Afectiunile podale la bovine
- Editor: Dr. Balasa Marioara
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Sanatatea regiunii podale a animalelor este foarte importanta in fermele de bovine. Problemele podale pot genera complicatii multiple (ex. afectiuni metabolice si de nutritie etc), animalele suferinde neputand face fata cerintelor zilnice ale fermierilor.
In plus aceste animale vor implica costuri suplimentare de intretinere si exploatare. Unele din cele mai intalnite afectiuni podale sunt laminita, dermatita interdigitala, dermatita digitala si cangrena calcaielor. Acestea pot fi de natura contagioasa sau ca urmare a unor tulburari de metabolism.
1. Laminita
Laminita este o boala metabolica ce apare preponderent dupa fatare. Datorita unei supraincarcari a copitei si a schimbarilor bruste de furaj, se produce o tulburare a circulatiei sanguine la nivel podal iar tesutul cornos dezvoltat este de slaba calitate. Laminita se poate identifica prin prezenta hemoragiilor, aparitia culorii rosii in tesutul cornos iar animalele schiopateaza si calca cu vizibila retinere.
2. Dermatita interdigitala
Dermatita interdigitala este o infectie contagioasa cauzata de bacterii. Afectiunea incepe ca o infectie umeda si urat mirositoare a spatiului interdigital, care interfera cu cresterea si dezvoltarea tesutului cornos, producandu-se si crapaturi si fisuri ale ongloanelor. Animalul va tine copita in repaus, inclinand-o catre exterior si expunand-o unei inrautatiri a sangerarii. in acest caz, cresc sansele de aparitie a laminitei.
3. Dermatita digitala
Dermatita digitala este o infectie contagioasa ce afecteaza pielea din regiunea de deasupra copitei ca si dintre bulbii calcaiului. Se formeaza o rana cu aspect de capsuna, in care pot sa apara fire de par lung.
4. Cangrena calcaielor
Cauzeaza schiopatare grava si brusca. Infectia se localizeaza sub coroana si se poate dezvolta rapid. Datorita acesteia animalul va avea un apetit scazut si va prezenta febra. Ca un rezultat, pot apare proliferari locale.
5. CAUZE
Sunt recunoscute doua cauze majore de importanta decisiva in aparitia problemelor podale: alimentatia si conditiile de microclimat.
6. Alimentatia
₧ó Circulatia sangelui in copita se desfasoara prin intermediul capilarelor. Furajul contine nutrienti care sunt responsabili de buna constructie a acestor capilare.
₧ó Este necesar ca circulatia sa permita nutrientilor sa fie eliberati din patul sanguin si sa participe la formarea tesutului cornos. Daca acest fenomen este deficitar, copita se va dezvolta incorect, fiind afectate structura si calitatea tesutului cornos.
₧ó Buna circulatie este importanta si pentru buna functionare a sistemului imun. Motivul il constituie faptul ca prin intermediul fluxului sanguin sunt indepartate o multime de reziduuri din organism.
₧ó De aceea o alimentatie saraca, deficitara sau dezechilibrata va determina o circulatie insuficienta si o rezistenta scazuta, facand ca regiunea podala sa fie mult mai susceptibila la afectiuni.
7. Conditiile de microclimat
₧ó Umiditatea crescuta a podelei constituie un climat ideal de crestere si dezvoltare pentru bacterii care produc diverse afectiuni, cum ar fi Pododermatita interdigitala si Dermatita digitala. De asemenea, umiditatea provoaca uscarea copitei, crescand astfel sansele de infectie. De aceea, pardoseala trebuie pe cat posibil mentinuta curata si uscata, prin indepartarea dejectiilor de cel putin doua ori pe zi, in combinatie cu o buna ventilatie a adapostului.
₧ó O pardosea inegala, cu neregularitati sau alunecoasa, poate cauza afectarea copitei, pentru ca animalul sta pe o suprafata neregulata sau aluneca. De aceea, pe cat posibil, pardoseaua trebuie sa fie in buna stare.
₧ó Padocul individual trebuie sa aiba dimensiuni corespunzatoare. Un animal va avea mai multe dificultati in a se ridica intr-un spatiu individual mic, creandu-se o supragreutate asupra articulatiilor membrelor. Deschiderea la jgheabul de furajare trebuie sa fie, de asemenea, suficient de larga. in caz contrar, animalul va sta cu picioarele indepartate, creandu-se astfel o presiune suplimentara care poate provoca iritatii si o crestere excesiva de tesut cornos.
8. TRATAMENT
Kanters Special Products BV, Olanda a dezvoltat o serie de produse speciale, destinate ingrijirii regiunii podale la bovine si ovine. Contin minerale in forma chelatata (Cu si Zn), acizi organici si diversi agenti pentru aderenta.
Cuprul are efect bactericid si prezinta importanta deosebita in mentinerea duritatii tesutului cornos, precum si in mentinerea fermitatii tesuturilor de legatura, cum ar fi tendoanele. De asemenea, Cuprul joaca un rol important in formarea pigmentilor care determina culoarea pielii si a parului.
Zincul sustine refacerea dermului, mentine procesul de formare a celulelor, accelereaza procesele de refacere epiteliala, ajuta la formarea si dezvoltarea tesutului cornos, avand si un consistent efect bactericid. Mineralele chelatate (Cu, Zn) sunt elemente incapsulate intr-o molecula proteica persistenta de acid, care le va proteja de influente negative cum ar fi dejectiile si temperatura.
De asemenea, forma chelatata determina o mai buna absorbtie de catre organism. De aceea, o concentratie mica de minerale va da rezultate efective.
SOLKA HOOFGEL este un gel destinat utilizarii in tratamente individuale la animale cu probleme podale (de natura contagioasa, bacteriana) si poate fi utilizat in combinatie cu Solka Tape (pansament special). Daca problemele nu sunt foarte grave, copita se va reface dupa 5 zile. Utilizarea bandajelor Solka Tape este recomandata in cazuri grave, atunci cand exista rani sau sunt prezente sangerari. Dupa curatarea atenta si efectiva a zonei afectate, se aplica gelul Solka Hoofgel si apoi se inveleste copita folosind bandajul Solka Tape. Bandajul va fi inlocuit dupa 5 zile si, daca este cazul, se aplica din nou Solka Hoofgel. Chiar si ranile grave se vor reface dupa 10 zile, aparand o piele uscata si curata. HOOF - CLEAR poate fi utilizat pentru tratamente individuale (prin sprayere / dispersare locala sub presiune in regiunea podala), precum si pentru tratamente in grup, prin utilizarea bazinelor podale de imbaiere. Alegerea uneia sau alteia dintre metode poate fi facuta ca urmare a unei selectii a animalelor, avand ca baza gravitatea infectiei. HOOF-CLEAR este utilizat mai frecvent in scop preventiv, utilizarea metodei prin sprayere / dispersare fiind mai recomandata. HOOFMIX este un produs (solutie) pe baza de minerale chelatate (Cupru), ce se utilizeaza in scop preventiv prin imbaierea regiunii podale a animalelor folosind o rata de lucru de 2 - 5%. HOOFMIX nu este daunator sanatatii, nu are efecte adverse asupra regiunii copitei (uscare), nu produce dureri iar metoda de chelatare a Cuprului utilizata, a permis utilizarea de circa 25 de ori mai putin Cupru. Folosirea produselor de mai sus diminueaza gravitatea problemelor de natura podala la bovine cu aproximativ 80%, atunci cand utilizarea lor este facuta judicios si pe baza unui plan bine pus la punct.
9. Bazinul de imbaiere podala
Desi poate prezenta unele dezavantaje, acesta este destul de utilizat in fermele de animale, circa 9 ferme din 10 folosindu-l pentru aplicarea unor tratamente in masa. insa nu intotdeauna folosirea bazinului de imbaiere podala este una corecta, de aceea redam mai jos unele elemente care trebuie luate in considerare in acest caz :
- Localizare : cel mai bine dupa sala de muls ;
- Lungime : circa 3 metri, astfel incat copitele fiecarui animal vor veni in contact cu solutia de imbaiere de doua ori ;
- Latime : aprox. 80 cm, animalul trebuind sa aiba posibilitatea sa calce in lateral ;
- Adancime : circa 15 cm, cu podeaua rugoasa si aspra, pentru evitarea alunecarii ;
- Nivelul de lichid in bazin : aprox. 12 cm, pentru ca acesta trebuie sa cuprinda intreaga zona afectata sau cu potential risc (regiunea copitei);
- Mobilitate: un mare avantaj il constituie faptul ca un bazin mobil poate fi curatat temeinic in afara stabilimentului.
Dupa iesirea din sala de muls, vacile au tendinta unei defecari masive, astfel incat bazinul de imbaiere poate deveni el insusi o sursa de infectie. - improspatarea solutiei de imbaiere : aceasta trebuie efectuata dupa trecerea a aprox. 100 animale. Utilizarea bazinului de imbaiere odata pe luna nu este intotdeauna total suficienta. Unele cercetari efectuate au aratat ca animalele sensibile la infectia cu Mortellaro pot recidiva dupa circa 18 - 21 de zile.
De aceea, in scopul prevenirii acestei reinfectii, imbaierea podala trebuie aplicata la fiecare 2 sau 3 saptamani.