updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Anestezia felinelor mari

Capitolul anesteziei felinelor salbatice este vast, in ziua de azi informatia fiind cuprinsa in foarte multe carti si materiale de specialitate. De aceea voi incerca o abordare practica a subiectului, prin prisma propiei experiente, avute in tara, dar si in Africa de Sud, unde am intalnit niste medici veterinari extraordinari, atat pe plan profesional, cat si in ceea ce priveste relatiile interumane.

Inaintea anesteziei se recomanda inlaturarea hranei cu 12-24 de ore in prealabil, pentru a preveni emeza si aspiratia in timpul inductiei si recuperarii din anestezie. Si apa se poate inlatura cu 6 ore inainte, pentru a evita innecarea accidentala in recipientul de apa, in timpul inductiei. Daca este posibil, efectuati un examen clinic pentru aprecierea starii de sanatate a animalului, lucru important in alegerea anestezicului si a tratamentului. Incercati sa inlaturati orice factor stresant si sa mentineti animalul cat mai calm si mai relaxat posibil.

Ideal este ca dozele medicamentelor din trusa de urgenta (atropina, adrenalina, doxapram) sa fie calculate din timp si notate intr-un carnetel la indemana. Pentru interventii mai lungi de 30 de minute si pentru tigru in special, se face intubarea endotraheala dupa aceeasi tehnica folosita pentru pisicile domestice. Utilizarea spray-ului cu lidocaina ajuta la prevenirea laringospasmului.

DSC0179

Combinatia ketamina-medetomidina este una foarte buna, in special pentru felinele mari. Aceasta asigura o anestezie sigura, buna analgezie si relaxare musculara, volum mic si reversibilitate cu atipamezol. Alfa 2 adrenergic poate cauza, in cele mai multe cazuri, voma, scaderea temperaturii corporale, hipertensiune profunda, bradicardie si o moderata depresie respiratorie. Folosirea atropinei (0,01 mg/kg) pentru cresterea ritmului cardiac este contestata de anumiti autori, din cauza pericolului hipertensiunii arteriale, ducand la o suprasolicitare a inimii si la o crestere severa a presiunii intravasculare.

La lei am folosit dozele de 2,2 mg/kg ketamina si 0,035 mg/kg medetomidina, pentru translocari si interventii usoare. Mentinerea anesteziei se face cu ketamina 1-3 mg/kg intravenos. In functie de scopul procedurii, specia felinelor si starea lor de sanatate, in literatura de specialitate sunt raportate pentru felinele mari doze cuprinse intre 2-4 mg/kg ketamina si 0,06-0,08 mg/kg medetomidina (Fowler and Miller, 2003). Ca antagonist pentru 1mg medetomidina se folosesc 3-5 mg atipamezol intramuscular.

IMG 0732

IMG 3579

Anestezia tigrului este una dintre cele mai imprevizibile din grupul felinelor, la aceasta specie fiind raportate foarte des complicatii precum apneea, depresie respiratorie, cianoza si convulsii. Astfel, la tigru nu se recomanda folosirea combinatiei tiletamina–zolazepam (Zoletil), care poate provoca moartea subita, chiar si la cateva zile de la anestezie. Gradina zoologica din Johannesburg foloseste o combinatie de ketamina 4mg/kg, medetomidina 0,04 mg/kg si midazolam 0,05 mg/kg. Midazolamul ar trebui sa reduca aparitia convulsiilor, dar daca acestea apar, se pot trata cu 0,1-0,5 mg/kg diazepam sau cu midazolam intravenos sau rectal.

P1020733

De mentionat, totusi, ca aceasta combinatie tiletamina-zolazepam (Zoletil) da o anestezie cu marginile de siguranta mari si putine efecte cardiopulmonare, fiind utilizata la toate felinele, cu exceptia tigrului. Nu are, in schimb, antidot, iar recuperarea este lunga si agitata. Pentru gheparzi am folosit doza de 3 mg/kg, iar la lei 2-4 mg/kg (500mg pentru un leu adult). Dozele publicate pentru felinele mari sunt intre 1,6 pana la 4,2 mg/kg (West, Heard, Caulkett, 2007).

P1040333

Inainte sa va apropiati de animalul anesteziat, este prudent sa-l testati cu un bat lung, atingand zona urechilor si a ochilor, pentru a vedea reactia acestuia. Daca este sigur, patrundeti la felina si notati imediat frecventa cardiaca si respiratorie, temperatura si culoarea mucoaselor. Se pune unguent oftalmic in ochi si se acopera ochii si urechile animalului, pentru reducerea stimulilor externi. Este bine sa aveti la indemana mereu o a doua anestezie si o cusca, pentru cazurile in care animalul se trezeste brusc din anestezie.

Pentru cei interesati de felinele salbatice, Fundatia Vier Pfoten organizeaza un seminar in ziua de 21 octombrie, cu tema „Provocari in medicina felinelor mari“, la care sunt invitati, printre altii, profesorul Chris Walzer, de la Facultatea de medicina veterinara din Viena (care va aborda tema anesteziei) si Dr Katja Koeppel, de la Gradina Zoologica din Johannesburg, care va vorbi despre patologia legata de nutritie.
Mai multe detalii gasiti la www.seminar-feline.info

P1040700

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 18:59
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.