Anestezia la animalele exotice - anestezia la reptile partea III

Contents[Hide]

1. Particularitati fizio-anatomice

 • Reptilele sunt poichiloterme sau ectoterme (cu sange-rece) si temperatura corporala si ratele metabolice ale acestora sunt guvernate de temperatura ambientala.
 • La serpi inelul traheal este incomplet, dar broastele testoasele si crocodilienii au inele traheale complete si este important sa nu se supraumfle tubul cu manseta pneumatica ET la aceste specii.
 • Cu exceptia crocodilienilor, unde morfologia pulmonara este similara cu cea a mamiferelor, majoritatea reptilelor au structuri ale plamanilor mai primitive si poseda saci alveolari care nu sunt implicati in schimburile de gaze.
 • Crocodilienii au o structura a inimii similara cu cea a mamiferelor, dar majoritatea reptilelor au inima compusa din trei camere cu doua atrii si un ventricul. Ventriculul este subdivizat functional in cavum arteriosum, cavum venosum si cavum pulmonale.
 • Reptilele au un grad ridicat de suntare pulmonara. Acestea sunt supuse, de asemenea, la un metabolism anaerob extensiv, care este foarte bine dezvoltat la reptilele acvatice, cum ar fi broastele testoase de mare. Aceste adaptari evolutionare le permit sustinerea insultei hipoxice mult mai bine decat mamiferele intr-un mediu cu nivel scazut de oxigen.
 • Circulatia portala renala poate reduce eficacitatea medicamentelor anestezice cand sunt injectate in muschii membrului inferior sau in vene. Totusi, acest lucru nu are o semnificatie clinica prea mare, intrucat se poate creste doza de anestezic pana la obtinerea efectului dorit.
 • Reptilele nu au o diafragma adevarata, dar inca se utilizeaza sistemul de pompare a presiunii negative pentru ventilare.
 • Muschii respiratorii sunt utilizati atat pentru inspiratie, cat si pentru expiratie.
 • La Chelonienii apneici ventilatia poate fi sustinuta prin miscarea membrelor inferioare in interior si in exterior prin schimbarea volumului cavitatii coelomice.
 • Glota reptilelor este crestata ca o deschidere intre cartilajele aritenoide si se afla la baza limbii pe peretele cavitatii bucale.
 • Rata metabolica de baza scazuta.

2. Pregatirea pentru anestezie

Acest articol prezintă informații medicale detaliate, cu impact emoțional crescut și din acest motiv este destinat exclusiv medicilor veterinari.

Dacă doriți să aveți acces la conținutul complet al acestui articol, sunteți medic veterinar și sunteți deja abonat vă rugăm să vă autentificați în formularul de mai jos cu userul si parola primită la abonare. Daca nu ați primit emailul de activare al contului, il puteti cere pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la0733.969.091 . Dacă nu aveți încă un abonament citiți condițiile în care aveți acces la informațiile din aceast articol urmând linkul: DETALII PRIVIND ACCESUL

Autentificare

Logare

DR FLOREA ELENA RODICA

Medic veterinar libera practica, absolvent FMV Bucuresti, promotia 2011.