Anemia la pisici
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Anemia este termenul folosit pentru a descrie o cantitate scazuta de celule rosii din sange si este o problema destul de comuna la pisici. Celulele rosii sunt importante pentru transportul oxigenului de la plamani la toate organele din corp. Daca numarul de celule rosii din sange este redus, organele pot fi private de oxigen.
Care sunt simptomele anemiei?
Semnele de anemie vor depinde de severitatea si de viteza de debut a anemiei, ca si de cauza principala. Viteza de debut este deosebit de importanta, deoarece in cazul anemiei care se dezvolta lent, pisica se poate adapta la numarul scazut de celule rosii si poate sa nu prezinte semne edificatoare pana in momentul aparitiei unei anemii severe. Daca debutul anemiei este mult mai rapid semnele de boala pot fi mai bruste si severe, de exemplu, slabiciune extrema si colaps. Cel mai adesea, semnele vor fi vagi, pisica fiind doar mai letargica decat in mod normal, doarme mult mai mult, si, treptat scade in greutate si prezinta lipsa de apetit. Pisicile anemice pot prezenta, de asemenea, un sindrom numit „pica”, care se manifesta prin incercarea de a ingera substante non-alimentare, cum ar fi piatra sau sa linga dale de pavaj sau peretii. In functie de cauza de baza, pot aparea alte semne cum ar fi prezenta icterului. Daca hemoragia (sangerarea) intestinala este cauza anemiei, proprietarii pot observa culoarea inchisa a fecalelor sau chiar culoarea neagra, ceea ce reprezinta digerarea sangelui.
Ce poate provoca anemie?
Exista un numar mare de cauze ale anemiei la pisici, iar cauzele sunt de obicei impartite in 2 grupe principale, numite anemie regenerativa si non-regenerativa. Acest lucru se refera la faptul ca maduva osoasa poate raspunde la anemie si produce noi celule rosii in sange (regenerativ) sau nu (non-regenerativa).
Anemia regenerativa este cauzata de doua grupuri principale de tulburari, fie pierderea de sange sau de o scadere excesiva a celulelor rosii din sangele in circulatie. Pierderea de sange poate fi o urmare a unui traumatism, o tulburare de sangerare, tumora, sau ulceratii la nivelul tractului gastro-intestinal. Pierderea excesiva a celulelor rosii din sangele in circulatie poate aparea dintr-un numar de motive, inclusiv boli infectioase, cum ar fi infectia leucemiei feline, sau Haemoplasma (un parazit de celule rosii din sange), o reactie anormala la anumite medicamente, (de exemplu, toxicitatea cu paracetemol, ingestia produselor care contin ceapa sau usturoi), tumori, o anomalie a sistemului imunitar si rar, la unele rase din cauza unei anomalii genetice.
Daca anemia este non-regenerativa (de exemplu, maduva osoasa nu raspunde la anemie si producerea de noi celule rosii din sange), aceasta este fie o reflexie a bolii in maduva osoasa, sau de o boala severa in alta parte a corpului care opreste maduva osoasa sa functioneze in mod corespunzator (de exemplu, boli de rinichi).
Cum sunt diagnosticate anemia si cauzele care au produs-o?
Anemia este diagnosticata prin efectuarea unui test de sange pentru a evalua numarul de celule rosii din sange si a hemoglobinei in sange. Medicul veterinar va studia celule din sange pe o lama de microscop (sau poate trimite proba la un laborator), va studia cu atentie dimensiunile si forma celulelor si astfel va fi posibil sa stabileasca daca anemia este regenerativa sau non-regenerativa. De exemplu, toxicitatea sau problemele sistemului imunitar pot provoca modificari specifice ale celulelor, care pot fi vazut la o examinare atenta.
Alte teste de sange pentru depistarea icterului sau a unor probleme si cu alte organe, cum ar fi ficatul si rinichii vor trebui, de asemenea, sa fie efectuate in plus fata de testele pentru boli infectioase, cum ar fi infectia leucemiei feline. In cazul in care medicul veterinar suspecteaza ca pisica are o sangerare, un set de teste speciale de sange pot sa fie efectuate pentru a evalua capacitatea de coagulare a sangelui. Radiografiile (raze X), precum si examenele cu ultrasunete pot fi, de asemenea, necesare pentru a cauta semne de sangerare interna sau tumori, in cazul in care pierderea de sange este suspectata. Daca anemia este considerata a fi non-regenerativa, o biopsie de maduva osoasa va fi necesara pentru a identifica cauza.
Cum este tratata anemia?
Tratamentul va depinde foarte mult de cauza de baza si severitatea anemiei. Daca anemia este foarte severa sau a avut loc foarte repede, o transfuzie de sange ar putea fi necesara, pana la instituirea unui tratament specific. Inainte ca pisica sa primeasca transfuzie de sange, se vor face teste de sange pentru a se asigura ca primeste tipul de sange corespunzator.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa