American Pit Bull Terrier
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Pit Bull este un termen general folosit de foarte multe ori gresit, cu referire la mai multe rase de caini care au caracteristici similare. Rasele incluse de obicei in tipologia “Pit Bull” sunt: American Pit Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Cane Corso, Dogue de Bordeaux, Dogo Argentino si alte cateva.
In realitate, singura rasa de Pit Bull este American Pit Bull Terrier, celelalte rase fiind incorect denumite “Pit Bulli”. American Pit Bull Terrier este o rasa controversata inca, asupra caracteristicilor careia nici macar expertii in domeniu nu se pun intodeauna de acord. Numeroasele mituri si relatari incorecte referitoare la aceasta rasa nu au facut decat sa adanceasca nestiinta oamenilor si sa sporeasca erorile comise.
Caracteristici fizice
Dimensiunea standard a unui Pit Bull variaza de la mediu la mare, cu o gama de greutate de 30-90 kilograme. Pit Bull-ul are un corp indesat, musculos si o blana scurta, neteda variind in culoare.Fluctuatia in dimensiunea si culoarea se datoreaza rasei, fiind o combinatie intre diferite tipuri de Bulldog si Terrier.
Corpul cainelui Pit Bull este lung cu o coada scurta care se termina intr-un punct. Caracteristica cea mai importanta la Pit Bull este maxilarul larg si puternic.
Personalitatea si temperamentul
Protectorul si neinfricatul Pit Bull este remarcat pentru temperamentul sau jucaus si prietenos din natura sa. Pit Bull-ul este, de asemenea atletic si are o dorinta puternica de a multumi oamenii.
Pit Bull-ul are o unitate de prada mare datorita dorintei crescute de a alerga si a supune celelalte animale din jurul sau. Cu toate acestea, Pit Bull-ul nu este agresiv din nastere fata de oameni si este afectuos fata de copii. In functie de socializarea timpurie, Pit Bull-ul se poate invata sa se abtina de la agresiune nejustificata fata de alti caini.
Ingrijirea
Deoarece este o rasa foarte energica si activa, Pit Bull-ul are nevoie de exercitiu in fiecare zi pentru a depasi plictiseala si comportamentul distructiv. La fel ca si rasa Greyhound, Pit Bull-ul are o indemanare de prada deosebit de puternica. Luand un Pit Bull la plimbare in lesa este, fara indoiala, o parte importanta de socializare, dar cu toate acestea, cainele trebuie intotdeauna sa poarte lesa pentru a-l impiedica sa fuga in cazul in care ar aparea la fata locului un potential animal de prada.
Sanatatea
Datorita backgroundului de caine atlet, Pit Bull-ul are tendinta de a fi o rasa rezistenta, cu o durata de viata medie de la 12 la 14 ani, mai mult decat multe rase de caini de dimensiuni similare. Sunt anumite conditii genetice pentru care trebuie sa fiti atenti. Pit Bull-ii au tendinta de a suferi de boli de oase, cum ar fi displazia de sold, mielopatie degenerativa si dislocarea rotulei. Pit Bull-ii pot suferi, de asemenea, de probleme ale pielii, cum ar fi raie si alergii ale pielii, din cauza blanii lor scurte. Ei pot dezvolta alte afectiuni de sanatate precum tiroida si defecte cardiace congenitale.
Istorie si Context
Rasa American Pit Bull Terrier are un istoric destul de bine documentat, desi chiar si acesta, ca in cazul marii majoritati a raselor de caini, lasa loc multor speculatii. In jurul anului 1835 un nou “sport” si-a facut aparitia in Anglia: luptele de caini. Pentru acest sport, in mod firesc, au fost alesi ca performeri bulldogii. Prin imperecheri selective s-au obtinut bulldogi cu un nivel crescut de agresivitate fata de alti caini, cu corpuri mai mici, dar mai musculoase si mai agile, cu aptitudini mai potrivite pentru lupte. Acesti bulldogi au fost ulterior incrucisati cu terrieri robusti, obtinandu-se astfel primii pit bulli. Astfel, American Pit Bull Terrier este o rasa care a fost creata cu intentia clara de a se obtine un gladiator canin absolut. Totusi, aceasta rasa a dovedit ca poseda si numeroase alte aptitudini remarcabile, nonviolente, alimentate de o extraordinara rezistenta si vitejie. Astfel, unii crescatori s-au concentrat asupra perpetuarii rasei in scopuri de lupta, pe cand altii s-au ingrijit de exploatarea celorlalte aptitudini ale Pit Bull-ului.
In jurul anului 1860 Pit Bullii au fost importati in SUA, unde au fost folositi in acelasi fel ca in Anglia. Tot in SUA rasa a si fost “botezata”, primind numele de American Pit Bull Terrier. Descendentii cainilor de lupta ramasi in Anglia au fost denumiti mai tarziu Staffordshire Bull Terrier.
Din cauza originilor sale controversate, Pit Bull-ul nu este recunoscut de American Kennel Club. Acest lucru a dus la formarea a doua cluburi separate pentru scopul specific de inregistrare a Pit Bullului. Primul a fost Unite Kennel Club (UKC) care a fost format in 1898 de catre fondatorul CZ Bennett. Al doilea club, American Dog Breeders Association (ADBA), a inceput in 1909 ca o asociatie de rase multiple, dar a fost dedicat, in principal Pit Bullului, avand ca presedinte fondator pe Guy McCord, un fost pasionat crescator de American Pit Bull Terrier. Contrar reputatiei sale dubioase ca o rasa agresiva, Pit Bull-ul este considerat de multi ca un caine prietenos, cu predispozitie de iesire in natura. Cei loiali acestei rase sunt din ce in ce mai activi in educarea si formarea rasei, Pit Bull-ul devenind rapid un animal de companie popular.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa