Joi, Aprilie 25, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un medic veterinar respectat si cunoscut de catre toti din zona in care isi desfasoara activitatea este fara indoiala un medic veterinar de succes. Prin natura firii, prin convingerile puternice si ajutorul pe care l-a oferit colegilor, adunate la activitatea desfasurata in circumscriptiile sanitar veterinare pe care le are in Bihor, dr. Corneliu Maier demonstreaza ca medicii veterinari trebuie sa fie uniti, indiferent de zona in care isi desfasoara activitatea.

Cand aţi inceput cariera de doctor medic veterinar şi care au fost primele cazuri pe care le-aţi avut de tratat ca şi medic?

Septembrie 1996. Doua cazuri mi-au ramas in memorie, cazuri pe care le-am tratat in primele zile de practica a profesiei. imi amintesc de o fatare distocica la o vaca cu gestaţie gemelara şi de o plaga profunda la o iapa, plaga aflata in zona superioara a membrului pelvin stang – produsa in padure unde animalul era folosit la tractat lemne. Nu pot uita cat de tare ploua şi ca am lucrat sub o umbrela, motiv pentru care sutura plagii a durat peste doua ore.

Cum a fost inceputul, cand v-aţi deschis primul cabinet?

Inceputul a fost extrem de greu deoarece ca stagiar nu a avut un şef, un medic cu experienţa cu care sa ma consult, fiind trimis direct ca şi medic şef de circumscripţie intr-o zona premontana. A fost o provocare ce a devenit in scurt timp placuta, oferindu-mi mari satisfacţii profesionale. Primul cabinet l-am deschis in septembrie 1999, odata cu privatizarea sistemului veterinar de asistenţa.

Cate ore munciţi pe saptamana şi cum arata o zi tipica de lucru din viaţa dumneavoastra?

Aproximativ 40-50 ore, in funcţie de cazuistica şi de acţiunile prevazute in Programul strategic. In general, o zi de munca incepe prin aprovizionarea cu medicamentele şi materialele necesare desfaşurarii activitaţii si se continua cu eliberarea de acte necesare crescatorilor de animale. incepand cu ora 12 se merge pe teren pentru a trata animalele ce nu pot fi aduse la cabinet din diferite motive (imposibilitatea deplasarii acestora datorita starii de boala, distanţa mare sau varsta inaintata a proprietarului).

Cum este activitatea medicala veterinara intr-un cabinet din mediul rural?

Complexa, frumoasa, acaparanta.

Care sunt secretele menţinerii unui cabinet la ţara in perioada de criza?

Un bun management, personal serios şi o comunicare foarte buna cu crescatorii de animale.

Cat la suta din timpul dumneavoastra acordaţi pregatirii continue?

Imi este greu sa evaluez in procente timpul acordat dar citesc toate publicaţiile de specialitate aparute in Romania şi particip la toate congresele organizate de catre PMVPR , AGMVR şi AMVAC . Totodata sunt membru fondator al AVER (medici veterinari cu practica pe cabaline), asociaţie care a organizat in 2010 şi 2011 doua congrese de specialitate şi doua workshop-uri.

Cum definiţi succesul din perspectiva dumneavoastra?

Pentru mine recunoaşterea rezultatului muncii profesionale de catre proprietarii de animale şi colegi este o dovada a aprecierii efortului depus in apararea sanataţii animalelor şi implicit in cea a oamenilor. Cand acestea se completeaza şi cu satisfacţia financiara vorbim, desigur, de succes.

MAIER2

Va consideraţi un medic veterinar de succes?

Nu. Pentru a fi un medic veterinar de succes in Romania, şi mai ales pentru medicii veterinari ce-şi desfaşoara activitatea in mediul rural, majoritatea pacienţilor fiindu-le animalele de interes economic, depinzi şi de factori independenţi de voinţa ta, de ambiţiile tale. Unul dintre aceştia, şi cel mai important, este circulaţia libera a medicamentului veterinar. Tot mai mulţi proprietari de animale administreaza medicamente acestora fara a se consulta cu medicul veterinar şi implicit, fara a respecta timpul de aşteptare necesar fiecarui medicament pentru a fi eliminat din organism. Produsele şi subprodusele de origine animala ajung pe masa consumatorului contaminate cu reziduuri medicamentoase veterinare in 80% din cazuri. Din acest punct de vedere, deoarece nu pot garanta sanatatea consumatorului prin consumul acestor produse, nu ma consider un medic veterinar de succes.

Daca ar fi sa o luaţi de la capat, ce aţi face la fel? Ce aţi schimba?

Cred ca aş merge pe acelaşi drum ca şi pana acum şi la fel cum fac acum, m-aş implica in schimbarea legislaţiei veterinare, in speţa cea a circulaţiei medicamentului veterinar care din punctul meu de vedere, ca specialist, duce in Romania la un genocid lent.

Care este primul lucru pe care aţi dori sa il ştie un medic veterinar proaspat ieşit din facultate? Care ar fi cele 5 „reguli“ fundamentale pe care ar trebui sa le ştie atunci cand se gandeşte sa deschida un cabinet?

Daca in facultate totul pare roz, deosebit de frumos, in realitate un medic veterinar se confrunta de foarte multe ori şi cu situaţii neplacute atat prin natura profesiei cat şi a relaţiilor interumane, trebuind sa fie de multe ori şi un bun psiholog. Nu exista reguli fundamentale deoarece acestea variaza in funcţie de tipologia individului care doreşte sa-şi deschida cabinetul, aria de deservire a acestuia, numarul de animale din zona şi puterea financiara a proprietarilor de animale. Cu toate acestea, cateva reguli de care ar trebui sa ţina cont ar fi: sa fie un bun manager, sa aiba disponibilitate la program prelungit, sa fie preocupat continuu pentru evoluţie profesionala, sa aiba o relaţie buna cu angajaţii şi sa fie dispus la efort prelungit.