updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Acupunctura veterinara - studiu de caz - incontinenta urinara

Acupunctura veterinara este un sistem complex de diagnosticare, tratare si preventie a bolilor, al carui principiu este actiunea reflexa a organismului ca urmare a inteparii anumitor puncte cu ace metalice fine. Sunt recunoscute in medicina occidentala, umana si veterinara, reactiile unor zone cutanate sub forma unor senzatii dureroase, termice sau schimbarea umiditatii pe anumite zone cutanate in cadrul unor afectiuni de organ. Aceleasi principii sunt dezvoltate mai pe larg in Medicina Traditionala Chineza (MTC), unde neexistand mijloace paraclinice de investigatie la momentul dezvoltarii practicilor de acupunctura (cu peste 5000 de ani in urma), semiologia avea un loc foarte important in diagnostic. In ultimii ani, metodele alternative de diagnostic si tratament au inceput sa prinda foarte mult adepti, multi dintre ei asteptand un fel de "magie", acupunctura nu are nimic de a face cu magia.

 

Qi-ul este perceput in MTC ca o energie vitala ce se afla in foarte stransa legatura si armonie cu functiile organismului. In momentul excesului sau privarii unei functii, qi-ul este dezechilibrat, ducand mai departe la alte dezechilibre.

1. Cazul 1. Tina.

Femela, metis de talie medie, 9 ani castrata. Diagnosticata cu incontinenta urinara si insuficienta cardiaca, se afla sub tratament cu Fenilpropalinamina si Pimobendan. Proprietarul doreste sa renunte pe cat posibil la medicatie datorita efectelor adverse date de Fenilpropalinaminei la cainii cardiaci.

In MTC, diagnosticul ia in vedere si tipologia pacientului, incadrarea sa intr-una din cele cinci elemente, in cazul Tinei se incadreaza in elementul Foc, agitata, impulsiva, cauta locurile reci si dure.

Limba este usor congestionata, violacee, pulsul este mai slab pe partea stanga cu aspect filiform. Acest gen de puls indica slabire a Inimii si Pericardului (ca si in medicina occidentala) si Deficit Yang. In MTC, exprimarea poate parea usor ciudata: cand Focul Inimii (Imparatul Foc) este slabit, va duce si la slabirea Focului Ming-Men (focul subordonat). Slabirea Focului Ming-Men este Deficit de Yang al Rinichilor. Una dintre functiile majore ale Rinichilor, este controlul urinarii (Rinichi, Inima si Pericard sunt meridiane, de aceea exprimarea pare ambiguua).

2. Tratament:

BL-28, Shen-Shu, BL-39 si CV-6 cate o sedinta pe zi, 4-5 zile concomitent pana ce Yang-ul Rinichilor revine la normal (pana cand incepe sa urineze normal) apoi se tonifica Yin-ul Inimii (HT-7, KID-3 si BL-23) o sedinta la 3 zile timp de 5-6 sedinte.

Un alt caz de femela necastrata, de 10 ani prezenta o tumora mamara de mici dimensiuni, limfonodulii erau de dimensiuni normale, la radiografie nu se observau modificari pulmonare sau hepatice iar la ecografie, hiperplazie chistica endometriala cu cervix inchis cu acumulari modeste de continut. Clinic prezenta incontinenta urinara, dar pe fondul poliuriei-polidipsiei, glicemie 167 mg/dl. Postoperator (ovariohisterectomie si mamectomie) semnele incontinentei urinare au intrat in normal.

acupunctura

 

acupunctura2

acupunctura veterinara bucuresti

acupunctura veterinara stefan mazare 3vet

Ultima modificareMarți, 19 Februarie 2019 17:02
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Stefan Mazare

Medic Veterinar 3Vet Bucuresti

FMVB promotia 2008
Masterat in "Diagnostic de laborator"

Website www.3vet.ro

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.