ANALIZA DE RISC VI. Elementele si necesitatea analizei de risc
- Editor: Prof dr Gheorghe Ontanu
Sa revenim asadar la filiera normala de prezentare a analizei de risc si inainte de a antama efectiv aspectele tehnice ale acesteia, as dori sa salut initiativa serviciului de Identificare si Analiza de Risc din structura Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, de a organiza o intalnire de instruire a reprezentantilor directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, privind analiza de risc, intalnire la care autorii au participat in calitate de lectori si despre care vom realiza o prezentare detaliata in numarul viitor al acestei publicatii.
Pentru a avea capabilitatea de a intelege exact sensul elaborarii analizei de risc, trebuie sa clarificam urmatoarele aspecte:
1. Necesitatea studierii si aplicarii analizei de risc
2. Terminologica analizei de risc
3. Contextul utilizarii analizei de risc
4. Aspectele legislative ale analizei de risc
5. Baza matematica a analizei de risc
6. Analiza de risc si sistemul decizional
7. Etapele analizei de risc
8. Analiza de risc si principiul precautiei
9. Analiza de risc – probabilitate - incertitudine
10. Domenii veterinare de aplicare a analizei de risc
Necesitatea elaborarii analizei de risc rezida in urmatoarele:
1. Elaborarea de strategii si politici fata de situatii necunoscute sau insolvabile,
2. Suport pentru foruri internationale ce reglementeaza comertul international cu produse supuse controlului si supravegherii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, ori pentru cele cu incidenta in domeniul veterinar si pentru siguranta alimentelor,
3. Regionalizarea/zonarea/compartimentarea si calificarea statusului de sa natate al compartimentelor unei exploatatii de animale, al exploatatiilor de animale, al zonelor sau regiunilor unei tari, al teritoriului national al unei tari sau chiar al unei arii mai extinse, supuse unor reguli comerciale comune, cum ar fi ariile de liber schimb,
4. Asigurarea sigurantei alimentare, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ
5. Ca instrument de monitorizare si gestionare a fenomenului de globalizare
Elaborarea de strategii si politici fata de situatii necunoscute sau insolvabile implica urmatoarele aspecte:
a) Elaborarea de strategii si politici fata de situatii in totalitate noi – exemplu EST, circovirozele, terorismul sau miscarile fundamentaliste, incalzirea globala, evolutiile sistemului bancar global. Cazul ESB, de exemplu, a surprins lumea medicala de la sfarsitul secolului trecut mai mult decat intr-o pozitie jenanta, desi boli asemanatoare, la om si animale, fusesera descrise si gestionate cu succes cu mult timp inainte de deceniul 8-9 al secolului trecut. Unele boli emergente si re-emergente la om si/sau la animale au creat probleme deosebite serviciilor sanitare si sanitare veterinare si nu numai, implicand uneori eforturi financiare deosebite.
Terorismul si miscarile fundamentaliste au uimit prin ingeniozitate, complexitate si efecte, facand din 11 septembrie 2001 momentul real al luptei antitero, chiar daca, in baza acestei „cerinte“, au avut loc abordari diplomatice, dar si militar-interventioniste in unele tari (Irak, Afganistan, Libia, Panama, Iugoslavia) folosindu-se pretexte care nu au stat in picioare. incalzirea globala este un fenomen unanim recunoscut de toate tarile, cu efecte ce pun in pericol viata pe pamant intr-un interval relativ scurt de timp, dar in privinta abordarii acestui fenomen exista o disociere evidenta, in ciuda reuniunilor internationale ce au loc, a avertismentelor de diferite nuante, a acor durilor internationale care nu sunt semnate de marii poluatori mondiali, de regula tari superindustrializate.
Evolutiile sistemului bancar mondial, crearea Bancii Mondiale, a FMI sau a BCE, au creat o hegemonie financiara ce poate declansa crize financiare sau economice globale, cu implicatii destabilizatoare asupra economiilor nationale crize ce iau uneori aspect politic pregnant.
b) Elaborarea de strategii si politici fata de situatii cunoscute, dar fara abordari certe de solutionare: exemplu-boala canceroasa, fumatul, obezitatea, comertul cu organe, incalzirea globala, cresterea demografica. Desi in ceea ce priveste boala canceroasa s-au obtinut rezultate notabile in ultima perioada, incepand cu diagnosticul precoce al cancerelor la om si animale, in ciuda punerii in aplicare a unor programe nationale de depistare si a unor modalitati de prevenire a unor forme de cancer, formele de manifestare a acestor boli s-au diversificat, in contextul multiplicarii factorilor de risc ce implica aceste boli, boala canceroasa ramanand una din cauzele majore de mortalitate la diferite varste, din ce in ce mai mici. Fumatul, consumul de droguri sau de plante etnobotanice ramane, in ciuda restrictiilor impuse sau a campaniilor mai mult decat agresive de constientizare a populatiei asupra consecintelor fatale, unul dintre cele mai grave riscuri de sanatate, de mortalitate, de delicventa si/sau de dependenta. in ciuda acestor eforturi, retelele transnationale de comert cu tigari si/sau cu droguri s-au superspecializat, iar varsta de consumator a scazut dramatic.
Obezitatea este, la fel, un factor de risc major pentru sanatate, fara a mai lua in considerare aspectul estetic, aceasta fiind unul din factorii esentiali ai declinului demografic in unele tari supercivilizate cum ar fi cele din Europa de vest.
Dezvoltarea industriei alimentare de prelucrare, pervertirea cerintelor de gust ale consumatorilor, diversitatea produselor utilizate de industria alimentara, de multe ori obtinute sintetic, au anulat eforturile de a echilibra balanta in acest domeniu, prin initierea agriculturii bio sau eco sau a produselor traditionale,
c) Elaborarea de strategii si politici fata de situatii cunoscute, dar pentru care nu exista strategii manageriale complete si care:
- Fie nu pot fi prevazute, exemplu - cutremurele
- Fie nu pot fi prevenite, exemplu - cutremurele, fenomene meteorologice grave, evolutiile financiare si economice
Ca suport pentru forurile internationale ce reglementeaza comertul international cu produse supuse controlului si supravegherii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, implica elaborarea de catre aceste foruri de module de risc, cu respectarea modelului procedural cadru, pentru domeniile ce cad in competenta acestora, astfel:
A. Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor, fostul Oficiu International de Epizootii-OIE, a formulat un cate un model de analiza de risc pentru domeniile: sanatatea animalelor, bunastarea si protectia animalelor si un al treilea model pentru produsele medicinale de uz veterinar. Baza celor trei modele de analiza de risc au constituit-o Codul International pentru Sanatatea Animalelor Terestre sau Codul Terestru, Codul International pentru Sanatatea Animalelor Acvatice sau Codul Acvatic si Manualul pentru Teste de Diagnostic si Vaccinuri.
B. Organizatia Mondiala a Comertului a elaborat propriul model de analiza de risc pentru domeniul comertului cu animale vii, material genetic de origine animala, produse si subproduse de origine animala, furaje, organisme modificate genetic sau material patologic animal. La baza acestuia au stat Acordul pentru Aplicarea Masurilor Sanitare si Fitosanitare si Acordul pentru Eliminarea Barierelor Tehnice, initiate de Runda Uruguay, semnate la Marakesh, odata cu transformarea GATT in OMC.
C. Comisia Codex Alimentarius a formulat propriul model de analiza de risc pentru siguranta alimentelor (aspectul calitativ al sigurantei alimentare) avand la baza standardele elaborate de catre aceasta Comisie,
D. Organizatia Mondiala pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) a elaborat un model de analiza de risc, cu referire, in special, la siguranta alimentara sub aspect cantitativ, ca nivel de productie de alimente si materii alimentare, varietatea acestora, precum si la repartizarea alimentelor si materiilor alimentare la nivel mondial. Celelalte elemente ale analizei de risc pentru domeniile de competenta ale serviciilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor vor fi prezentate intr-un episod viitor.
Prof. univ. dr. Gheorghe Ontanu - Institutul de Diagnostic si Sanatate animala, membru al Societatii mondiale de analiza de risc
Drd. Clara Vasilescu - institutul de diagnostic si Sanatate animala responsabil pentru analiza de risc pentru laboratoare