indelungate, instituite unilateral, ar fi conditionat eliberarea respectivelor inscrisuri oficiale de achitarea unei asa-numite "taxe de dezinfectie", in cuantum de 1 leu/tona de marfa exportata", au constatat anchetatorii.

DNA mentioneaza ca aceasta taxa reprezenta in realitate un folos material pe care si-l asigura functionarul public pentru indeplinirea actului ce intra in atributiile sale de serviciu.

"Aceste documente aveau ca obiect lucrari fictive de dezinfectie ce s-ar fi prestat la bordul navelor maritime si care erau ulterior inregistrate in evidentele contabile ale persoanei juridice emitente. Contravaloarea facturilor fiscale emise in aceste conditii era achitata cu promptitudine de catre exportatori, sub sanctiunea refuzului inculpatului de a mai emite pe viitor certificate veterinare. Sumele de bani primite cu titlu de mita de catre inculpat si cu care a fost alimentat contul bancar curent al firmei ar fi fost utilizate exclusiv in interesul personal si al membrilor familiei sale", se mai arata in comunicat.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului judiciar asupra sumelor obtinute de inculpati si asupra bunurilor mobile achizitionate cu banii primiti.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta.

sursa: Romania Tv