Joi, Aprilie 25, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Se pare ca fermieri din Danemarca sunt mai responsabili chiar si de cat unii medicii veterinari sau distribuitori de medicamente veterinare de pe la noi. Statistic s-a dovedit faptul ca in Danemarca utilizarea antibioticelor in agricultura a scazut cu 10%. Se pare ca fermierii danezi au inteles pe deplin rolul si importanta utilizarii responsabile a antibioticelor in creterea porcilor. Se pare de altfel, ca la ei, reducerea antibioticelor a devenit un deziderat politic.

 

Dan Jørgensen, ministrul danez pentru Alimentatie, Agricultura si Pescuit a declarat ca "Danemarca este un pionier in lucrul cu antibioticele. Alte tari ne invidiaza rezultatele pe care le-am realizat in colaborare cu femierii, medicii veterinari si autoritatile publice". Reducerea utilizarii antibioticelor in cresterea porcilor inseamna reducerea riscului de a dezvolta in continuare rezistenta la antimicrobiene. Dan Jørgensen este foarte multumit de rezultate si isi exprima ambitia de a mentine incidenta scazuta a rezistentei la antimicrobiene in urmatorii ani. "O utilizare limitata a antibioticelor este foarte importanta in scopul de a ne asigura ca medicii pot prescrie cel mai bun tratament, atunci cand copii nostri se imbolnavesc si este necesara utilizarea antibioticelor. Stim ca deja, rezistenta antimicrobiana este o probleme in crestere in lumea din jurul nostru".

Cartonasul galben - a fost un proiect de succes
In Danemarca, utilizarea antibioticelor se face dupa o schema foarte bine stabilita si respectata de toti factorii implicati denumita - cartonasul galben. Schema combina supravegherea utilizarii antibioticelor cu masuri administrative. Daca un agricultor depaseste o anumita limita, va primi un ordin de a reduce utilizarea antibioticelor. In cazul in care fermierul nu reuseste reducerea antibioticelor utilizate in ferma, atunci el va fi vizitat de un medic specialist si va avea loc o inspectie. In cele din urma, numarul de animale pe care le detine fermierul vor fi reduse.

"Efortul nostru comun a dus la cresterea reputatiei produselor alimentare daneze. Aceasta politica creeaza siguranta alimentara, creste increderea consumatorilor si accesul usor la pietele internationale", afirma Dan Jørgensen.