updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Analiza comparativa: avantaje si dezavantaje aferente achizitionarii unui imobil sau inchirierii

Inchirierea unui imobil si plata lunara a unei sume catre proprietar s-ar putea sa nu fie una dintre cele mai bune afaceri pentru cel care este nevoit sa plateasca acesti bani. In momentul in care chiriasul doreste sa achizitioneze o locuinta, dar este restrictionat de conditiile impuse de banci, inchirierea unui apartament prezinta din start o serie de dezavantaje cat se poate de vizibile.

In ceea ce priveste avantajele si dezavantajele inchirierii sau achizitionarii unui imobil, se remarca inca de la bun inceput aspectul favorabil pe care il capata o tranzactie de vanzare a unei locuinte. Expertii in domeniu recomanda astfel achizitionarea imobilului atunci cand exista aceasta posibilitate. Bancile acorda o finantare cu dobanzi mai mici prin Prima Casa si faciliteaza astfel tranzactiile de acest tip.

Creditele imobiliare au costuri mult mai reduse decat perioada de dinainte de criza astfel ca o rata la banca pentru un apartament se apropie de costul unei chirii pentru o locuinta cu o suprafata similara. O chirie medie pentru un apartament cu doua camere poate ajunge la 350 de euro, iar o rata la banca la un credit de circa 60.000 de euro poate ajunge la o valoare similara care sa fie platita lunar, avantajul fiind ca fiecare astfel de rata va reprezenta o investitie in propria locuinta.

Trebuie insa amintit faptul ca, in cazul achizitiei unui imobil, vor exista niste costuri suplimentare legate de avans si plata diferitelor certificate necesare pentru finalizarea tranzactiei, precum certificatul de evaluare a imobilului, precum si certificatul energetic. La acestea se adauga si costurile lucrarilor de renovare sau de imbunatatire, dupa caz. Aceste diferente de pret existente in primul an, atat in caz chiriasului, cat si in cazul proprietarului, se reduc ulterior, insa cheltuielile efectuate de proprietar sunt considerate investitii.

Preturile actuale de pe piata imobiliara pot face ca aceste diferente intre inchiriere si cumparare sa fie mai putin vizibile, mai ales ca preturile apartamentelor din cartierele periferice ale Bucurestiului costa astazi cu pana la 40% mai putin decat valorau inainte de criza, iar chiriile au cunoscut o scadere de pret similara din punct de vedere procentual

Sursa:infotva.manager.ro

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul