updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Alimentele naturale nu sunt intotdeauna bune pentru animale de companie

In timp ce hrana naturala are o tendinta de a creste in preferintelor oamenilor, proprietarii de animale de companie ar trebui sa fie foarte atenti inainte de a da in alimentatia animalelor lor astfel de produse alimentare potrivit cercetatorilor de la Kansas State University. "De cele mai multe ori, proprietarii considera ca daca sunt bune pentru ei, aceste alimente, precum fructele si legumele, sunt sanatoase si pentru animale" subliniaza dr.Susan Nelson, profesor asistent la aceasta universitate.

"Hrana naturala pentru animale de companie nu este neaparat nesanatoasa existand branduri bune pe piata. Dar cainii si pisicile au nevoi nutritionale specifice, unele dintre aceste alimente nu pot oferi toate elementele necesare," a spus Nelson.

De exemplu, un produs alimentar pe baza de fructe si legume poate furniza anumiti antioxidanti, dar are si mari deficiente nutritive de care cainele are nevoie. Daca se opteaza pentru hrana naturala este important de stiut ca animalele de companie trebuie sa primeasca un regim alimentar bine echilibrat.

Inainte de a cumpara orice aliment pentru animalele de companie, care este etichetat ca natural, proprietarii ar trebui sa se asigure ca vine de la o companie cu un renume bun.

Pentru a se asigura ca produsul alimentar contine substantele nutritive corespunzatoare de care are nevoie animalul de companie, proprietarii de animale de companie ar trebui sa cumpere doar hrana care are etichetele complete, cu toate informatiile despre producator, nutrienti si compozitie precum si certificatele corespunzatoare, daca este cazul. In SUA, etichetarea este reglementata de Association of American Feed Control Officials, AAFCO, care stabileste regulile de etichetare a produselor alimentare precum si cerintele minime de nutrienti pentru fiecare varsta in parte, iar in anumite situatii, pe rase.

Proprietarii trebuie sa se informeze cu privire la ceea ce dau de mancare, in functie de nevoile particulare specifice varstei, rasei sau a starii fiziologice. De aceea, cel mai indicat este sa purtati o discutie atenta cu medicul veterinar curant, mai ales cand vine vorba de alimente asa zis "naturale"

Dr. Nelson a spus ca este important sa se faca diferenta intre termeni, cum ar fi alimente "naturale", "organice" si " alimentatie holistica". Termenii de organic si holistic, nu exista printre definitiile specifice pentru hrana animalelor de companie in cadrul Asociației americane de control pentru hrana animalelor. Termenul de "ecologic" este definit de Departamentul Agriculturii din SUA pentru consum uman, dar departamentul si are o definitie pentru alimentele naturale pentru om.

Asociatia de control furaje defineste produsele naturale ca fiind cele care nu contin nici un ingredient de sinteza chimica, cu exceptia vitaminelor sau a mineralelor. Etichetele pentru produsele naturale care contin oricare din aceste componente trebuie sa precizeze: "natural cu adaos de vitamine, minerale si urme de alti nutrienti." ”Consumatorii ar trebui sa se abtina de la orice produs tip hrana pentru animale de companie, care pretinde sa fie mancare organica sau holistica, deoarece acestea nu exista, prin definitiile asociatiei”, a explicat Nelson.

”Consumatorii ar trebui sa acorde o atentie deosebita la ingrediente alimentare. De exemplu, pisicile si cainii nu ar trebui sa manance ceapa sau usturoi. Uleiul de seminte de in poate oferi acizi grasi pentru caini si pisici, dar nu se poate utiliza in acest scop. Orice producator care foloseste aceste ingrediente ar trebui sa fie evitat”, a mai adaugat dr. Nelson.

Deoarece produsele alimentare pentru animale de companie au nevoie de conservare uscata, este de multe ori dezbatuta ideea daca se pot utiliza mai bine conservanti artificiali sau naturali. Studiile arata ca, conservantii sintetici par sa functioneze mai bine si nu afecteaza major sanatatea animalelor de companie la nivelurile continute in produsele alimentare. Cu toate acestea, cererea de pe piata este crescuta pentru utilizarea vitaminelelor E si C, deoarece acestea sunt conservanti naturali.

"Ca in orice dieta a animalelor de companie, proprietarii acestora, care opteaza pentru hrana naturala ar trebui sa pastreze un ochi pe animalele lor de companie si sa se asigure ca produsele alimentare nu le afecteaza negativ. Presupunand ca dieta aleasa indeplineste standardele AAFCO, precum si in cazul in care animalul tau arata sanatos, are o calitate buna a blanii, organismul este in stare buna, fecalele au consistenta buna si este capabil sa isi faca necesitatile, dieta este, probabil, adecvata pentru el ", a concluzionat dr. Nelson.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul