Abcese si leziuni la reptile
- Editor: Dr Doru Safta
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
In primavara anului 2004, intr-una din zile am fost contactat telefonic de catre o persoana care nu vorbea bine romaneste si care mi-a spus ca are un shar pei cu probleme. Ajuns la cabinet, proprietarul avea un cos acoperit, de dimensiuni mari.
Am intrebat ce probleme are cainele si mi-a raspuns ca este vorba de un sarpe - intelesesem gresit. in cos se afla incolacit un piton de aproximativ 4 metri lungime, care apartinea unui circ ce se afla in acea perioda la Craiova si care prezenta in zona capului un abces destul de mare.Am luat hotararea sa intervin chirurgical.
Problema nu era interventia chirurgicala in sine, ci contentia acelui piton care, dupa cum se stie, nu se anesteziaza. La avertizarea proprietarului, am apelat la patru oameni pentru a imo - biliza sarpele si a preveni astfel o eventuala incolatacire a sa.
Deoarece abcesul era in zona capului, a trebuit sa tin cont ca in cazul in care sarpele m-ar fi muscat de mana, cel mai indicat era sa nu reactionez in niciun fel. Pentru a rezolva problema, a trebuit sa intervin atat din exteriorul caviatii bucale cat si din interior.
Interventia chirurgicala a durat aproximativ cincizeci de minute si a decurs fara incidente iar recuperarea s-a facut destul de bine, intr-un timp relativ scurt.
La cateva zile de la aceasta interventie chirurgicala, am fost solicitat de acelasi proprietar sa operez un alt pacient, care apartinea tot circului - de data aceasta era vorba de un aligator in vars ta de 12 ani si aproximativ 70-80 kg.
Aligatorul fusese muscat in urma cu mai mult timp, sangerand de fiecare data cand era prezentat pe scena. La piciorul drept fata, in urma muscaturii, se formase un tesut tumoral care sangera. I-am facut mai multe radiografii pentru a diagnostica daca si tesutul osos este afectat.
Ca si in cazul sarpelui, aligatorul nu a putut fi anesteziat si deci interventia chirurgicala a fost facuta pe viu, pacientul fiind contentionat cu o banda adeziva in jurul botului si tinut de mai multe persone. In urma extirparii tesutului tumoral, am observat o zona cu un tesut de protectie de consistenta cauciucului, de culoare alb sidefiu, nemaintalnit la alte specii de animale.
Partea cea mai anevoioasa a interventiei a reprezentat-o insa sutura, pentru ca pielea aligatorului era foarte tare si nu reuseam sa trec acul prin ea. Dupa interventie, aligatorul nu a mai sangerat iar proprietarii circului au fost foarte multumiti ca cele 2 animale sunt bine.
Drept recompensa, toata echipa medicala a cabinetului a fost invitata la circ.
