Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 66
updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Afectiuni alergice ale pielii la pisica: cateva manifestari clinice

Modelele de reactie ale pielii feline sunt limitate si o mare gama de entitati morbide pot dezvolta acelasi tablou clinic. Urmatoarele manifestari clinice pot fi intalnite singure sau in diverse combinatii.

1. Dermatita miliara

Leziunea primara este o papula eritematoasa care se sparge rapid si devine o crusta. Multiple leziuni pot fi gasite pe oricare din zonele corporale. Acestea pot fi identificate foarte usor la palpare.

Diagnostic diferential: leziunile sunt foarte tipice pentru aceasta manifestare clinica doar atunci cand apar cruste de dimensiuni mai mari pot sa se asemene cu pemfingusul foliaceu.

 

afectiuni alergice2

Etiologie, multiple cauze pot fi incluse: dermatita atopica, alergia alimentara, dermatite parazitare (paduchi, pu reci, cheiletiela), foliculita bacteriana, dermatofiti si idiopatica. Leziuni de prurit la nivelul capului si gatului Sunt leziuni realizate de un prurit automutilant, acoperite uneori de cruste si sunt localizate in jurul capului si gatului. Etiolologie, pentru acest model de manifestare clinica alergia alimentara este cel mai frecvent incriminata, mai rar dermatita atopica. Dermatita parazitara cu Notoedres sau pemfingusul foliaceu pot avea uneori asemenea manifestari. Complexul granulomatos eozinofilic Din pacate aceste manifestari clinice sunt incluse la acest capitol cu toate ca nu toate sunt eozinofilice si nici granulomatoase, dar aceasta este standardizarea actuala. Trei manifestari clinice separate sunt descrise la aceasta categorie care pot aparea individual sau in diverse asocieri.

2. Placa eozinofilica

 

Se prezinta ca o zona bine demarcata, usor proeminenta, supurativa si ulceroasa. Pot aparea pe orice zona corporala dar mai frecvent sunt intalnite pe abdomen si pe fata interna a coapselor. Leziunile sunt de obicei foarte pruriginoase si pot fi insotite de limfadenopatie regionala. Exista o eozinofilie marcanta atat periferica cat si in tesut.

afectiuni alergice3

Diagnostic diferential: granuloame micotice si bacteriene, mastocitoame, limfoame cutanate si alte tumori cutanate. Etiologie, dermatita alergica la pureci, dermatita atopica, dermatita alimentara, infectii bacteriene, idiopatica si orice alta cauza care determina linsul in exces. Recent, s-a propus si un mecanism autoimun in patogeneza acestei manifestari clinice. S-a sugerat ca linsul in exces si timp indelungat sensibilizeaza pisica la alergeni prezenti in saliva si induce un raspuns autoimun.

3. Granulomul linear (granulom colagenolitic)

Sunt trei forme de prezentare clinica care histologic sunt similare si manifesta colagenoliza.

  • Leziuni lineare ce afecteaza mai frecvent partea posterioara a coapsei. 
  • Leziuni nodulare cu un aspect verucos in cavitatea bucala. 
  • Leziuni cu aspect nodular la nivelul barbiei. In toate cele trei forme exista o eozinofilie tisulara accentuata si uneori periferica. 

afectiuni alergice5

Diagnostic diferential: in forma orala diverse procese tumorale, in localizarea la barbie se poate confunda cu o piodermita profunda iar in cazul leziunilor lineare diagnosticul diferential este greu de stabilit. Etiologie, este frecvent asociat cu diverse alergii (la pureci, alimentare) dar in multe cazuri cauzele primare sunt greu de determinat.

4. Ulcerul eozinofilic

Animalele prezinta leziuni ulcerative pe buza superioara si ocazional pe alte parti ale corpului. Nu este prezenta eozinofilia periferica si tisulara.

afectiuni alergice7

Diagnostic diferential: trebuie deosebite aceste ulcere de carcinomul scuamocelular, mastocitoame . Etiologie, acestea sunt frecvent asociate cu alergiile - in special alergia la pureci. S-a facut un studiu pe un grup de pisici predispuse la ulcerul eozinofilic si s-a constatat ca aceasta leziune aparea atunci cand erau infestate cu pureci si se remiteau spontan cand primeau un tratament antiparazitar extern. Unele forme pot avea si o componenta bacteriana iar altele sunt idiopatice.

5. Alopecia autoindusa

Aceasta este de obicei simetrica, afectand zonele laterale ale corpului si abdomenul. in zonele lezionate vom gasi la trihograma fire de par scurte, cu capatul terminal retezat, uneori in trepte si nu subtiat ca la un fir de par normal.

afectiuni alergice6

Diagnostic diferential: trebuie sa avem in vedere alopecia psihogena, care apare mai frecvent la pisicile din rasa Birmaneza si Siameza, alopeciile de origine endocrina. Etiologie: Aceasta manifestare poate fi rezultatul oricarei forme de alergie. Dermatita generalizata alopecica si crustoasa Unele forme de alergii si alte afectiuni cutanate nu se incadreaza in modelele prezentate anterior si se prezinta mai degraba cu leziunile prezentate in cadrul titlului acestui capitol.

Multe din modelele prezentate mai sus atunci cand sunt intr-o forma grava pot sa se manifeste prin alopecie generalizata si cu numeroase cruste. in speranta ca aceste lucruri sunt doar un mic stimul pentru a va deschide apetitul pentru dermatologia felinelor, va urez la toti o vacanta placuta.

 

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 19:24
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Robert Popa

Dr. Robert Popa - medic veterinar - Cabinet Veterinar Dr. Popa Robert Timisoara- Vicepresedinte AMVAC

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.