Vineri, Martie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Este vital ca un absolvent sa stie ca experienta se capata muncind, in timp, respectul fata de ceilalti confrati ni se intoarce exact, solidaritatea ne intareste cand ni se ofera si-i intareste pe cei carora le-o oferim, constanta si speranta ne fac sa nu abandonam. Pentru celelalte exista manuale de marketing si management al afacerilor. Nu trebuie sa fim complicati, sa fim veseli, sa ne bucuram de viata, iar fiecare rasarit de soare sa ne dea un nou inceput!

1. Cand ati inceput cariera de medic veterinar si care au fost primele cazuri pe care le-ati avut de tratat ca si medic, domnule dr. Constantin Lazar?

Am absolvit F.M.V. Iai, promotia prof. dr. Ioan Paul, in anul 1993. Pana in octombrie 1994, am lucrat la S.C.P.C.B. Dancu - Iai, pe postul de cercetator asistent stagiar. Aici m-am familiarizat cu patologia reproductiei i transferul de embrioni la bovine. A fost o perioada deosebita in acumularea de cunotinte de baza, care m-au ajutat i ma ajuta in practica. Am continuat ca medic II la C.S.V. Vicovu de Sus, in Bucovina natala, la 25 de km de Radauti, unde locuiam. imi amintesc faptul ca nu tiam ce este ┐ûceapa ciorii ┐û, cu care se intoxicase o vaca din satul Bivolarie, aa ca am redescoperit brandua de toamna(Colchicum autumnale) intr-un context neplacut. Sunt frumoase paunile cand aceste flori delicate le impodobesc, dar spre deosebire de primavara, efectele consumului sunt grave. Castrari de vierui, controale de gestatie i cai cu colica au completat prima mea perioada de practicare efectiva a profesiei, intr-un cadru natural deosebit.

2. Cum a fost inceputul, cand v-ati deschis primul cabinet?

Din octombrie 1994 pana in februarie 2004 nu am avut un cabinet veterinar propriu zis. Aceasta perioada a fost marcata de practicarea profesiei exclusiv pe teren, avand in maina toate cele necesare, de la simpla injectie, la cele necesare operatiei de cezariana. Am mai profesat la C.S.V. Ulma i C.S.V. Straja, pana in anul 1998, toate situate in zona de munte. Din 1998 pana in prezent activez la Marginea, comuna unde m-am nascut, situata la 9 km de Radauti.

Situatia anilor ┐90 este bine tiuta, dispensare vechi, insalubre, facilitati specifice inexistente. Functionam intr-o locatie din 1897, construita pentru locuit de catre etnicii germani, ce au emigrat in timpul celui de-al doilea razboi mondial. in urma stadiilor de pregatire practica din Austria (1991 i 1992), Franta (2001, 2003, 2007), Anglia (2008), am realizat cat de important este sa ai locul de baza (cabinet, farmacie), de unde pleci i unde te intorci. in anul 2003, dupa ce am cumparat terenul i constructiile vechi aferente, am construit o structura noua, pe care am compartimentat-o in: farmacie, cabinet a.m., cabinet A.M. si spatii auxiliare. Dotarea am facut-o progresiv, din resurse proprii reinvestite si cu sprijin de la colegii din Franta.

In anul 2010, am finalizat primul program de dotare prin fonduri europene aprobat in Romania, inceput in anul 2008. Prin acest program, am reuit sa ridic standardul de echipare al cabinetului (masa de operatie i consultatie, microlaborator, endoscop, aparatura stomatologica, aparat aerosoli). in acest fel, profilul practicii mele este unul mixt (rural, ecvin, a.m.), care se pliaza pe cerintele zonei.

3. Cate ore munciti pe saptamana si cum arata o zi tipica de lucru din viata dumneavoastra?

Nu va ateptati la un numar spectaculos de ore, nu m-a preocupat niciodata sa le socotesc, intotdeauna m-am raportat la numarul de cazuri duse la bun sfarit. Exista cateodata mari variatii intr-o zi tipica! De obicei, pe teren rezolv cazuri la animale de renta i cai iar la cabinet cele legate de a.m. i cai. imi place foarte mult flexibilitatea profesionala, in sensul de a trece intr-o zi, de exemplu, de la o operatie de piometru la catea, la un rabotaj dentar la cal, apoi la crotalierea catorva vitei i in final vaccinarea unei pisici. Exista i alte combinatii posibile, toate implica insa schimburi intre bluza de operatie i salopeta intr-un timp scurt.

4. V-ati implicat de-a lungul timpului intr-o serie de organizatii menite sa urneasca lucrurile in medicina veterinara din Romania. Care credeti ca sunt principalele dezavantaje ale medicului veterinar roman si care credeti ca ar fi solutiile pentru a le depasi?

Am considerat ca organizatiile profesionale trebuie sa depaeasca un cadru organizatoric formal i sa ofere posibilitatea profesiei sa progreseze in termeni reali, pe fond.C.M.V. si A.G.M.V.R. Au fost primele in care m-am implicat precum toti ceilalti colegi. Am continuat ca membru fondator al P.M.V.P.R. in 2008 i al A.V.E.R.(Asociatia Veterinarilor Ecvini din Romania) in 2010, iar anul acesta am devenit membru al A.M.V.A.C. Spiritul care se creeaza, contribuie la gasirea multor solutii pentru profesie. Nu cred ca trebuie sa ateptam totul de la ele, ci avem obligatia de a le veni in intampinare prin probarea ca suntem noi inine motivatia personala de a exista profesional, ca trebuie sa ne reinventam continuu i sa ne redescoperim, inainte de a ne afilia unei organizatii care sa ne implineasca i sa ne reprezinte. intr-un cuvant, trebuie sa fim propri notri inaintai. Dezavantajul nostru principal este faptul ca ne desfauram activitatea intr-un context social, politic i economic dominat nu de primatul profesionalismului i al competentei ci de cel al formalului i superfi - cialului. Mai pe scurt, se mimeaza foarte mult i se face mai putin. Daca pentru depairea cadrului general este nevoie de efortul intregii societati de a cere performanta administrativa liderilor, pe plan specific, trebuie sa identificam foarte bine resursele de care dispunem, cererea specifica din aria de competenta, marja de risc asumat i apoi sa trecem la treaba. Sa fim contienti ca acesta nu este decat inceputul i nu exista oprire sau cale de intoarcere. Exista doar inainte, munca, greutati, atentie la detalii, constanta i speranta. Nu vom finaliza niciodata fiecare in parte toate problemele i nici nu este indicat sa pretindem aa ceva. Constituim doar o etapa care va conta insa foarte mult in dinamica, daca este facuta cum trebuie. De aceasta depinde ce impresie lasam. De toti este nevoie, dar nimeni nu este indispensabil!

5. Cat la suta din timpul dumneavoastra acordati pregatirii continue?

Nu am date categorice in privinta procentului. Nici nu tiu daca ar fi util. Procentele sunt nefolositoare daca nu sunt convertite in rezultate practice pozitive! Nu trebuie neaparat sa bifam puncte i sa afiam certificate pe pereti. Cel mai bine este atunci cand ceea ce invatam extra crete procentajul cazurilor rezolvate. Aceasta implica insa tratarea pregatirii continue intr-un mod foarte serios.Trebuie sa mergi acolo unde ai convingerea ca te va ajuta pe tine i pe pacientii tai. Ca reper sigur, in ceea ce ma privete, trimestrial cel putin, particip la un eveniment de acest gen, pe care mi-l aleg in functie de prioritatile definite. in concluzie, nu fac nimic spectaculos sau in plus decat ceilalti colegi.

6. Cum definiti succesul din perspectiva dumneavoastra?

Nu pot defini succesul nici macar din perspectiva personala, deoarece nu este treaba mea. Existam ca succes sau insucces doar daca suntem perceputi ca atare in urma prestarii serviciilor solicitate. Consider ca treaba mea este legata de faptul ca sunt obligat sa prestez cat mai bine, utilizand la maximum cunotintele si dotarea pe care o am, fara pretentia de a fi exhaustiv sau unic. Atat. De aici, nu fac altceva decat sa ma concentrez pe urmatorul caz de rezolvat.

7. Va considerati un medic veterinar de succes?

Inca nu am terminat ceea ce mi-am propus sa fac, asa ca nu pot considera rezultatele prezente ca fiind finale.

8. Daca ar fi sa o luati de la capat, ce ati face la fel? Ce ati schimba?

De obicei o iei de la capat daca ai esuat anterior si atunci nu mai faci ce ai facut. Daca pe plan sentimental sau mistic revelatiile sunt permise, pe plan profesional, am indoieli. Sper doar sa nu fiu pus in aceasta situatie. Nu ador jongleriile existentiale.

9. Care este primul lucru pe care ati dori sa il stie un medic veterinar proaspat iesit din facultate?

Care ar fi cele 5 reguli fundamentale pe care ar trebui sa le stie atunci cand se gandeste sa deschida un cabinet? De ce nu 4 sau 6? si cine spune ca sunt fundamentale? In functie de diferiti factori, unele devin mai fundamentale decat altele! Este vital ca un absolvent sa stie ca experienta se capata muncind, in timp, respectul fata de ceilalti confrati ni se intoarce exact, solidaritatea ne intareste cand ni se ofera si-i intareste pe cei carora le-o oferim, constanta si speranta ne fac sa nu abandonam. Pentru celelalte exista manuale de marketing si management al afacerilor. Nu trebuie sa fim complicati, sa fim veseli, sa ne bucuram de viata, iar fiecare rasarit de soare sa ne dea un nou inceput!