Afectiuni diverse ale ongloanelor la taurine

Contents[Hide]

Abordarea cazuisticii ongloanelor la taurine reprezinta o practica curenta medicala veterinara intilnita pe teren. Cele mai multe afectiuni se intilnesc insa in ferma si mai ales la rasele specializate. Achizitionarea de taurine din Austria sau Germania si care au fost crescute in zona de munte, pe pajiste, in sistem liber, determina la nivelul fermelor cu pardoseala de beton, asa numitele "euroferme", o intreaga patologie podala.

Achizitionarea de taurine din Austria sau Germania si care au fost crescute in zona de munte, pe pajiste, in sistem liber, determina la nivelul fermelor cu pardoseala de beton, asa numitele "euroferme", o intreaga patologie podala.

Fermierul este primul care resimte efectele "consultantilor" si a "expertilor" in cresterea taurinelor.Majoritatea acestor specialisti au un talent de a prezenta o experienta bogata si dupa ce intervin asupra ongloanelor de obicei se finalizeaza tratamentul cu abatorizarea animalului. In aceste conditii recomandarile noastre sunt foarte clare. Apelati la medici veterinari cu o dotare speciala pentru a interveni pe ongloane si la nivelul extremitatilor distale a membrelor, respectiv cu instalatii de contentie a membrelor. Nu lasati sa se apropie de picoarele vacilor dumneavoastra "specialistii" cu tigara in coltul gurii si care drept argument al experientei aduc "las ca am vazut eu cum facea dom''doctor"

1. Ulcerul talpii

Descriere Ulcerul talpii este invariabil asezat pe acelasi areal al talpii. Apare in interiorul sau exteriorul onglonului membrului posterior la jonctiunea dintre talpa si bulbul calcaiului.

Control: imbunatatire conditiilor de igiena si microclimat, reduc frecventa aparitiei bolii

2. Putrezirea calcielor

Descriere:Afectiunea este foarte asemanatoare cu furcuta putreda a calului si se caracterizeaza printr-un proces de distrugere a cornului.

Controlul: se poate realiza prin controlul factorilor de microclimat si a conditiilor de igiena din ferma.

3. Fracturile onglonului

Cunoscute inca si sub termenul de fisuri transversale, fracturile onglonului se caracterizeaza prin prezenta unei solutii de continuitate transversala, perpendiculara pe dierctia tubilor de corn.

Semiotica este caracteristica si exterm de simpla. Cel mai adesea, fisura este situata aproape de coroana si paralel cu ea, interesand cornul pana in adancime, la tesuturile vii, in care caz animalul prezinta o schiopatura evidenta.

Control: aceata afectiune nu poate fi controlata avand in vedere caracterul accidental care poate determina producerea unui astfel de afectiuni.

4. Abcesul benzii coronare

Descriere.Un abces al benzii coronare este o eruptie de puroi de la imbinarea pielii cu cornul. Aceasta leziune este deseori neobservata daca este acoperita de noroi si balega.

Palparea benzii coronare, care este dureroasa daca exista un abces, ar trebui sa fie o procedura de rutina atunci cand se examineaza o vaca care schioapata.

5. Dermatita interdigitala

Descriere.Aceasta este o infectie bacteriana care ataca pielea intre unghii.

Nu exista umflare sau durere, ci numai un discomfort care face animalul sa treaca de pe un picior pe altul pe membrele posterioare.

in multe cazuri, aceasta stare este probabil parte din faza timpurie a dezvoltarii papiloamelor.Pe masura ce se intinde infectia, cornul calcaiului este atacat. Putin cate putin acesta ulcereaza si devine din ce in ce mai dureros. "V"-ul negru care se formeaza ca in imagine (dr.) este un semn obisnuit al eroziunii timpurii a calcaiului, care se asociaza cu dermatita interdigitala. La vacile de lapte, dermatita interdigitala este o cauza a cornurilor.

6. Eroziunea calcaiului

Descriere. Aceasta stare incepe ca o ciupire a cornului calcaiului. Craterele mici se unesc impreuna pentru a forma zone de corn negre, putrede. Eroziunea calcaiului continua pana cand stabilitatea piciorului este compromisa si calcaiul devine dureros.

Laminita sub -clinica poate fi implicata intr-un proces de eroziune a calcaiului. in unele sectiuni transversale ale piciorului hemoragiile apar in straturi. Aceasta sugereaza ca loviri repetate provoaca episoade de laminite subclinice. Aceste straturi de hemoragie par sa se sfarseasca in santulete asa cum se vede in fotografia de mai jos. Aceste santulete sunt supuse eroziunii bacteriene si devin negre.

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 18:54
Dr Dan Eugen Gisca

Medic veterinar CMVI dr. Dan Gasca, jud Galati

Mai multe din această categorie: « Dermatita fotosesibilizanta Deformarea ongloanelor »