updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Analiza utilizării nutraceuticelor pentru bolile inflamatorii ale câinilor 

Oamenii de știință au efectuat o analiză a literaturii de cercetare privind utilizarea nutraceuticelor în cazul bolilor inflamatorii mediate imunitar (BIMI) care afectează pielea câinilor. Majoritatea BIMI dermatologice care afectează câinii necesită utilizarea de medicamente imunosupresoare care pot avea efecte secundare adverse. Medicii veterinari s-au orientat către nutraceutice ca o alternativă la aceste medicamente.

Nutraceuticelor le lipsește o definiție fermă în hrana pentru animale de companie. În general, ingredientele nutraceutice din hrana pentru animale de companie depășesc furnizarea unei alimentații de bază și au o anumită valoare pentru sănătatea și bunăstarea animalului de companie. Turmericul, extractele de ceai verde, Yucca schidigera și colagenul apar ca produse nutraceutice în arhiva "Petfood Industry's Ingredient Issues". Formulările care utilizează aceste ingrediente pentru hrana animalelor de companie pot intra sub supraveghere federală in SUA ca suplimente pentru câini, pisici și alte animale de companie, în special dacă se fac anumite afirmații pe etichetă.

Cercetătorii au analizat 64 de publicații științifice în revista Veterinary Dermatology. Corpul de literatură colectat conținea dovezi minore pentru utilizarea benefică a mai multor produse nutraceutice, inclusiv acizi grași esențiali, niacinamidă și probiotice, pentru tratamentul unor BIMI specifice care afectează pielea câinilor.

„Aceste nutraceutice pot îmbunătăți semnele clinice sau pot reduce doza necesară de medicamente concomitente (de exemplu, efectul de economisire a medicamentelor) la unii câini", au scris cercetătorii. „Unele nutraceutice pot fi, de asemenea, utilizate pentru terapia de întreținere pe termen lung".

Cu toate acestea, cercetătorii au găsit, în cele din urmă, dovezi limitate privind eficacitatea nutraceuticelor pentru a trata BIMI dermatologice.

1. Despre bolile inflamatorii mediate imunitar la câini

Bolile inflamatorii mediate imunitar la câini apar din cauza răspunsului imunitar anormal al organismului câinelui la propriile țesuturi sau la agenți externi, cum ar fi alergeni, bacterii sau viruși. Aceste boli pot afecta diferite organe și sisteme din corpul unui câine, inclusiv pielea, articulațiile, ochii și vasele de sânge. Aceste afecțiuni sunt cronice și adesea necesită gestionare și tratament pe tot parcursul vieții.

Câteva exemple de boli inflamatorii mediate imunitar la câini includ:

Dermatita atopică canină - Aceasta este o afecțiune a pielii cauzată de o reacție alergică la diverși alergeni din mediul înconjurător, cum ar fi acarienii, polenul și sporii de mucegai. Câinii cu dermatită atopică canină se confruntă cu mâncărimi, pierderea părului și infecții ale pielii.

Anemia hemolitică mediată imunitar - Aceasta este o afecțiune în care sistemul imunitar al câinelui atacă și distruge propriile celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie. Simptomele includ letargie, gingii palide și respirație rapidă.

Poliartrita mediată imunitar - Acesta este un tip de artrită în care sistemul imunitar atacă articulațiile, provocând durere, rigiditate și șchiopătare. Poliartrita mediată imunitar poate afecta una sau mai multe articulații.

Trombocitopenie mediată imunitar - Aceasta este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă și distruge trombocitele, ceea ce duce la sângerări și vânătăi anormale.

Lupus eritematos sistemic - Aceasta este o afecțiune autoimună complexă care poate afecta diferite organe și sisteme din corpul câinelui, inclusiv pielea, articulațiile, rinichii și vasele de sânge. Simptomele includ febră, dureri articulare și erupții cutanate.

Tratamentul BIMI la câini implică, de obicei, o combinație de medicamente, cum ar fi medicamentele imunosupresoare și steroizii, și îngrijiri de susținere, cum ar fi transfuziile de sânge și terapia nutrițională.

sursa: petfoodindustry.com

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.