Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 66
updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Agenezia radiala la pisica

Hipoplazia radiala sau agenezia radiusului este o boala congenitala autosomala dominanta a pisicilor. Simptomatologia prezenta la puii de pisica nascuti cu agenezie radiala este reprezentata de deformarile in lungime si linearitate a radiusului si a ulnei. (Fig nr. 1).

Desi etiologia ageneziei radiale este necunoscuta, deficientele de minerale din viata intrauterina (magneziu, zinc, cupru), traumele in dezvoltarea scheletului, medicamentele cu efect toxic (cum ar fi insulina, talidomida, imipramina, etc), procesele inflamatorii sau vaccinarea sunt cauze probabile. Cauzele genetice sunt insa cele mai posibile.

La caine, in special la rasa Chihuahua, cauza acestei afectiuni se pare ca o reprezinta o gena autosomala recesiva. Majoritatea pisoilor prezinta la fatare deformatii vizibile ale membrelor caracterizate prin scurtarea si curbarea unuia sau a ambelor membre anterioare (Fig 2 si 3). Pisoii prezinta o gama de miscare redusa a articulatiei carpale si a cotului. Deformitatile de la nivelul articulatiei carpale sunt cel mai des raportate.

 

Semnele clinice depind de gradul de deformitate. Aceasta afectiune poate fi unilaterala sau bilaterala. in cazul in care este bilaterala, prognosticul pentru mers este rezervat. Agenezia radiala a fost descrisa si in medicina umana fiind legata de alte anomalii congenitale (scolioze, diplazii, anomalii ale coloanei cervicale). La animalele mici nu s-a observat si alta anomalie cu exceptia polidactiliei. in cazurile severe de agenezie bilaterala sau radius curvus, pisicile adopta o pozitie de"cangur" trenul posterior sustinand intreaga greutate. Pentru a confirma diagnosticul prezumtiv si pentru a detecta si alte anomalii este necesara examinarea radiologica.

Radiologic se observa frecvent subluxatii si luxatii ale articulatiei cotului, iar la examinare se pot observa modificari de tip compensator din cauza absentei radiusului (Fig 2 si 3) si a functionalitatii reduse a musculaturii anormale (atrofie musculara), limitarea miscarilor de flexie si extensie, eroziuni cutanate pe fata dorsala a carpului si durere. Ca si metoda de tratament se recomanda amputarea membrului doar in cazul in care agenezia este unilaterala si sterilizarea animalelor diagnosticate cu agenezie radiala.

 

agenezie radiala1

 

Fig 1. Pisica cu agenezie radiala aspect caracteristic

agenezie radiala2

Fig 2. RX lateral agenezie radiala

agenezie radial3

Fig 3. RX lateral agenazie radiala

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 19:23
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Andrei Caloiu

Clinica veterinara Sarmivet

Website www.sarmivet.ro

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.