updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Afla mai multe despre blana cainelui tau

Blana cainilor poate capata aspecte uimitor de variate: carliontata sau dreapta, moale sau sarmoasa, scurta sau lunga. Unii caini chiar au o blana abundenta ce formeaza codite de tip suvite rasucite (rasta).

Datorita acestei varietati a tipurilor de blana este greu de crezut ca acesti caini de astazi sunt urmasii lupilor. Asa ca inainte de a ne alege echipamentele si consumabilele necesare grooming-ului (ingrijirii) unui caine trebuie sa evaluam cu atentie tipul de blana pe care il are cainele. Vom afla in cele ce urmeaza cum sa facem distinctia intre tipurile principale de blana.

blana dubla caine

Tipuri de blana: Simpla vs Dubla

Blana cainilor se imparte in doua categorii: simpla si dubla.

Majoritatea cainilor au blana dubla formata din puf si par de protectie. Asa cum ii spune si numele, partea superioara este formata din par mai aspru ce are rol de protectie, fiind impermeabila si actionand ca un scut natural impotriva elementelor naturii.

Puful este o blana mai scurta si mai moale decat parul de protectie. Acest strat are rol de izolator termic, avand un rol esential in pastrarea temperaturii corpului in conditii de frig. Cainele naparleste de doua ori pe an acest strat de puf, in functie de anotimp.

Al doilea tip de blana este cea simpla, unde intalnim doar parul de protectie, aici lipsind stratul de puf. Posesorii acestui tip de blana naparlesc mai rar decat cei din prima categorie.
Putem afla tipul de blana prin doua metode:
1. Citind Standardului crescatorilor de caini pentru rasa cainelui tau
2. A doua metoda consta in a da la o parte parul cainelui pentru a vedea daca are doar un strat de par - cel lung de protectie – formand o blana simpla, sau daca acest strat este combinat cu un alt strat mai scurt si mai pufos, formand o blana dubla.

In functie de aceste tipuri de blana, apar si particularitati ale procesului de ingrijire, iar din acest punct de vedere nu se poate spune ca un tip de blana este mai bun decat celalalt.

Cunoscand tipul de blana al cainelui tau poti afla ce tip de ingrijire i se potriveste cel mai bine, acest lucru ajutandu-te si la ingrijirea din perioadele de naparlire.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.