Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 66
updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Alergie alimentara - proteine hidrolizate

Alergie alimentara, hipersensibilitate alimentara, intoleranta alimentara...sunt termeni vehiculati frecvent in clinica veterinara.

Cu toate acestea, exista controverse asupra definirii foarte clare a lor. Conform nomenclaturii stabilite de catre Academia Europeana de Alergologie si Imunologie Clinica, hipersensibilitatea alimentara poate sau nu sa aiba mecanism imunologic.Daca vorbim despre mecanismul imunologic, atunci avem in vedere alergiile: hipersensibilitatea IgE mediata (aici se incadreaza si atopia) sau hipersensibilitatea non IgE mediata (limfocite T, eozinofile, IgG, altele).

Pe de alta parte, intoleranta alimentara este o hipersensibilitate fara mecanism imunologic, in acest caz fiind incriminata o tulburare in procesul de digestie enzimatica/absorbtie.Alergiile alimentare (hipersensibilitate mediata imun) au manifestari dintre cele mai variate, putand aminti: tulburari gastrointestinale, respiratorii, cutanate sau manifestari generale. Majoritatea alergenelor sunt de natura proteica, dar in anumite conditii unele glucide pure au determinat reactii similare. Carnuri, oua, produse lactate si pana la urma orice proteina prezenta in hrana, in functie de caracterul sau antigenic si de digestibilitate, pot genera o reactie alergica.Masa moleculara este unul din factorii responsabili atat de antigenitatea cat si de digestibilitatea proteinei; in general in acest tip de reactii sunt incriminate proteine cu greutate moleculara mare iar prin hidroliza se reduce antigenitatea intrinseca a acestora si creste digestibilitatea.

Probabilitatea aparitiei unei reactii de hipersensibilitate la o anumita proteina creste daca animalul consuma acea proteina in cantitati mari. Cu alte cuvinte, cu cat organismul este expus mai mult la o proteina, cu atat riscul de a dezvolta o alergie alimentara este mai mare.Prin urmare, daca ne gandim la managementul dietetic al reactiilor de hipersensibilitate alimentara mediate imun trebuie sa avem in vedere cel putin doua aspecte: sursa de proteina sa fie una la care animalul nu a mai fost expus anterior si tipul de proteina ales (intacta sau supusa unui proces de hidrolizare).Astfel se pun bazele unui regim de eliminare, de importanta covarsitoare in astfel de cazuri.

Pe piata exista o varietate mare de diete hipoalergenice, care pot fi grupate in trei categorii: diete ce contin proteine majoritar din surse selectionate, diete ce contin proteine numai din surse selectionate si diete ce au la baza proteine hidrolizate.Teoretic, acestea din urma sunt considerate a avea un potential alergenic redus fata de cele nehidrolizate, fapt ce concura alaturi de digestibilitatea sporita la o liniste la nivelul structurilor imune gastrointestinale, printr-o stimulare diminuata.

Nu in ultimul rand, este datoria medicului sa se asigure ca beneficiaza de suportul proprietarului; acesta trebuie sa inteleaga principiul regimului de excludere pentru a avea siguranta ca animalul nu primeste nimic in afara de regimul prescris de medic.De asemenea, proprietarul trebuie informat cu privire la durata administrarii dietei, care poate varia intre 6 si 8 saptamani!Daca la revenirea la hrana curenta simptomele reapar, aveti ca optiune o dieta hipoalergenica cu un nivel caloric moderat, care poate fi recomandata pentru tot restul vietii animalului.In final, nu trebuie scapata din vedere variabilitatea individuala: tratam bolnavi si nu boli! Fiind singurul in masura sa evalueze corect situatia, decizia apartine medicului!

Dr. Alexandra Manasia

 

Bibliografie:

  • Guaguere E., Prelaud P., Craig M. (2008) A Practical Guide to Canine Dermatology, ISBN: 2-915758-11-5 229 :240
  • Pibot P., Biourge V., Elliot D. (2008) Encyclopedia of Feline Clinical Nutrition, Royal Canin France, ISBN: 2-7476-0084-X 58 :63
  • Prelaud P. (1999) Bolile alergice ale cainilor de rasa, Editura M.A.S.T., ISBN: 973-8011-11-6 203 :208 ; 223
  • http://www.eaaci.net/resources/, accesat in data de 25.05.2010
  • http://allergyimmune.com/food-allergy/food-allergy-definition-terms, accesat in data de 26.05.2010
Ultima modificareVineri, 10 August 2018 19:57
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.