updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Adenovirusuri

Adenovirusuri sunt doua tipuri de adenovirusuri care produc imbolnaviri la porumbei, notate cu I descoperit in anul 1976 si II descoperit in Belgia in 1992.

 

 


Acesti virusi au o rezistenta scazuta in mediu, fiind distrusi de majoritatea dezinfectantelor uzuale, dar in diferite secretii uscate pot rezista mai multe saptamani.

Simptomatologic: adenovirusul de tip I produce imbolnaviri in prima parte a anului la porumbeii tineri, apogeul imbolnavirilor fiind in luna iunie. Virusul ataca celulele intestinelor, cauzand diaree apoasa. Deseori pe baza organismului slabit se combina cu colibacili, producand complexul de adeno-coli, agravand si mai mult diareea, se observa si vomitari dese in asemenea situatii. Gusa este totusi plina cu alimente, iar mai tarziu porumbeii bolnavi slabesc mult.

Virusul de tip II poate afecta porumbeii de toate varstele si poate sa apara in toate perioadele anului. Ataca celulele ficatului, producand zone intinse de degenerescenta hepatice, care in doua trei zile duc la moarte, intestinele ramanand aparent sanatoase. Boala nu are simptome caracteristice, practic din cauza evolutiei rapide, nici nu este timp pentru prea multe observatii, pasarile bolnave prezina vomitari si diaree galbuie.

La necropsie se observa ficatul de culoare mai deschisa, galbui, marit, cu zone degenerative de culoare rosiatica. Morbiditatea poate sa ajunga de la 30% pana la chiar 100%.

Diagnosticul:  trebuie sa ne gandim la aceste boli in cazul cand apar simptomele de diaree in prima parte a anului la tineret, iar la adulti imbolnaviri cu simptomatologie necaracteristice si moarte rapida.
Ca si diagnostic diferential trebuie sa excludem posibilitatea paramixovirozei la tineret, unde apare falsa diaree, si simptome nervoarse. Cazurile adenovirozei tip II trebuie sa le diferentiem de intoxicatii.

Tratamentul: fiind vorba de boli cauzate de virusuri, antibioticele nu au un efect asupra lor, dar complicatiile provocate de componentul bacterian Escherichia coli a formei aparuta mai ales la tineret este indicat sa fie tratat si cu antibiotice. Eu am folosit cu succes in asemenea cazuri Enteroguardul la inceput administrand cate 3/4 tableta, urmat de Enteroguad pulbere administrata pe furaje in doza de 3 grame/kg furaj.

Sunt si produse mai speciale de fabricatie straina care au efect de asemenea bun.

Pe langa tratamentul cu antibiotice trebuie administrate si vitamine si polivitamine. Eu am folosit cu rezultate bune Rehidravitul, administrat cu o sonda de cauciuc in doza de 20-40 ml pe zi.

In cazul formei produse de adenovirusul de tip II, nu putem sa facem prea multe, decat sa administram vitamine si electroliti, eventual medicamente protectoare a ficatului, prognosticul bolii fiind mult influentat de starea imunologica a efectivului si de conditiile de intretinere.

Deocamdata nu este vaccin pentru aceasta boala.
In cariera mea nu am intalnit (sau nu am recunoscut) cazuri produse de adenovirusuri de tip II, decat la tineret cauzat de tip I (2009) la care am obtinut vindecari destul de promitatoare cu tratamentul amintit.

Sursa:zoliszaboro.blogspot.com

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Szabo Zoltan

M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt  mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro

Mai multe din această categorie: « Variola porumbeilor Circoviroza »