- Detalii
- Noutăți Medicale
Utilizarea antibioticelor cu responsabilitate
Se pare ca fermieri din Danemarca sunt mai responsabili chiar si de cat unii medicii veterinari sau distribuitori de medicamente veterinare de pe la noi. Statistic s-a dovedit faptul ca in Danemarca utilizarea antibioticelor in agricultura a scazut cu 10%. Se pare ca fermierii danezi au inteles pe deplin rolul si importanta utilizarii responsabile a antibioticelor in creterea porcilor. Se pare de altfel, ca la ei, reducerea antibioticelor a devenit un deziderat politic.
Dan Jørgensen, ministrul danez pentru Alimentatie, Agricultura si Pescuit a declarat ca "Danemarca este un pionier in lucrul cu antibioticele. Alte tari ne invidiaza rezultatele pe care le-am realizat in colaborare cu femierii, medicii veterinari si autoritatile publice". Reducerea utilizarii antibioticelor in cresterea porcilor inseamna reducerea riscului de a dezvolta in continuare rezistenta la antimicrobiene. Dan Jørgensen este foarte multumit de rezultate si isi exprima ambitia de a mentine incidenta scazuta a rezistentei la antimicrobiene in urmatorii ani. "O utilizare limitata a antibioticelor este foarte importanta in scopul de a ne asigura ca medicii pot prescrie cel mai bun tratament, atunci cand copii nostri se imbolnavesc si este necesara utilizarea antibioticelor. Stim ca deja, rezistenta antimicrobiana este o probleme in crestere in lumea din jurul nostru".
Cartonasul galben - a fost un proiect de succes
In Danemarca, utilizarea antibioticelor se face dupa o schema foarte bine stabilita si respectata de toti factorii implicati denumita - cartonasul galben. Schema combina supravegherea utilizarii antibioticelor cu masuri administrative. Daca un agricultor depaseste o anumita limita, va primi un ordin de a reduce utilizarea antibioticelor. In cazul in care fermierul nu reuseste reducerea antibioticelor utilizate in ferma, atunci el va fi vizitat de un medic specialist si va avea loc o inspectie. In cele din urma, numarul de animale pe care le detine fermierul vor fi reduse.
"Efortul nostru comun a dus la cresterea reputatiei produselor alimentare daneze. Aceasta politica creeaza siguranta alimentara, creste increderea consumatorilor si accesul usor la pietele internationale", afirma Dan Jørgensen.
- Detalii
- Iulian Vieru