updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

7 lucruri pe care nu trebuie sa le spui clientilor

Apple, cea mai mare companie IT din lume, are o politica stricta in ceea ce priveste interactiunea cu clientii. Angajatilor din magazinele Apple nu li se permite sa foloseasca expresii care pot da nastere la stari negative.

Printre acestea se numara si "din pacate". Cine se angajeaza intr-un magazin Apple trebuie sa uite, in timpul programului, ca aceasta expresie exista. Regulamentul stipuleaza ca trebuie folosita in schimb expresia "asa cum puteti vedea avem/putem sa va oferim o alta solutie."

De asemenea, angajatii sunt instruiti sa zambeasca tot timpul si sa primeasca cu caldura clientii. "Prezentati o solutie cu care clientul sa plece acasa astazi", au fost invatati la trainingul, care dureaza o saptamana, angajatii. Mai mult, li se cere sa nu uite niciodata sa mai pofteasca clientul pe la magazin, chiar daca acesta nu cumpara nimic sau este morocanos. Lantul de retail al Apple genereaza 13% din vanzarile anuale totale ale companiei.

Va prezentam opt expresii si cuvinte pe care NU ar trebui sa le spuneti clientilor:

1. "Nu."
Niciodata sa nu-i spui unui client "nu". Foloseste in schimb expresii de genul "Da, putem. Iata cat va costa." De multe ori nu ai produsul sau serviciul solicitat, insa alteori angajatii tai spun "nu" doar pentru ca ceea ce li se cere este complicat. Ai grija sa te asiguri ca nu fac asta.

2. "Sunteti sigur?"
Atata vreme cat clientul te-a contactat, este evident ca isi doreste sa cumpere de la tine. Tu trebuie sa faci bani pentru afacerea ta, nu sa ai grija de bugetele clientilor. Aceasta este treaba lor.

3. "Ceea ce ar trebui sa faceti este..."
Nu-i spune clientului ce sa faca. Poti face asta doar daca esti o firma care ofera consultanta in afaceri. Nimanui nu-i place sa i se spuna ce sa faca.

4. "Nici o problema."
"Nicio problema" nu inseamna neaparat "Da". Nu ii faci favoruri clientului, ci ii oferi produsele si serviciile de care are nevoie. Inlocuieste "nicio problema" cu "da".

5. "Lasati-ma sa incerc sa rezolv problema."
Clientilor le pasa de rezultate, nu de eforturile pe care le faci tu pentru a-i ajuta. "Sa incerc" creeaza incertitudine si ii lasa clientului senzatia ca nu ai produsul/serviciul de care are el nevoie. Este foarte posibil sa il caute in alta parte.

6. "Anuntati-ma daca aveti si alte probleme."
Este pur si simplu enervant. Daca avea si alte probleme, ti le spunea. Cel mai bine este sa revii cu un telefon la client peste cateva zile pentru a vedea daca produsul vandut de tine este ok si el este multumit. Asa va vedea ca iti pasa si il vei fideliza.

7. "Lasati-ma sa verific si revin eu cu un telefon in cel mai scurt timp."
Dai senzatia ca nu iti cunosti propria "parohie". De ce as cumpara ceva de la cineva care nu stie exact ce are de oferit?

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul