Alimentele interzise animalelor de companie
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Alimentele interzise animalelor de companie sunt un element deseori neglijat de detinatorii de animale de companie. De multe ori plecam la munca luandu-ne la revedere de la jucausul nostru catel si cand ne intoarcem cu surprindere constatam o modificare tulburatoare in comportamentul si cheful lui de joaca. Foarte multe produse inventate de om si care nu se gasesc in mediul natural sunt foarte periculoase pentru animalele de companie.
De cele mai multe ori aceste produse sau chiar plante ornamentale se gasesc la indemana animalelor de companie, care din plictiseala sau curiozitate rod, se joaca sau chiar mananca astfel de produse. Dar si dintre produsele alimentare care ni se par noua, oamenilor, normale si bune la gust sau chiar nutritive sunt adevarate bombe toxice pentru animalele de companie.
Este recomandat, daca aveti un catel sa va informati atat dvs cat si prietenii si copii cu referire la alimentele complet intersize si produsele toxice pentru animalele de companie. De asemenea este bine, ca periodic sa verificati daca, la nivelul lor de joaca sau miscare exista sau ar putea avea acces la plante, produse de curatenie sau alimente. Este bine ca toate produsele de curatenie sa fie inchise in dulapuri greu accesibile. Dar cel mai important lucru este sa invatati catelul de mic, cu traditionalul "bat" creat dintr-un ziar rasucit, ca nu are voie sa puna gura pe nimic altceva decat jucariile lui, apa si mincare din castronelele lui. Astfel veti fi scutit de suferinte inutile si tratamente costisitoare de multe ori finalizate dureros.
Urmatoarele sunt alimente care pot fi toxice sau otravitoare pentru animale de companie.
Avocado
Fructele de avocado contin o toxina cunoscut sub numele de persina. Persina se gaseste in diferite parti ale copacilor avocado si avocado (de exemplu, frunze, scoarta, etc). Aceasta toxina este cunoscut mai ales pentru ca provoca varsaturi si diaree. Pasarile si animale de companie mici, sunt cele mai afectate de efectele secundare negative ale consumului de avocado.
Bere
Nu doar bere ... ci toate tipurile de alcool. In functie de cat de mult alcool inghite animalul de companie, aceasta poate duce la varsaturi, diaree, depresie, dificultati de respiratie, coma si posibil moarte.
Cacao
Cacao contine un compus numit teobromina, care este toxic pentru animale de companie. Daca este ingerat suficient, animalul poate suferi de varsaturi, diaree, ritmuri anormale ale inimii, tremuraturi, convulsii si posibil deces.
Bomboane
Ciocolata este cel mai frecvent ingredient din bomboane, care este toxic pentru animale de companie, in special caini, pisici si dihori domestici. Orice bomboane care contin xilitol, un indulcitor frecvent in bomboane este toxic pentru animale de companie.
Cafeina
Cofeina este, in general, extrem de toxica pentru animale de companie, cu efecte negative asupra sistemelor cardiac si nervos. Efectele secundare pot include varsaturi, diaree, ritmuri anormale ale inimii, tremor, convulsii si posibil moarte.
Struguri si stafide
O toxina necunoscuta din struguri si stafide poate provoca insuficienta renala si in cele din urma duce la deces. Simptomele de otravire pot include hiperactivitate, varsaturi, diaree si batai neregulate ale inimii.
Nuci
O toxina necunoscuta din nuci poate avea efecte negative asupra sistemului nervos, digestiv, muscular la animalele de companie. Simptomele pot include tremuraturi musculare, stare de slabiciune, un deranjat stomacal, varsaturi, depresie, lipsa de activitate si rigiditate. Evita in special Nucile de Macadamia.
Ceapa
Ceapa, prazul, usturoiul si arpagic, sunt toate parte din aceeasi specie de plante - specia Allium. Plante speciei Allium contin compusi de sulf care pot provoca iritarea stomacului si duce la deteriorarea celulelor rosii din sange cauzand anemie. Acest lucru este mentionat ca otravirea cu Allium.
Unele medicamente de uz uman
In timp ce unele medicamente de uz uman sunt prescrise de catre medicii veterinari pentru animale de companie, altele pot fi extrem de toxice si letale. Acetaminofen care este continuta in produse Tylenol si alte similare, pot fi fatale pentru pisici. Intotdeauna este obligatoriu consultul unui medic veterinar inainte de a da medicamente de uz uman la un animal de companie.
Xilitol (zaharul artificial)
Xilitolul este un indulcitor folosit in multe produse, inclusiv apa de gura, guma de mestecat, pasta de dinti si diferite produse alimentare. Pentru ca este toxic pentru animale de companie, produsele care contin xilitol trebuie evitate a se da la caine sau pisica.
Florile de crin
Toate portiuni din plantele de Crin sunt otravitoare pentru pisici atunci cand ingerate. Doar rosul frunzelor, a petalelor sau parti tin planta poate provoca insuficienta renala ireversibila car enu cedeaza la tratamente.
Alte alte alimente pot fi toxice pentru animalele de companie:
Seminte de mar
Arpagic (a se vedea "ceapa", de mai sus)
Fructe: caise, piersici, prune, nectarine, cirese
Usturoiul (a se vedea "ceapa" de mai sus)
Alimente mucegaite
Seminte de mustar
Cartofi frunze si tulpini
Frunze Rubarba
Sare
Ceai
Frunze si tulpini de Rosii
Articole de uz casnic toxice
Antigel
Adeziv poliuretanic
Maruntis
Ulei de pin de curatare
Topul intoxicatiilor la animale de companie intr-un studiu din 2008
Stafide / Struguri
Ciuperci
Marijuana
Flori de Crin
Nuci
Ceapa
Sago Palm
Nuci de macadamia
Flori Azalee
Flori Hortensie

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
- Cum se alege un câine bun pentru stână? Sau cu ce se mai ocupă Ministerul Agriculturii din Irlanda.
- Importanta examenelor de laborator si a ecografiei in stabilirea unui diagnostic si prognostic corect in afectiunile renale la caine – studiu de caz
- Un bichon la joaca
- Varsaturile acute la caini - De ce vomita cainii
- Un catelus de jucarie
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa