updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Abcesele la iepuri

"Ce sunt abcesele? Care sunt cauzele abcese? Cum sunt tratate abcese?: ... doar cateva din intrebarile privind tratamentul si terapia abceselor la iepuri

1. Ce sunt abcesele?

Abcesele sunt una dintre cele mai frecvente probleme si dificile din punct de vedere clinic intalnite la iepuri. Acestea pot varia de la rani deschise in piele cu scurgeri de puroi alb pana la leziuni interne invazive. Abcese interne pot merge, nediagnosticate, pana cand provoca moartea animalului gasindu-se la examinarea post mortem. Abcesele de multe ori se refera la probleme dentare, cum ar fi abcesele radacinii dintelui. Uneori, puroiul este vazut scurgandu-se din deschiderile canalului lacrimal - acestea nu reflecta infectii la ochi, dar poate proveni din infectia profunda sau abcese ale radacinii dintilor.

2. Care sunt cauzele abcese?

Organismele care cauzeaza, in general, aceste abcese sunt frecvent Pasteurella spp. sau Staphylococcus spp.. Ambele pot fi gasite la iepuri sanatosi, in special Pasteurella in pasajele nazale si Staphylococcus pe piele. In cazul in care sistemul imunitar este afectat, bacteriile pot cauza un abces. Aceasta este o versiune foarte simplificata a evenimentelor ce se intampla atunci cand se formeaza un abces. Se poate sa existe si alti factori predispozanti, cum ar fi afectiuni ale oaselor si dintilor, care duce apoi la abcese dentare sau ventilatie defectuoasa, care poate provoca si probleme respiratorii. Conditiile de mediu, alimentatie si starea generala de sanatate pot, prin urmare, ajuta la prevenirea formarii de abcese.

3. Cum sunt tratate abcese?

Problema principala este ca, odata ce apare un abces, este foarte dificil de tratat. Se considera ca antibioticele pot sa patrunda mai greu in mijlocul unui abces. Acest lucru duce, in multe cazuri, la interventia chirurgicala ca tratament optim - relativ usor intr-un abces piele, dar mult mai dificil intr-un abces la radacina dintelui sau in intreaga cavitatea abdominala. Spre deosebire de pisici si caini, puroiul la iepure este, in general, solid. Acest lucru inseamna ca pur si simplu deschiderea si drenarea nu va avea succes deoarece puroiul nu se va scurge! Drenajul inadecvate sau esecul de a elimina cauzele care stau la baza aparitiei abcesului duce la rezultate nefavorabile si la aparitia continua a abcesului.

In cazul in care chirurgia curativa nu este posibila, atunci o serie de interventii chirurgicale repetate sunt incercate pentru a controla bacteriile si de a reduce abcesul. Acestea includ implantarea de antibiotice in formule speciale sau antibiotic in cimenturi dentare. Pasta de hidroxid de potasiu este de asemenea folosita in abordari mai radicale. Pe scurt, multitudinea de tehnici diferite utilizate arata ca in nici unul din moduri nu aduce succesul complet in toate cazurile.

In unele cazuri recurente, in special abcese dentare, adesea nu exista alta alternativa decat ingrijirea "paliativa". Acest lucru va implica deschiderea regulata si chiuretajul abcesului, tratamentul dentar si administrarea continua sistemica a anitbioticului (pentru a reduce riscurile de septicemie) si analgezie (anti-inflamatoare). Unele dintre aceste cazuri pot continua in acest mod pentru mai multi ani si pot sa mentina un stil de viata acceptabil pentru pacient.

Din pacate, tratamentul nu este intotdeauna de succes si daca durerea nu poate fi controlata sau in cazul in care tratamentul este costisitor pe termen lung, eutanasie poate fi singura alternativa.

 

Va rugam sa luati act de faptul ca informatiile prezentate sunt doar orientative.

Conditiile clinice pot determina semne clinice variabile, iar aceste note nu sunt un substitut pentru un examen clinic efectuat de un medic veterinar. Daca aveti nelamuriri, puteti apela la un medic veteriar din orasul duneavoastra pe care il puteti gasi in Directorul Veterinar.
Multa sanatate dvs si animalutului dvs.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul