Alaskan Malamut
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Adesea confundat cu Husky Siberian, Alaskan Malamut este una dintre cele mai vechi specii de caini de sanie din Arctica. Are oasele usoare, cu umeri puternici si un piept adanc, este facut pentru a lucra pe terenuri reci, si de asemenea, este un companion afectuos si prietenos.
Caracteristici fizice
Aceasta rasa are un corp lung care este compact si cu oasele usoare, ceea ce il face sa fie puternic si durabil. Avand corpul puternic de tip nordic, Alaskan Malamut a fost crescut nu atat pentru curse, cat pentru a transporta greutati. Cainele are un mers neobosit si echilibrat. Ochii seamana cu cei ai unui lup, dar expresia fetei nu este dura. Blana acestei rase de caine este cu strat dublu cu pielea de dedesubt densa si uleioasa si un strat exterior dur care ofera izolatie.
Personalitatea si temperamentul
Fiind un caine de familie, Alaskan Malamut are nevoie de exercitiu zilnic, in caz contrar devine frustrat si distructiv. Desi este independent, cu o vointa puternica, Alaskan Malamut devine uneori agresiv in comuniunea cu alte animale, caini si animale de companie, insa este sociabil si prietenos fata de oameni. Personalitatea dominanta poate fi observata in tendinta sa de a urla.
Ingrijirea
Deoarece acest caine poate parcurge distante mari fugind, el are nevoie de exercitiu adecvat in fiecare zi, fie o plimbare in lesa, fie o fuga buna. Aceasta rasa de caini iubeste vremea rece si ii place sa se dea cu sania prin zapada. Asadar se simte confortabil in zonele cu clima rece sau temperata, insa in timpul verii ar trebui sa fie tinuti in interior. Blana lui trebuie sa fie periata saptamanal si chiar mai frecvent in timpul sezonului de reproducere.
Sanatatea
Alaskan Malamut care are o durata de viata medie de 10 la 12 ani, cateodata sufera de torsiune gastrica, convulsii, hemeralopie si polineuropatie. Problemele majore de sanatate cu care se poate confrunta aceasta rasa sunt displazia de sold canin (MCC) si cataracta, sau afectiuni nu foarte grave precum osteochondrodysplasia (TOC) si hipotiroidism. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medic veterinar poate efectua examene la ochi, sold si examene tiroidiene pe aceasta rasa de caini, precum si teste pentru osteochondrodysplasia.
Istorie si Context
Desi originea lui nu este clar cunoscuta, Alaskan Malamut este in general considerat a fi un descendent al cainelui Mahlemut. Mahlemut este derivat din cuvantul Mahle, care este numele unui trib inuit si mut si inseamna satul. La fel ca multi caini din familia Spitz, aceasta rasa s-a dezvoltat in regiunea arctica si a fost modelat in conditii climatice dificile.
Initial, acesti caini au functionat ca parteneri de vanatoare pentru ursii polari si foci. Deoarece Alaskan Malamut era puternic, mare si rapid, el putea indeplini cu usurinta sarcina de a cara greutati mari la casa comandantului, sarcina ce presupunea folosirea mai multor caini de talie mica. Alaskan Malamut a devenit atat de legat de viata oamenilor, ca imediat a fost considerat ca un membru al familiei si nu mai era tratat ca un simplu animal de companie. In 1700, exploratorii straini din Alaska - multi care au venit in goana dupa aur in ultima jumatate a secolului al 19-lea - au fost cu adevarat impresionati de acesti caini de talie mare si de afectiunea proprietarilor pentru ei. Ei au organizat printre caini curse si concursuri de tragere a greutatii. Nativii Alaskan Malamut au fost in cele din urma incrucisati intre ei si cu caini adusi de colonisti, in scopul de a crea caini buni de fuga si de a creste numarul de caini necesar pentru activitatile de cautare a aurului. Acest lucru a reprezentat o amenintare pentru puritatea rasei Alaskan Malamut.
Cu toate acestea, un pasionat al cainilor de curse din Anglia a obtinut in anul 1920 specimene viabile de rasa si a inceput sa dezvolte Malamutul nativ. Intrucat rasa a atras faima, acest caine a fost folosit in diferite mijloace. In 1933, de exemplu, unii Malamuti au fost selectati pentru a-l ajuta pe amiralul Richard Byrd in expeditia lui in Antarctica. Malamutul a fost utilizat din nou in al doilea Razboi Mondial, sa actioneze ca un animal de transport de marfa si animal de cautare-salvare.
American Kennel Club a recunoscut aceasta rasa in 1935 si de atunci a devenit popular ca si animal de companie si in acelasi timp ca si caine de spectacol impresionant.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
- Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
- Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
- Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
- Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
- Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica nr. 47
- Simpozionul Aniversar ARDIV octombrie 2023