updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Agresiunea si Rivalitatea

Cainii sunt animale sociale a caror evolutie le-a facut capabile sa traiasca in grupuri. Viata de grup permite sa aiba loc mai eficient activitati de cooperare, atata timp cat toata lumea stie ce se asteapta de la ei. De exemplu, un grup de vanatoare ar fi inutil in cazul in care toti ar face acelasi lucru si este contraproductiv pentru membrii unui grup sa se lupte intre ei. Cainii afla adesea aceste aspecte prin joc, semnale vizuale si de alte mecanisme, afland ca este cel mai bun pentru a prelua conducerea intr-o situatie data si amanarea unui conflict neproductiv, in functie de circumstante. Aceste mecanisme creeaza o "ierarhie dominanta" sau mai bine spus un set de reguli de respectat in cadrul grupului.

1. Ce este o ierarhie dominanta si de ce este importanta pentru caini?

Cainii recunosc diferenta dintre oameni si caini, in propriul lor grup social sau caini din afara acestuia si vor avea propria ierarhie intre aceste grupuri. Ierarhizarea depinde de o serie complexa de factori. Poate fi dependenta de resurse de exemplu, unde prioritatile vor varia in functie de specificul resursei. In cazul in care apar circumstante noi, unii indivizii ar putea sa aminteasca aceste norme ale grupului daca ar fi necesar sa fie amintite si in aceste cazuri este posibil sa vedeti afirmarea unei pozitii dominante de catre acesti indivizi intr-o incercare de a prezenta semne distincte in fata altor indivizi. Aceste atitudini sunt, in general, comunicate prin intermediul expresiilor faciale subtile, posturi ale corpului si actiuni, agresivitatea evidenta fiind destul de rara. Daca ne uitam la caini cu atentie, vom vedea, in general, o tendinta de evitare mult mai mult exprimata decat de agresiune. Cu toate acestea, problemele generate de lipsa de comunicare pot aparea intre cainii din aceeasi gospodarie si pot fi foarte stresante pentru caini si proprietari deopotriva.

Astfel de cele mai multe ori agresiunea poate fi un semn de instabilitate sociala in cadrul grupului si daca este asa trebuie sa fie gestionata intr-un context mai larg, de instituire a unei situatii sociale stabile, mai degraba decat incercarea de eliminare a unui comportament ce pare deviant. De asemenea, este important sa se ia in considerare orice componenta emotionala a problemei, pentru a evalua starea emotionala a fiecaruia dintre caini implicati. In unele cazuri, simptomele comportamentale pot fi rezultatul unor reactii emotionale de la unul sau ambii cainii, mai degraba decat ca o consecinta directa a relatiei dintre ei. Aceasta posibilitate trebuie avuta in vedere si reactiile emotionale ale fiecaruia dintre caini vor trebui sa fie evaluate si tratate daca este necesar.

2. Cainii mei au trait impreuna ceva timp si acum ei se lupta. De ce?

Lupte intre cainii dintr-o gospodarie sunt adesea un semn de instabilitate sociala. Aceasta ar putea fi din cauza unei modificari normale in dinamica sociala a grupului. De exemplu, un individ poate a ajuns la maturitate sociala (de obicei, acest lucru se intampla mult mai tarziu decat maturitatea sexuala, intre 12 - 36 luni), sau un individ poate avea o problema fizica sau chiar o boala care ii produce o "infirmitate" in ochii celuilalt (pentru acest motiv, o evaluare medicala atenta a cainelui in cauza este esentiala). Luptele vor fi, de obicei, concentrate in jurul acelor resurse care sunt considerate importante pentru caini. Prin urmare, lupta poate sa apara ca urmare a tratamentului acordat de proprietar, cum ar fi prioritatea sa va salute atunci cand ajungeti acasa, pozitiile de dormit, intrarile si iesirile in jurul casei, a zonei de joaca sau zonele de circulatie prin spatii inguste si in situatii extreme de excitare (cand sunt excitati de copii sau trecatori) etc. Lupte pot indica faptul ca, cainii nu au stabilit cine ar trebui sa aiba prioritate. Dar este important sa ne amintim ca agresiunea se poate observa, de asemenea, in situatii de excitare mare, ca urmare a nelinistei si nesigurantei. Cainii care nu sunt sociabili pot reactiona la aproape orice stimul de excitare, cainele devine mai nesigur si acest lucru poate duce la redirectionarea excitatiei ce poate conduce la raspunsuri agresive catre celalalt caine din gospodarie. O evaluare atenta a starii emotionale a ambilor caini este foarte importanta, prin urmare, inainte de un plan de tratament este bine sa fie realizata o astfel de examinare.

3. Am incercat sa tratez in mod egal cainii mei, dar ei lupta in continuare. Ce fac gresit?

Aceasta este o declaratie foarte frecventa la proprietarii, care doresc ca lucrurile sa fie corectate, dar incearca sa trateze doi caini ca egali, fapt care va servi doar pentru a contracara tendinta naturala spre o ierarhie. In mod similar, problema poate fi agravata de interventii inadecvate, cum ar fi datul unui dintre cainii afara - amintiti-va ca, caine care incepe fizic lupta nu este neaparat "agresor". In termeni simpli, cainele care este in mod natural increzator intr-o relatie trebuie sa fie sprijinit in pozitia sa si cel care este mai putin increzator trebuie sa fie invatat ca relatia este plina de satisfactii si ca trebuie sa accepte relatia in acesti termeni. Este important pentru a vedea lucrurile din perspectiva unui caine, mai degraba decat a unui om. Aceasta atitudine nu este despre a fi nedrept sau crud cu un caine, ci este vorba despre oferirea de orientari. Daca ajutati sau incurajati cainele mai putin increzator, deoarece incearca sa obtina acces la resurse, cum ar fi atentia dumneavoastra, poate creste asteptarile sale la niveluri nerealiste, care nu pot fi atinse intotdeauna. Acest lucru poate duce la tensiuni intre caini si daca disciplinati apoi cainele increzator sau il trageti departe in detrimentul celuilalt, poate creste din neatentie excitatia si probabil ajutati la crearea mai multor conflicte viitoare. Aceasta forma de interventie umana poate prelungi tensiunea dintre caini, deoarece orice incercare slaba de incredere individuala este falsa si depinde de prezenta omului. Este, in general, recomandabil sa se permita cainilor sa solutioneze diferendele lor pe cont propriu si sa ne amintim ca postura si nivelul scazut de nemultumiri, fara atacuri fizice sunt interactiuni normale caini. Cu toate acestea, va trebui sa se intervina in cazul in care pare a fi persistente sau sunteti ingrijorat de faptul ca exista potential pentru agravare. Daca este cazul si situatia este suficient de grava pentru a justifica interventia profesionala, trebuie sa va adresati imediat medicului veterinar pentru sfaturi.

4. Cum ar trebui sa desparti combatantii in cazul in care apare lupta?

Atunci cand izbucnesc lupte fizice intre caini poate fi o situatie periculoasa pentru oameni si caini deopotriva. Proprietarii de obicei, incearca sa ajunga la cureaua cainilor care lupta sau in cazul in care unul este mic, sa il ridice. Acest lucru poate duce la raniri grave ale proprietarului. Regula generala este de a evita interventia intr-o lupta intre caini, in orice mod care implica contact fizic cu vreun caine. Daca ambii caini sunt purtati cu lesa aveti posibilitatea sa incercati sa utilizati aceasta pentru a trage aceste cainii cat mai departe unul de altul. Daca aveti un obiect, cum ar fi o matura, aveti posibilitatea sa incercati sa introduceti aceasta intre cainii pentru a evita sa se mai muste si apoi sa fie trasi de lesa. Daca niciuna dintre aceste abordari nu este de succes, puteti incerca sa ii desparti din lupta cu o alarma puternica, un sunet strident care sa ii sperie deopotriva sau o alta distragere a atentiei (cum ar fi un stingator de incendiu). Daca utilizati un stingator, atunci trebuie facut cu grija pentru a evita deteriorarea ochilor, sau cu un spray puternic sau gaz rece. Si un furtun cu apa rece, cu presiune serioasa si udati bine ii poate desparti temporar. Nu trebuie loviti cainii in timpul luptei deoarece le produceti rani degeaba iar ei nu se vor opri asa usor sa isi imparta muscaturi. Puteti utiliza un bat serios doar sa ii fortati sa muste de el, sa il puneti in fata lor si chiar daca ati reusit sa ii despartiti. Ei vor musca batul deoarece sunt excitati si sunt frustrati ca au fost separati inainte de a se stabili ierarhia.

Cand oamenii intervin in luptele intre caini, este posibil ca agresiunea a cainilor sa fie redirectionata catre o persoana, animal sau obiect, altul decat cel care a provocat agresiunea. Daca in cursul unei lupte de caini, ridicati unul din caini, celealalt poate continua sa atace direct si comportamentul sau fata de voi poate fi foarte agresiv. In plus, daca va ridicati unul din cainii in bratele dumneavoastra aduceti unul dintre caini aproape de trunchi si celalalt caine in mod natural poate induce un atac cu potential periculos asupra ta, deoarece cainele incearca sa reia legatura cu cainele din bratele tale pentru a solutiona diferendul dintre ei pe caile cunoscute de ei, nu de tine.

5. Ce trebuie sa fac atunci cand unul dintre cainii mei este agresiv fata de altii?

Agresiunea intre cainii din apartament poate fi dificil de tratat, si trebuie sa cautati sprijin profesional privind comportamentul cainilor. Este foarte important sa se evalueze starea emotionala a cainilor si este posibil sa aveti nevoie de ajutor profesionist pentru a face acest lucru cu precizie.

De exemplu, in cazul in care problema a aparut pentru ca un caine ce a ajuns recent la maturitate sociala si este acum sanatos si mai mare decat celalalt caine, sau un caine imbatraneste si devine fragil atunci este probabil doar o chestiune de timp inainte ca rolurile sa se inverseze cu succes si relatia sa se re-stabilizeze. Aceasta evaluare poate fi dificila pentru dvs deoarece sunteti poate mai apropiat sau aveti un sentiment de mila pentru vechiul caine dar poate a venit vremea sa demisioneze si sa renunte la unele dintre privilegii anterioare. In cazul in care litigiul este intre indivizi fizic similari, care de cele mai multe ori sunt litigii asupra resurselor, rezolvarea spontana a litigiilor este foarte putin probabila si de aceea vor avea nevoie de ajutor.

Este nevoie de a examina cu atentie si propriul comportament fata de caini. Este important sa se asigure ca nu este incurajat din greseala cainele mai putin increzator pentru a contesta alti caini. Este esential sa rezistati tentatiei de a veni in ajutorul unui caine mai putin increzator pentru ca tu sa risti inducerea unei increderi false care este dependenta de prezenta dumneavoastra. Acest lucru poate duce la lipsa de comunicare serioasa intre caini si poate declansa riscul de confruntare grava, atunci cand nu sunteti acolo pentru a sustine cainele mai putin increzator. Agresiunea va fi minimizata sau chiar neperceputa de voi atunci cand diferenta de statut social este clara, dar interventia dvs pentru a sprijini cainele ce pare defavorizat, va estompa aceasta distinctie si aceasta face lucrurile mai complicate intr-un viitor apropiat. Este de remarcat si de luat in considerare daca exista dovezi ale unei probleme atunci cand nu sunteti acolo. Daca sunt lasati singuri, cainii vor folosi de multe ori postura si amenintarile ca sa incheie disputele intre ei fara prejudicii majore fiecare impartind locul in modul considerat de ei rezonabil. In cazul in care un caine renunta usor, problema poate fi rezolvata. Cu toate acestea, atunci cand nici un caine nu este dispus sa renunte la concurs  (un caine tanar ce provoaca un caine in varsta din casa), lupta va avea un rezultat sigur.

Daca pedepsiti cainele mai increzator pentru incercarile de agresiune, daca acesta este initiatorul si va simtiti ca celalalt caine nu a facut nimic pentru a merita acest lucru, cainele mai putin increzator poate afla ca succesul este mai probabil atunci cand suntet prezenti si va fi mai probabil sa conteste alt caine. Acesta este motivul pentru care, in multe gospodarii, nu exista nici o lupta in cazul in care proprietarii nu sunt prezenti. Cainele mai putin increzator este constient de baza situationala privind succesul si nu va face nimic pentru a contesta alt caine, cu exceptia cazului in proprietarii sunt in jurul sau pentru a-l sustine. La fel, cainele mai increzator afla situatiile in care se afiseaza agresiunea si este luat in serios de celalalt caine daca proprietarul este sau nu prezent si invata sa suprime comportamentul sau agresiv in prezenta proprietarului sau nu. Cu toate acestea, realitatea este ca, in cazul in care cainele mai increzator simte nevoia sa-si exprime agresiunea, aceasta se datoreaza faptului ca in mai multe moduri subtile de comunicare cu celalalt caine a dat gres, si de aceea este important sa se sprijine acest caine, in incercarile sale de a aduce claritate in situatie, mai degraba decat de a suprima situatia.

6. Cum pot trata aceasta problema?

Agresiunea este un comportament normal la caini si prin urmare, nu este niciodata vindecata, dar poate fi gestionata pentru a minimiza riscul.

Uneori, imprejurarile in care agresiunea este afisata sunt destul de previzibile si este important sa se evite aceste conditii, pe cat posibil. De exemplu, in cazul in care cainii sunt de natura sa lupte atunci cand sunteti departe sau in casa, separati caini de fiecare data cand sunt afara, sau nu sunt in masura sa fie supravegheati. In cazul in care cainii sunt agresivi, in asociere cu hrana, este rezonabil sa se mentina caini, la o distanta (destul de departe unii de altii ca acestia sa nu arate agresiunea) si daca este necesar, dati hrana acestora in camere diferite, cu usile inchise pana cand au terminat de mancat.

In alte cazuri de agresiune, cand nu pare sa fie previzibila agresiunea in ceea ce priveste circumstantele, este important pentru proprietarii sa invate sa recunoasca limbajul corpului cainilor, care indica faptul ca nu e totul bine intre cei doi. Amenintari de nivel scazut, cum ar fi contactul vizual, miscarea buzei superioare sau maraitul va pot ajuta sa se prevedeti situatii problematice. Tineti o evidenta a situatiilor in care se produc amenintari, atacuri sau tensiuni deoarece acest lucru va va ajuta sa evaluati mai precis relatia dintre caini.


In scopul de a stabiliza relatia dintre cei doi caini, este important pentru fiecare dintre ei sa se simta in siguranta in relatia lor cu tine. Daca ambii caini au incredere, atunci prezenta dumneavoastra si instruirea ar trebui sa fie suficienta pentru a preveni si / sau de controla orice provocari care ar putea aparea intre ei. Acest lucru este realizat prin utilizarea comenzilor verbale si controlul accesului la recompense, inclusiv produsele alimentare, jocuri si jucarii. Invata fiecare dintre cainii care lucrurile bune din viata sunt disponibile la indemnul dumneavoastra. Nu lasati jucarii sau obiecte de valoare, care pot incuraja cainii sa se conteste unul pe altul. Rezistati tentatiei de a acorda atentie cereriilor venite din parte unuia in defavoarea altuia, deoarece acest lucru poate incuraja situatii in care caini pot genera tensiuni serioase atunci cand apare cererea pentru acordarea atentiei, fapt care duce la crestera riscului ca celalat caine sa conteste situatia creata.

Tratamentul comportamental urmareste in general rezolvarea problemelor care stau la baza relatiilor sociale dintre caini. Acest lucru implica proprietarii care trebuie sa fie consecventi in interactiunile lor cu cainii si sa reziste tentatiei de a-i trata ca egali. Cainii traiesc in mod natural intr-o structura ierarhica si este firesc pentru ei sa demonstreze respect unii altora dar si pentru alte persoane. Este importanta identificarea cainilor mai increzatori in gospodarie si este important sa fie sprijinita comunicarea naturala intre caini. In cele mai multe cazuri, cainele cel mai sigur este fie mai mic, fie mai mare, dar cert este cainele mai capabil fizic. Adesea, acest caine este vazut ca fiind agresorul si prin urmare, proprietarii se simt mai putin inclinati sa il sprijine.

7. Cateva sfaturi utile:

- Incercati sa evitati a acorda o atentie evidenta vreunuia dintre caini, in primele etape ale programului de tratament.

- Daca cainele mai increzator se apropie sau la alte provocari cainele celalalt raspunde cu un comportament respectuos, nu ar trebui sa interveniti atat timp cat caine increzator nu escaladeaza acest schimb.

- Atunci cand exista doi caini in gospodarie, este logic sa se asigure ca toate felicitarile intre proprietarii si caini sunt cat mai calme. Excitarile in timpul salutului cainilor poate fi adesea un catalizator pentru comportament agresiv.

- Alimente foarte gustoase pentru ei sau preferatele unuia, nu trebuie administrate la cainii in comun.

- Miscarea prin spatii inguste, cu doi caini ar trebui sa fie evitata sau controlata.

-Plimbati cainii de catre doua persoane si distrageti-le atentia si nu le permiteti sa treaca unul prin fata celuilalt. Ei trebuie adusi impreuna incet, in timpul plimbarilor lungi cand sunt si putin obositi si nu prea au chef sa imparta ceva.

- Utilizarea botnitelor trebuie facuta cu atentie si numai sub supravegherea specialistilor. Exista riscul ca o botnita sa agraveze frustrarile cainelui care va urmari sa restabileasca ordinea fireasca atunci cand nu mai are botnita.

- Utilizarea medicamentelor nu este recomandata cand sunt situatii comportamentale la mijloc. De aceea este necesara o evaluare corecta de catre un specialist. De multe ori medicamentele pot face mai mult rau in aceste cazuri.

8. Poate agresiunea sociala intre caini sa fie corectata intotdeauna ?

Uneori agresivitatea poate persista in ciuda controlul proprietarului si al interventiei de specialitate, in cazul in care cainii sunt foarte strans potriviti din punct de vedere al atributelor (sex, varsta, puterea fizica, emotionala si experienta de incredere). Atunci prognoza pentru remedierea starilor conflictuale poate fi nefavorabila. In aceste cazuri, aranjamente alternative de viata pentru unul dintre animalele ar necesar sa fie luate in calcul.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul