updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastra:

Cele mai citite articole din secțiune:

Prezentare caz: abces periapical PM 4  maxilar stg (208)

Prezentare caz: abces periapical PM 4 maxila…

autori: dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti, dr. Sonia Pintece, DVM, Blue Cat...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o practica nefasta

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o p…

autori: dr. Sebastian Dan, DVM, MSc, Stomavet – Cluj-Napoca, dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Acest...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia de baza a cavitatii bucale a cainilor si pisicilor este aproximativ aceeasi cu a omului. Aceasta se extinde de la buze la orofaringe, dar diferenta sta in numarul si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Agresiunea si Rivalitatea

Cainii sunt animale sociale a caror evolutie le-a facut capabile sa traiasca in grupuri. Viata de grup permite sa aiba loc mai eficient activitati de cooperare, atata timp cat toata lumea stie ce se asteapta de la ei. De exemplu, un grup de vanatoare ar fi inutil in cazul in care toti ar face acelasi lucru si este contraproductiv pentru membrii unui grup sa se lupte intre ei. Cainii afla adesea aceste aspecte prin joc, semnale vizuale si de alte mecanisme, afland ca este cel mai bun pentru a prelua conducerea intr-o situatie data si amanarea unui conflict neproductiv, in functie de circumstante. Aceste mecanisme creeaza o "ierarhie dominanta" sau mai bine spus un set de reguli de respectat in cadrul grupului.

1. Ce este o ierarhie dominanta si de ce este importanta pentru caini?

Cainii recunosc diferenta dintre oameni si caini, in propriul lor grup social sau caini din afara acestuia si vor avea propria ierarhie intre aceste grupuri. Ierarhizarea depinde de o serie complexa de factori. Poate fi dependenta de resurse de exemplu, unde prioritatile vor varia in functie de specificul resursei. In cazul in care apar circumstante noi, unii indivizii ar putea sa aminteasca aceste norme ale grupului daca ar fi necesar sa fie amintite si in aceste cazuri este posibil sa vedeti afirmarea unei pozitii dominante de catre acesti indivizi intr-o incercare de a prezenta semne distincte in fata altor indivizi. Aceste atitudini sunt, in general, comunicate prin intermediul expresiilor faciale subtile, posturi ale corpului si actiuni, agresivitatea evidenta fiind destul de rara. Daca ne uitam la caini cu atentie, vom vedea, in general, o tendinta de evitare mult mai mult exprimata decat de agresiune. Cu toate acestea, problemele generate de lipsa de comunicare pot aparea intre cainii din aceeasi gospodarie si pot fi foarte stresante pentru caini si proprietari deopotriva.

Astfel de cele mai multe ori agresiunea poate fi un semn de instabilitate sociala in cadrul grupului si daca este asa trebuie sa fie gestionata intr-un context mai larg, de instituire a unei situatii sociale stabile, mai degraba decat incercarea de eliminare a unui comportament ce pare deviant. De asemenea, este important sa se ia in considerare orice componenta emotionala a problemei, pentru a evalua starea emotionala a fiecaruia dintre caini implicati. In unele cazuri, simptomele comportamentale pot fi rezultatul unor reactii emotionale de la unul sau ambii cainii, mai degraba decat ca o consecinta directa a relatiei dintre ei. Aceasta posibilitate trebuie avuta in vedere si reactiile emotionale ale fiecaruia dintre caini vor trebui sa fie evaluate si tratate daca este necesar.

2. Cainii mei au trait impreuna ceva timp si acum ei se lupta. De ce?

Lupte intre cainii dintr-o gospodarie sunt adesea un semn de instabilitate sociala. Aceasta ar putea fi din cauza unei modificari normale in dinamica sociala a grupului. De exemplu, un individ poate a ajuns la maturitate sociala (de obicei, acest lucru se intampla mult mai tarziu decat maturitatea sexuala, intre 12 - 36 luni), sau un individ poate avea o problema fizica sau chiar o boala care ii produce o "infirmitate" in ochii celuilalt (pentru acest motiv, o evaluare medicala atenta a cainelui in cauza este esentiala). Luptele vor fi, de obicei, concentrate in jurul acelor resurse care sunt considerate importante pentru caini. Prin urmare, lupta poate sa apara ca urmare a tratamentului acordat de proprietar, cum ar fi prioritatea sa va salute atunci cand ajungeti acasa, pozitiile de dormit, intrarile si iesirile in jurul casei, a zonei de joaca sau zonele de circulatie prin spatii inguste si in situatii extreme de excitare (cand sunt excitati de copii sau trecatori) etc. Lupte pot indica faptul ca, cainii nu au stabilit cine ar trebui sa aiba prioritate. Dar este important sa ne amintim ca agresiunea se poate observa, de asemenea, in situatii de excitare mare, ca urmare a nelinistei si nesigurantei. Cainii care nu sunt sociabili pot reactiona la aproape orice stimul de excitare, cainele devine mai nesigur si acest lucru poate duce la redirectionarea excitatiei ce poate conduce la raspunsuri agresive catre celalalt caine din gospodarie. O evaluare atenta a starii emotionale a ambilor caini este foarte importanta, prin urmare, inainte de un plan de tratament este bine sa fie realizata o astfel de examinare.

3. Am incercat sa tratez in mod egal cainii mei, dar ei lupta in continuare. Ce fac gresit?

Aceasta este o declaratie foarte frecventa la proprietarii, care doresc ca lucrurile sa fie corectate, dar incearca sa trateze doi caini ca egali, fapt care va servi doar pentru a contracara tendinta naturala spre o ierarhie. In mod similar, problema poate fi agravata de interventii inadecvate, cum ar fi datul unui dintre cainii afara - amintiti-va ca, caine care incepe fizic lupta nu este neaparat "agresor". In termeni simpli, cainele care este in mod natural increzator intr-o relatie trebuie sa fie sprijinit in pozitia sa si cel care este mai putin increzator trebuie sa fie invatat ca relatia este plina de satisfactii si ca trebuie sa accepte relatia in acesti termeni. Este important pentru a vedea lucrurile din perspectiva unui caine, mai degraba decat a unui om. Aceasta atitudine nu este despre a fi nedrept sau crud cu un caine, ci este vorba despre oferirea de orientari. Daca ajutati sau incurajati cainele mai putin increzator, deoarece incearca sa obtina acces la resurse, cum ar fi atentia dumneavoastra, poate creste asteptarile sale la niveluri nerealiste, care nu pot fi atinse intotdeauna. Acest lucru poate duce la tensiuni intre caini si daca disciplinati apoi cainele increzator sau il trageti departe in detrimentul celuilalt, poate creste din neatentie excitatia si probabil ajutati la crearea mai multor conflicte viitoare. Aceasta forma de interventie umana poate prelungi tensiunea dintre caini, deoarece orice incercare slaba de incredere individuala este falsa si depinde de prezenta omului. Este, in general, recomandabil sa se permita cainilor sa solutioneze diferendele lor pe cont propriu si sa ne amintim ca postura si nivelul scazut de nemultumiri, fara atacuri fizice sunt interactiuni normale caini. Cu toate acestea, va trebui sa se intervina in cazul in care pare a fi persistente sau sunteti ingrijorat de faptul ca exista potential pentru agravare. Daca este cazul si situatia este suficient de grava pentru a justifica interventia profesionala, trebuie sa va adresati imediat medicului veterinar pentru sfaturi.

4. Cum ar trebui sa desparti combatantii in cazul in care apare lupta?

Atunci cand izbucnesc lupte fizice intre caini poate fi o situatie periculoasa pentru oameni si caini deopotriva. Proprietarii de obicei, incearca sa ajunga la cureaua cainilor care lupta sau in cazul in care unul este mic, sa il ridice. Acest lucru poate duce la raniri grave ale proprietarului. Regula generala este de a evita interventia intr-o lupta intre caini, in orice mod care implica contact fizic cu vreun caine. Daca ambii caini sunt purtati cu lesa aveti posibilitatea sa incercati sa utilizati aceasta pentru a trage aceste cainii cat mai departe unul de altul. Daca aveti un obiect, cum ar fi o matura, aveti posibilitatea sa incercati sa introduceti aceasta intre cainii pentru a evita sa se mai muste si apoi sa fie trasi de lesa. Daca niciuna dintre aceste abordari nu este de succes, puteti incerca sa ii desparti din lupta cu o alarma puternica, un sunet strident care sa ii sperie deopotriva sau o alta distragere a atentiei (cum ar fi un stingator de incendiu). Daca utilizati un stingator, atunci trebuie facut cu grija pentru a evita deteriorarea ochilor, sau cu un spray puternic sau gaz rece. Si un furtun cu apa rece, cu presiune serioasa si udati bine ii poate desparti temporar. Nu trebuie loviti cainii in timpul luptei deoarece le produceti rani degeaba iar ei nu se vor opri asa usor sa isi imparta muscaturi. Puteti utiliza un bat serios doar sa ii fortati sa muste de el, sa il puneti in fata lor si chiar daca ati reusit sa ii despartiti. Ei vor musca batul deoarece sunt excitati si sunt frustrati ca au fost separati inainte de a se stabili ierarhia.

Cand oamenii intervin in luptele intre caini, este posibil ca agresiunea a cainilor sa fie redirectionata catre o persoana, animal sau obiect, altul decat cel care a provocat agresiunea. Daca in cursul unei lupte de caini, ridicati unul din caini, celealalt poate continua sa atace direct si comportamentul sau fata de voi poate fi foarte agresiv. In plus, daca va ridicati unul din cainii in bratele dumneavoastra aduceti unul dintre caini aproape de trunchi si celalalt caine in mod natural poate induce un atac cu potential periculos asupra ta, deoarece cainele incearca sa reia legatura cu cainele din bratele tale pentru a solutiona diferendul dintre ei pe caile cunoscute de ei, nu de tine.

5. Ce trebuie sa fac atunci cand unul dintre cainii mei este agresiv fata de altii?

Agresiunea intre cainii din apartament poate fi dificil de tratat, si trebuie sa cautati sprijin profesional privind comportamentul cainilor. Este foarte important sa se evalueze starea emotionala a cainilor si este posibil sa aveti nevoie de ajutor profesionist pentru a face acest lucru cu precizie.

De exemplu, in cazul in care problema a aparut pentru ca un caine ce a ajuns recent la maturitate sociala si este acum sanatos si mai mare decat celalalt caine, sau un caine imbatraneste si devine fragil atunci este probabil doar o chestiune de timp inainte ca rolurile sa se inverseze cu succes si relatia sa se re-stabilizeze. Aceasta evaluare poate fi dificila pentru dvs deoarece sunteti poate mai apropiat sau aveti un sentiment de mila pentru vechiul caine dar poate a venit vremea sa demisioneze si sa renunte la unele dintre privilegii anterioare. In cazul in care litigiul este intre indivizi fizic similari, care de cele mai multe ori sunt litigii asupra resurselor, rezolvarea spontana a litigiilor este foarte putin probabila si de aceea vor avea nevoie de ajutor.

Este nevoie de a examina cu atentie si propriul comportament fata de caini. Este important sa se asigure ca nu este incurajat din greseala cainele mai putin increzator pentru a contesta alti caini. Este esential sa rezistati tentatiei de a veni in ajutorul unui caine mai putin increzator pentru ca tu sa risti inducerea unei increderi false care este dependenta de prezenta dumneavoastra. Acest lucru poate duce la lipsa de comunicare serioasa intre caini si poate declansa riscul de confruntare grava, atunci cand nu sunteti acolo pentru a sustine cainele mai putin increzator. Agresiunea va fi minimizata sau chiar neperceputa de voi atunci cand diferenta de statut social este clara, dar interventia dvs pentru a sprijini cainele ce pare defavorizat, va estompa aceasta distinctie si aceasta face lucrurile mai complicate intr-un viitor apropiat. Este de remarcat si de luat in considerare daca exista dovezi ale unei probleme atunci cand nu sunteti acolo. Daca sunt lasati singuri, cainii vor folosi de multe ori postura si amenintarile ca sa incheie disputele intre ei fara prejudicii majore fiecare impartind locul in modul considerat de ei rezonabil. In cazul in care un caine renunta usor, problema poate fi rezolvata. Cu toate acestea, atunci cand nici un caine nu este dispus sa renunte la concurs  (un caine tanar ce provoaca un caine in varsta din casa), lupta va avea un rezultat sigur.

Daca pedepsiti cainele mai increzator pentru incercarile de agresiune, daca acesta este initiatorul si va simtiti ca celalalt caine nu a facut nimic pentru a merita acest lucru, cainele mai putin increzator poate afla ca succesul este mai probabil atunci cand suntet prezenti si va fi mai probabil sa conteste alt caine. Acesta este motivul pentru care, in multe gospodarii, nu exista nici o lupta in cazul in care proprietarii nu sunt prezenti. Cainele mai putin increzator este constient de baza situationala privind succesul si nu va face nimic pentru a contesta alt caine, cu exceptia cazului in proprietarii sunt in jurul sau pentru a-l sustine. La fel, cainele mai increzator afla situatiile in care se afiseaza agresiunea si este luat in serios de celalalt caine daca proprietarul este sau nu prezent si invata sa suprime comportamentul sau agresiv in prezenta proprietarului sau nu. Cu toate acestea, realitatea este ca, in cazul in care cainele mai increzator simte nevoia sa-si exprime agresiunea, aceasta se datoreaza faptului ca in mai multe moduri subtile de comunicare cu celalalt caine a dat gres, si de aceea este important sa se sprijine acest caine, in incercarile sale de a aduce claritate in situatie, mai degraba decat de a suprima situatia.

6. Cum pot trata aceasta problema?

Agresiunea este un comportament normal la caini si prin urmare, nu este niciodata vindecata, dar poate fi gestionata pentru a minimiza riscul.

Uneori, imprejurarile in care agresiunea este afisata sunt destul de previzibile si este important sa se evite aceste conditii, pe cat posibil. De exemplu, in cazul in care cainii sunt de natura sa lupte atunci cand sunteti departe sau in casa, separati caini de fiecare data cand sunt afara, sau nu sunt in masura sa fie supravegheati. In cazul in care cainii sunt agresivi, in asociere cu hrana, este rezonabil sa se mentina caini, la o distanta (destul de departe unii de altii ca acestia sa nu arate agresiunea) si daca este necesar, dati hrana acestora in camere diferite, cu usile inchise pana cand au terminat de mancat.

In alte cazuri de agresiune, cand nu pare sa fie previzibila agresiunea in ceea ce priveste circumstantele, este important pentru proprietarii sa invate sa recunoasca limbajul corpului cainilor, care indica faptul ca nu e totul bine intre cei doi. Amenintari de nivel scazut, cum ar fi contactul vizual, miscarea buzei superioare sau maraitul va pot ajuta sa se prevedeti situatii problematice. Tineti o evidenta a situatiilor in care se produc amenintari, atacuri sau tensiuni deoarece acest lucru va va ajuta sa evaluati mai precis relatia dintre caini.


In scopul de a stabiliza relatia dintre cei doi caini, este important pentru fiecare dintre ei sa se simta in siguranta in relatia lor cu tine. Daca ambii caini au incredere, atunci prezenta dumneavoastra si instruirea ar trebui sa fie suficienta pentru a preveni si / sau de controla orice provocari care ar putea aparea intre ei. Acest lucru este realizat prin utilizarea comenzilor verbale si controlul accesului la recompense, inclusiv produsele alimentare, jocuri si jucarii. Invata fiecare dintre cainii care lucrurile bune din viata sunt disponibile la indemnul dumneavoastra. Nu lasati jucarii sau obiecte de valoare, care pot incuraja cainii sa se conteste unul pe altul. Rezistati tentatiei de a acorda atentie cereriilor venite din parte unuia in defavoarea altuia, deoarece acest lucru poate incuraja situatii in care caini pot genera tensiuni serioase atunci cand apare cererea pentru acordarea atentiei, fapt care duce la crestera riscului ca celalat caine sa conteste situatia creata.

Tratamentul comportamental urmareste in general rezolvarea problemelor care stau la baza relatiilor sociale dintre caini. Acest lucru implica proprietarii care trebuie sa fie consecventi in interactiunile lor cu cainii si sa reziste tentatiei de a-i trata ca egali. Cainii traiesc in mod natural intr-o structura ierarhica si este firesc pentru ei sa demonstreze respect unii altora dar si pentru alte persoane. Este importanta identificarea cainilor mai increzatori in gospodarie si este important sa fie sprijinita comunicarea naturala intre caini. In cele mai multe cazuri, cainele cel mai sigur este fie mai mic, fie mai mare, dar cert este cainele mai capabil fizic. Adesea, acest caine este vazut ca fiind agresorul si prin urmare, proprietarii se simt mai putin inclinati sa il sprijine.

7. Cateva sfaturi utile:

- Incercati sa evitati a acorda o atentie evidenta vreunuia dintre caini, in primele etape ale programului de tratament.

- Daca cainele mai increzator se apropie sau la alte provocari cainele celalalt raspunde cu un comportament respectuos, nu ar trebui sa interveniti atat timp cat caine increzator nu escaladeaza acest schimb.

- Atunci cand exista doi caini in gospodarie, este logic sa se asigure ca toate felicitarile intre proprietarii si caini sunt cat mai calme. Excitarile in timpul salutului cainilor poate fi adesea un catalizator pentru comportament agresiv.

- Alimente foarte gustoase pentru ei sau preferatele unuia, nu trebuie administrate la cainii in comun.

- Miscarea prin spatii inguste, cu doi caini ar trebui sa fie evitata sau controlata.

-Plimbati cainii de catre doua persoane si distrageti-le atentia si nu le permiteti sa treaca unul prin fata celuilalt. Ei trebuie adusi impreuna incet, in timpul plimbarilor lungi cand sunt si putin obositi si nu prea au chef sa imparta ceva.

- Utilizarea botnitelor trebuie facuta cu atentie si numai sub supravegherea specialistilor. Exista riscul ca o botnita sa agraveze frustrarile cainelui care va urmari sa restabileasca ordinea fireasca atunci cand nu mai are botnita.

- Utilizarea medicamentelor nu este recomandata cand sunt situatii comportamentale la mijloc. De aceea este necesara o evaluare corecta de catre un specialist. De multe ori medicamentele pot face mai mult rau in aceste cazuri.

8. Poate agresiunea sociala intre caini sa fie corectata intotdeauna ?

Uneori agresivitatea poate persista in ciuda controlul proprietarului si al interventiei de specialitate, in cazul in care cainii sunt foarte strans potriviti din punct de vedere al atributelor (sex, varsta, puterea fizica, emotionala si experienta de incredere). Atunci prognoza pentru remedierea starilor conflictuale poate fi nefavorabila. In aceste cazuri, aranjamente alternative de viata pentru unul dintre animalele ar necesar sa fie luate in calcul.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole publicate în secțiunea pet pentru medici veterinari

Trusa potrivita pentru periajul cainelui

Fiecare tip de blana necesita o intretinere diferita, atat din punct de vedere al echipamentului necesar, cat si al metodelor potrivite.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce vede un catel cu nasul?

Este posibil sa fi auzit deja expresia cainii vad cu nasurile lor. Dar arhitectura nasului acestor fapturi senzationale dezvaluie de fapt o lume intreaga, dincolo de tot ceea ce putem...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 2 -…

Cel mai bun prieten al fetitei este cainele care ii cara oxigenul. In urma cu doi ani, Aaron si Debbie Knobloch au aflat ca fetita lor Alida suferea de o boala...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tumorile adipoase

Aceste informatii sunt furnizate pentru a va ajuta sa intelegeti diagnosticul sau posibilul diagnostic de cancer la animalele de companie. Daca nu ati efectuat inca un test, medicul veterinar va...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica

Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica Primim adesea intrebari pe adresa redactiei legate de dieta pisicilor. ”Este adevarat ca mancarea uscata ajuta la ingrasarea pisicilor?” ”Este mai buna mancarea...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Locuinta - ce tip de locuinta este perfect pe…

Fiind locuitor din Muntii Anzi, chinchila nu are probleme de adaptare cu umiditatea si ploaia, asadar o cutie izolata si bine incalzita poate fi un sfert de adapost.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Nu lasati cainii in masini in timpul verii

Caldura face victime chiar si in randul animalelor de companie. Lasate in masina, pe canicula, acestea sufera leziuni grave sau chiar mor, din cauza insolatiei si deshidratarii.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tuberculoza aviara

Este o boala infectioasa raspandita pe tot globul pamantesc cu o incidenta diferita de la o tara la alta. Agentul cauzal este Mycobacterium avium. Cel mai des sunt afectate gainile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Manipularea si contentionarea cainilor - part…

Fiecare caine, indifferent de cat de docil este, are potentialul de a musca, atunci cand este grav ranit, speriat sau sufera din cauza durerii. Este important sa stii si sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Disfunctia glandei suprarenale (boala Cushing…

Glandele suprarenale sunt strans asociate cu rinichii. Fiecare are o maduva centrala, care este de aproximativ o cincime din marimea totala a glandei si produce asa-numitul "hormon de urgenta", adrenalina...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea ciocului si a unghiilor - Trebuie …

Majoritatea pasarilor sunt in mod natural foarte active in timpul zilei si vor intalni in mod normal o mare varietate de texturi si dimensiuni de ramuri in mediul lor salbatic...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Soareci - lucruri pe care trebuie sa le stii

Soarecii sunt pastrati pentru mai multe motive, de la cresterea lor ca animale de companie pana la cresterea ca animale pentru expozitii sau spectacole. Ei nu sunt animalele de companie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hamsterii - lucruri pe care trebuie sa le sti…

Aceste rozatoare mici pot fi gasite in salbaticie, in Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, China si Siberia. Au o mare varietate de culori pentru blana.  Hamsterii are nevoie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce mananca broastele testoase?

Marea majoritate a broastelor testoase care sunt tinute in captivitate sunt ierbivore. In timp ce in salbaticie ele pot manca unele proteine de origine animala, acest lucru insa nu reprezinta...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainii populari in randul presedintilor SUA

Airedale Terrier este cel mai mare si mai greu membru al familiei Terrier. Blana sa este densa si sarmoasa, iar culoarea ei este o combinatie intre bronz, negru, cafeniu si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Agresiunea si Rivalitatea

Cainii sunt animale sociale a caror evolutie le-a facut capabile sa traiasca in grupuri. Viata de grup permite sa aiba loc mai eficient activitati de cooperare, atata timp cat toata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Recunoasterea malocluziilor la caine si pisic…

autori: Dr.Lovin Tudor George DMV, MRCVS ,Dr. Raluca Zvorasteanu: Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala  si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Suntem profesionisti veterinari, asa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Trichomonoza

Este o boala parazitara care afecteaza mai ales porumbeii tineri, dar si pe cei batrani, producand probleme mari cerscatorilor care participa cu porumbeii la concursuri.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hibernarea broastelor testoase

Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat si sa fie capabil de a mentine temperatura mediului ambiant...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Paraziti intestinali -Aonchotheca putorii

    Foto: Dictator Scandalist, Maine Coon, proprietar Savin Paul Fotografia are caracter ilustrativ Aonchotheca putorii este un parazit ce apare la pisici si la nurci. Este adesea intalnit in Europa si mai rar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Pit Bull Terrier

 Pit Bull este un termen general folosit de foarte multe ori gresit, cu referire la mai multe rase de caini care au caracteristici similare. Rasele incluse de obicei in tipologia...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Porcusorul de Guinea - alimentatie

Porcusorii de Guineea sunt animale ierbivore, precum iepurii, desi fiziologia si functia lor gastro-intestinala este mai bine inteleasa decat la iepuri. Zona critica in stiinta dietetica la porcusorii de Guineea...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 1- …

Buddy este instruit sa foloseasca dintii pentru a lovi un buton de apelare rapida, pe care suna la 911.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimentele naturale nu sunt intotdeauna bune …

In timp ce hrana naturala are o tendinta de a creste in preferintelor oamenilor, proprietarii de animale de companie ar trebui sa fie foarte atenti inainte de a da in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tipuri de texturi ale blanii

  Asa cum exista diferente intre tipurile de blana, la fel intalnim si diferente intre tipurile de texturi ale blanii iar intelegerea tipului de textura este esentiala pentru o ingrijire corespunzatoare.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o p…

autori: dr. Sebastian Dan, DVM, MSc, Stomavet – Cluj-Napoca, dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Acest...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Craciun fericit cu animalutul tau de companie

  Craciunul este o perioada de bucurie in fiecare casa, cand ne place sa impodobim bradul, sa aprindem luminitele instalatiilor, sa mancam bucate alese stropite cu bauturi alcoolice. Nu-i usor insa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Circoviroza

Circoviroza este o boala infecto-contagioasa produsa de virusuri, care afecteaza  predominant tineretul din efectiv. Boala a fost semnalata mai de mult in efectivele de gaini si papagali. La porumbei a...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Viermii la porumbei

Viermi este un titlu nestiintific, si probabil aspru criticat de eventualii medici veterinari, care citesc aceasta descriere. Am recurs totusi la acest titlu de dragul de a folosi limbajul columbofililor...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sindromul de icter ca caine si pisica

Colorarea in galben de diverse intensitati a pielii si mucoaselor prin pigmentii biliari (bilirubina) da icterul sau galbinarea. Aceasta impregnare a tesuturilor corespunde unui variat numar de tulburari. Cand corespunde unui...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hranirea Ce mananca chinchila?

Chinchila ar trebui sa manance fan din iarba de calitate ad-libitum (disponibil 24 de ore pe zi). Peletele sau alimentele concentrate ar trebui sa fie administrate in cantitate minima in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 3 -…

Michelle si Kaylee Lynch se indreptau catre curtea casei cand un sarpe maroniu le-a aparut in cale. Serpii maro sunt deosebit de veninosi, dar fetitele au fost ajutate sa faca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce trebuie sa stim despre lumina UV?

Lumina ultra-violeta (UV) este necesara pentru a asigura necesarul de vitamina D-3. Imposibilitatea de a oferi lumina UV poate predispune iguana la boli metabolice osoase, una dintre cele mai frecvente...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabi…

Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiati Marti, 12 martie, plenul Senatului a adoptat in sedinta publica proiectul legislativ care prevede eutanasierea cainilor declarati bolnavi incurabili de...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce prefera pisicile pufoase: sardine sau dulc…

American Chemical Society (ACS), cea mai mare societate stiintifica in domeniu, a lansat un nou videoclip care explica de ce pisicile, spre deosebire de oameni si alte mamifere, sunt indiferențe...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Basset Hound

Bland si non-conflictual, Basset este recunoscut datorita corpului sau mare, greoi, urechile lungi si picioarele scurte. Basset, de fapt, provine de la cuvantul francez ‚bas’ care inseamna ‚mic’. Un lucru...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afla mai multe despre blana cainelui tau

Blana cainilor poate capata aspecte uimitor de variate: carliontata sau dreapta, moale sau sarmoasa, scurta sau lunga. Unii caini chiar au o blana abundenta ce formeaza codite de tip suvite...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce trebuie sa stiti despre Afghan Hound

Demn si distant, Afghanul este un aristocrat printre caini. Este un vanator excelent, dar mai ales apreciat pentru aspectul spectaculos si pentru ca este un caine de spectacol.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tratamente cu modificatori de comportament

De ce veterinarul meu a prescris acest medicament? Aceste medicamente sunt folosite pentru a modifica sau de a trata o gama larga de comportamente nedorite, nesociabilitatea sau tulburarile emotionale cum ar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Oasele nu sunt de mancat! - din cazuistica co…

Pisica prezentata a sosit la clinica veterinara Margivet din Suceava cu diagnostic de "noduli in gat", fiind tratata intensiv, timp de 10 zile, la un alt cabinet.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Care sunt bolile frecvente ale iguanei?

Printre bolile frecvente specifice iguanei sunt incluse bolile metabolice osoase, parazitii si abcesele.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Probleme oaselor la catei si caini in crester…

Cat de importanta este schipoatura pentru viata unui pui sau catelandru? Catelul meu pare sa aiba o articulatia genunchiului cu probleme dar cu siguranta utilizarea razelor x nu este necesara...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Epulisul

Epulisul este cea mai frecventa tumora benigna intalnita in cavitatea bucala a cainilor si foarte rar la pisici. Cele mai frecvente semne clinice asociate epulisului la caine sunt: deformare faciala, disconfort...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prezentare caz: abces periapical PM 4 maxila…

autori: dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti, dr. Sonia Pintece, DVM, Blue Cat...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce mananca iguanele?

  Iguanele sunt ierbivore, ceea ce inseamna ca mananca plante. Canalul de alimentatie al iguanei este extrem de specializat pentru a permite digestia fibrelor, fiind similar cu  stomacul bovinelor.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Boli genetice la pisica Maine Coon

Pisicile Maine Coon sunt, din pacate, predispuse la boli genetice grave - ereditare - displazia de sold si cardiomiopatia hipertrofica.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce este bine de evitat in contact cu reptilel…

Majoritatea reptilelor, inclusiv cele tinute ca animale de companie, sunt purtatoare de Salmonella in intestinul lor, fara a prezenta semne clinice ale infectiei. Salmonella poate trece de la reptile la...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Staza foliculara la testoase

Probabil cea mai frecventa cauza medicala de anorexie la broastele testoase mediteraneene femele este staza foliculara. Aceasta descrie situatia in care foliculi de ou se formeaza pe ovare, dar nu...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Baie sau dus?

Are pasarea mea nevoie de o baie? Scaldatul este foarte important pentru mentinerea penelor curate. Toate pasarile fac. In salbaticie, o pasare poate face "baie" in timpul unei ploii, intr-o baltoaca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea ochilor la caini

Ingrijirea ochilor la caini Pana si cel mai bun prieten al omului are nevoie, regulat, de o curatare si o examinare a ochilor. O examinare regulata a ochilor cainelui dvs va...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Adenovirusuri

Adenovirusuri sunt doua tipuri de adenovirusuri care produc imbolnaviri la porumbei, notate cu I descoperit in anul 1976 si II descoperit in Belgia in 1992.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pisica de Craciun - sfaturi pentru siguranta …

Cei mai multi dintre noi asteptam cu sufletul la gura perioada sarbatorilor de iarna. Ne pregatim serios pentru Craciun, pentru o casa plina de vizitatori si uneori, si de animalele...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Porcusorii de Guineea - lucruri pe care ar tr…

Porcusorii de Guineea sunt originari din America de Sud, dar au fost, probabil, introdusi in Europa, la scurt timp dupa primii exploratori spanioli intorsi de pe acest continent, in anul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Foxhound American Foxhound este o rasa de caine adusa din Anglia la mijlocul secolului al 17-lea initial in scopul de vanatoare. Este o alegere ideala pentru cei care traiesc in zone...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bolile glandelor suprarenale

Nu exista indoiala ca incidenta bolilor glandei suprarenale la dihori este in crestere rapida.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Salmoneloza (paratifoza)

Salmoneloza (paratifoza) este o boala bacteriana produsa de bacterii din genul Salmonelelor. Agentul cauzal cel mai des la porumbei este Salmonella typhimurium var. copenhagen.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pasarile mari - locuinta - Informatii general…

O pasare se bazeaza pe tine in intregime pentru tot ceea ce exista in viata sa. Fericirea si de starea buna de sanatate  sunt furnizate de tine, de ingrijirea proprietarilor de...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Introducerea de noi pasari

Are nevoie pasare mea de un "prieten"? Cele mai multe dintre aceste pasari traiesc in salbaticie, in grupuri. O existenta solitara nu este o existenta sigura pentru speciile de prada. Cu...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale de companie drept cadou de sarbatori?

Un catel sub un brad de Craciun. Pare o idee buna. La fel si un iepuras sau un hamster de Paste. Poate vrei sa oferi un animal unui prieten sau...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

De ce ma musca pisica, chiar si atunci cand o…

Este o enigma, desigur. Acum pisica este in al noualea cer de placere in timp ce o scarpini in locul ei favorit si o secunda mai tarziu, te holbezi la...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Instrumentar necesar initierii in stomatologi…

Incep prin a va spune ca este deja cunoscut faptul ca in timpul interventiilor stomatologice, in incapere, se pot degaja bacterii, recomandat este ca in chirurgie sa nu se faca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Abcesele la iepuri

"Ce sunt abcesele? Care sunt cauzele abcese? Cum sunt tratate abcese?: ... doar cateva din intrebarile privind tratamentul si terapia abceselor la iepuri

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Costuri in timp si bani la ingrijirea blanii …

Majoritatea oamenilor gandesc costurile privite din perspectiva banilor. Ar trebui sa stiti ca pentru a va pregati ustensilele necesare este nevoie de o investitie destul de serioasa. Vestea buna este...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Formule dentare la mamiferele mici  

Niciodata nu stii ce pacient iti va trece pragul cabinetului. De aceea publicam acest tabel cu formulele dentare ale unor specii de mamifere mici, pentru a va fi util in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Varsaturile acute la caini - De ce vomita cai…

Varsaturile acute la caini - Debutul brusc de varsaturi la caini Nu este nimic neobisnuit pentru caini si pisici sa vomite din cand in cand. S-ar putea sa fi mancat ceva ce...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pisica Abissinian

Caracteristici fizice - Abisinian apartine rasei Ticked sau Agouti, ambii termeni fiind utilizati pentru tipul de blana al pisicii. Caracteristica sa distinctiva este blana sa matasoasa care este intro-o combinatie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Urgentele la pisici

Ingrijirea de urgenta este ceea ce trebuie aplicata pisicii tale cat mai devreme posibil in timp ce incerci sa ajungi la medicul veterinar. Una din regulile primordiale atunci cand ai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Despre ingrijirea cateilor

Cand ma gandesc la ingrijirea cateilor imi vine imediat in minte ideea unui catel care iese dintr-un salon de cosmetica cu tot felul de clame, coafuri ciudate si unghii date...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sfaturi utile pentru ingrijirea pisicilor

Foto: Pisoiul Botic, proprietar Gabriela Gava Cele mai grave boli la pisici sunt virozele respiratorii si virozele digestive. Pisicile se pot imbolnavi prin contactul direct cu pisici bolnave sau prin intermediul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

10 lucruri pe care pisica vrea ca tu sa le st…

  Imi place fleece-ul mai mult decat orice alt material. Si exista studii care demonstreaza ca pisicile prefera fleece-ul oricarui alt material pentru asternuturi.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Modificatori de comportament

Aceste medicamente sunt folosite pentru a modifica sa a trata o gama larga de comportamente nedorite, antisociale sau tulburari emotionale, cum ar fi un comportament obsesiv-compulsiv, anxietate de separare, depresie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Urgentele la caini

Foto: Cainele Kimmi, proprietar Tau Andrei Contactati medicul veterinar in cazul in care apar aceste semne Urmatoarele informatii va vor ajuta sa decideti care situatii sunt urgente si la care situatii mai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimentele interzise animalelor de companie

Alimentele interzise animalelor de companie sunt un element deseori neglijat de detinatorii de animale de companie. De multe ori plecam la munca luandu-ne la revedere de la jucausul nostru catel...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Micoplasmoza

Micoplasmoza. Este o boala infectioasa produsa de micoplasme care se manifesta prin simptome respiratorii (coriza).Agentul epizootic este Micoplasma gallisepticum. Micoplasmele sunt microorganisme unicelulare incadrate ca o forma de trecere intre...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Curl

Aceasta pisica are, in general, un corp bine proportionat si subtire. Blana sa este moale, matasoasa, si luminoasa. Datorita incrucisarii - introducerea materialului genetic care nu are legatura intr-o linie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Obezitatea la animalele de companie

Obezitatea animalelor de companie este cea mai periculoasa amenintare la sanatatea acestora. Acum, cainii si pisicile traiesc mult mai mult decat au trait vreodata. Din pacate, este de asemenea mult mai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Compendiul AAHA privind procedurile stomatolo…

Stomatologia veterinara evolueazain mod constant. Obiectivul acestei lucrari este acela de a orienta practica stomatologicain domeniul veterinar. Serviciile stomatologice sunt necesare pentru asigurarea sanatatii generale si pentru optimizarea calitatii vietii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

M-a muscat pisica! Ce trebuie sa fac?

Pisicile sunt cele mai moi si dragastoase animale de prin casele noastre. Ne ling, ne dau cu labuta, se pisicesc pe langa noi si fac o multime de giumbuslucuri. Dar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cum inveti cainele sa fie periat?

Periajul si ingrijirea blanitei cainelui necesita un fel de parteneriat.Desi nu este necesara intreaga cooperare a cainelui, atunci cand este periat, aceasta face lucrurile sa fie mult mai usoare.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bobtail american - o pisica afectuoasa

Pisicile Bobtail american sunt destul de inalte si bine construite. Picioarele din spate sunt ceva mai lungi fata de picioarele din fata. Bobtail american are un aspect salbatic, cu ochii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Variola porumbeilor

Este o boala infecto-contagioasa virala, care afecteaza porumbeii. Are o contagiozitate ridicata, imbolnavind cu repeziciune porumbeii din efectivele nevaccinate.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Paramixoviroza

Paramixoviroza: este o boala virala produsa de virusuri din genul Paramixoviridelor, care afecteaza porumbeii. Boala initial a afectat gainile, mai tarziu adaptandu-se si la porumbei.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Boli frecvente - Care sunt cele mai frecvente…

Problemele frecvente la chinchile includ muscaturi, boli respiratorii, boli dentare, balonare si accident vascular cerebral din cauza caldurii.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Veverita Degu - lucruri pe care trebuie sa le…

Degu este o rozatoare mica sud-americana. Exista patru specii, desi numai una, Octodon degus este frecvent observata in captivitate. In salbaticie, se gaseste in zonele de deal si de munte...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anemia la pisici

Anemia este termenul folosit pentru a descrie o cantitate scazuta de celule rosii din sange si este o problema destul de comuna la pisici. Celulele rosii sunt importante pentru transportul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Herpes virus

Herpes virus este o boala infectioasa virala diagnosticata nu prea de mult la porumbei cu simptome predominant respiratorii.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Colibaciloza

Colibaciloza este o boala infecto-contagioasa produsa de Escherichia coli o bacterie foarte raspandita. In mod normal tubul intestinal este populat printre altele si de aceste bacterii, fara a produce imbonaviri...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Aspecte legate de anestezie si analgezie in i…

Examinarea completa si corecta a cavitatii bucale necesita anestezie generala. Interventiile din cavitatea bucala variaza de la simple proceduri (detartraj) cu pacientii tineri si sanatosi, pana la proceduri lungi, (extractii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hematomul auricular

Un hematom este o aglomerare mare de sange, care rezulta din ruptura unui vas de sange mic soldata cu hemoragie intre piele si cartilajul urechii, de obicei, pe partea interioara...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Feriti-va de diabet

Diabetul zaharat este o tulburare a glandelor endocrine la care animalele fie nu produc insulina, fie nu sunt capabile sa raspunda la efectele sale.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alaskan Malamut

Adesea confundat cu Husky Siberian, Alaskan Malamut este una dintre cele mai vechi specii de caini de sanie din Arctica. Are oasele usoare, cu umeri puternici si un piept adanc...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sobolani - Probleme comune

Durata de viata a unui sobolan este de numai 18-48 luni, astfel incat modificarile de cauzate de imbatranire si conditiile naturale fatale, cum ar fi tumorile sunt destul de frecvente.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ademetionina

De ce mi-a prescris acest medicament medicul meu veterinar ? Ademetionina este utilizata in tratamentul bolilor hepatice cronice. Acest medicament ajuta celulele hepatice sa functioneze in mod normal si reduce fibroza...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ia notite: tine un jurnal despre ingrijirea c…

Sa tii un jurnal al zilelor in care l-ai ingrijit pe cainele tau, poate fi un instrument de nepretuit. Exact ca si oamenii, urechile, unghiile si blanita cainelui trebuie sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Benzile de picior si de identificare

 De ce are nevoie pasarea de o banda de picior? Benzile de picior sunt adesea aplicate de catre crescatorii de pasari pentru a ajuta la identificarea si tinerea in evidenta a...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET


Termeni ce tin de blana

Cu toate ca majoritatea termenilor ce tin de tipurile de blana au asociate nume haioase, este foarte important sa le stiti pentru ca va veti intalni cu ele in literatura...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sobolani - lucruri pe care trebuie sa le stii

Sobolanii sunt tinuti din mai multe motive, de la faptul ca sunt animale de companie pana la faptul ca pot fi animale premiante de spectacol. Ei sunt animale de companie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainele Affenpinscher

  Affenpinscher este o rasa de caini care au parul sarmos precum un caine de jucarie. Este un animal de companie foarte bun de  casa, datorita inteligentei sale si cordialitatii fata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea animalelor de companie pe timp de …

Este important, ca atunci cand zilele de lenevit la aer sau in jurul piscinei sunt in toi, sa nu uiti sa ai grija de animalul tau de companie.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Veverita Jird - lucruri pe care trebuie sa le…

Recent, un numar de rozatoare mai putin cunoscute au fost oferite spre vanzare ca animale de companie. Printre acestea sunt si veveritele Jird. Putin este scris despre ingrijirea lor in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hemophilus

Hemophilus este o boala infecto-contagioasa produsa de bacilul Haemophilus paragallinarum, manifestata prin simptome respiratorii.Agentul cauzal: Haemophilus paragallinarum este o bacterie foarte greu cultivabila, care cu greu supravietuieste in mediul exterior...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afectiunile dentare la iepuri

Afectiunile dentare reprezinta cauza principala a imbolnavirii acestora si provoaca numeroase boli grave, determinandu-i astfel pe proprietari sa se prezinte cu ei la medicul veterinar. Dentitia la iepuri are anumite...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Soareci - Probleme comune

Durata de viata a unui soarece este de doar 18-36 luni, astfel ca modificarile cauzate de imbatranire si conditiile naturale fatale, cum ar fi tumorile sunt destul de comune. Tumorile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prinderea si eliberarea unui sarpe de apa

 Un sarpe intrat in boxa unui bloc a fost vedeta unei intregi istorii. Medicul veterinar Ovidiu Rosu, chemat de catre politie pentru a interveni la salvarea animalului descrie pe pagina...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea profesionala a blanii cateilor

Acum ca stiti cat de importanta este ingrijirea pentru sanatatea unui caine va puteti intreba cat costa sa ai un caine care arata bine. Poate chiar ati si facut o...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

De ce tip de cusca are nevoie iguana?

Animale de companie mici, adesea se simt bine intr-un acvariu de10 sau 20 litri. Cand iguana ta creste, ea trebuie sa fie mutata in spatii mult mai confortabile. Acestea pot...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia de baza a cavitatii bucale a cainilor si pisicilor este aproximativ aceeasi cu a omului. Aceasta se extinde de la buze la orofaringe, dar diferenta sta in numarul si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bolile la porumbei - generalitati

Bineinteles ca va fi vorba de bolile cel mai des intalnite la porumbei.Datorita faptului ca este vorba de un subiect foarte vast, nu pot sa va ofer toata pagina gata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Coccidioza

Este o boala parazitara produsa de un parazit unicelular din ordinul Coccidia, fam Eimeridae.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimente de evitat in hrana pisicii

  Foto: Pisoi British Shorthair, Felisa Candice, proprietar Candice Dragota Ce mancaruri sunt periculoase pentru animalul meu de companie? Anumite mancaruri sunt bune pentru oameni, poate chiar pentru caini, dar pot reprezenta riscuri...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Igiena coliviei - Cu ce curat colivia?

Cele mai multe pasari au ghinionul de a manca in baie si sa se gainateze in bucatarie. Este esential sa mentinem mediul in care traieste pasarea cat mai curat posibil...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Antraxul la pisici

S-a vorbit foarte des despre antrax in ultimul timp, ar trebui sa fiu ingrijorat pentru pisica mea? 

Din pacate, antraxul este folosit ca o me toda a bio-terorismului si pisicile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afectiunile pulpei dentare

Dintele este un organ mineralizat cu rol in prehensiune si masticatie ce prezinta trei componente structurale. De la exterior la interior enumeram: smaltul coronar (care la nivel radicular lipseste si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prezentarea unei imagini publice pozitive

Faptul ca iti pastrezi cainele curat spune ceva si despre tine; spune ca esti un proprietar de caine responsabil si ca iti pasa de cainele tau. Ai putea chiar sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainele violent - agresiunea sau dominanta fa…

Termenii de dominanta sau agresiune sunt confuzi si depasiti, desi acestia sunt inca utilizati pe scara larga. Este util sa analizam un pic acesti termeni care acum sunt in general...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ornitoza

Este o boala infecto-contagioasa comuna mai multor specii de animale cauzata de chlamydii. Fiind vorba de o zoonoza se poate transmite si la om producand imbolnaviri destul de grave.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET