Anestezia locala pentru interventiile oculare la rumegatoare
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
I. Tehnicile de anestezie topice si regionale se folosesc pentru interventiile chirurgicale la nivelul ochiului si al structurilor sale anexe; paralizia pleoapelor (fara analgezie) este realizata prin desensibilizarea selectiva a ramurii auriculo-palpebrale a nervului facial (provocand akinezie); anestezia ochiului si orbitei si imobilizarea globului ocular se realizeaza in general prin tehnica Peterson (Fig. 1, A).
A. Zona desensibilizata: ochiul si orbita, muschiul orbicular al ochiului (cu exceptia pleoapelor).
B. Nervi blocati: nv. oculomotor, nv. trohlear, nv. abducens si cele trei ramuri ale nv. trigeaman (oftalmica, maxilara, mandibulara).
C. Locuri de electie: punctele in care acesti nervi ies din fisura orbitala (foramen orbitorotundum).
D. Ace necesare: un ac de 14 gauge si de 2,5 cm lungime cu rol de canula si un ac de 18 gauge si 10,2-12,7 cm lungime.
E. Anestezic: 7-15 ml lidocaina 2% la nivelul fisurii orbitale; 5-10 ml lidocaina 2% pentru desensibilizarea nv. auriculo-palpebral.
Fig. 1. Orientarea acului pentru anestezia ochiului prin metoda Peterson, cu varful catre fisura orbitala. A, Latura cranio-laterala; B, Latura dorsala; C, Orientarea acului pentru obtinerea akineziei pleoapelor la vaca.
F. Metoda:
- Extindeti la maxim capul animalului aflat in pozitie patrupodala, pana cand osul frontal si cele nazale devin paralele cu solul;
- Pregatiti chirurgical zonele posterioara si ventrala a ochiului.
- Injectati cativa ml de anestezic cu un ac subtire in piele si in tesutul subcutanat, in santul format de procesele zigomatic si temporal ale osului zigomatic (unde procesul supraorbital al osului frontal se uneste cu arcul zigomatic) (Fig. 1, B).
- Strapungeti pielea cu acul de 14 gauge si 1,3-2,54 cm lungime (cu rol de canula), cat mai anterior si ventral posibil in acest sant.
- Directionati un ac drept, de 18 gauge si 12,7 cm lungime, fara seringa (pentru a simti reperele osoase), prin canula in directie orizontala si usor posterioara, pana cand atinge procesul coronoid al mandibulei.
- Redirectionati varful acului anterior, pana cand ocoleste medial acest os.
- Impingeti acul usor posterior si cumva ventral, pana cand atinge o platforma osoasa solida, aflata la o adancime de 7,6-10,2 cm.
- Injectati 15 ml lidocaina 2% in partea anterioara a fisurii orbitale.
- Blocati ramura auriculo-palpebrala a nervului facial (Fig. 11, C).
a) umpleti o seringa de 10 ml cu anestezic local, atasati-o la ac, si retrageti partial canula;
b) retrageti acul pana cand acesta aproape ca iese din piele si directionati-l posterior inca 5-7 cm fata de arcul zigomatic in timp ce injectati lidocaina;
c) daca pleoapa superioara este implicata in procedura chirurgicala, realizati o linie de infiltratie s.c cu anestezic local la aproximativ 2,5 cm de marginea pleoapei.
G. Avantaje:
- Aceasta tehnica este folosita pentru interventii chirurgicale pe cornee, pentru enucleere si pentru excizia tumorilor oculare si ale pleoapei.
- Tehnica este rapida, sigura si eficienta daca este realizata in mod corespunzator.
- Inflamatia si edemul sunt mai slabe atunci cand se infiltreaza si cavitatea orbitala si pleoapele.
- Interventiile chirurgicale pe cornee (excizia tumorilor si chistilor dermoizi) pot fi realizate cu usurinta fara retractare sau forcepsi de fixare daca globul ocular este exoftalmic.
- Tehnica Peterson este mai sigura decat injectiile retrobulbare cu anestezic local, care adesea duc la hemoragii orbitale, presiune directa aplicata globului ocular, penetrarea acestuia, lezionarea nervului optic sau injectarea in interiorul invelitorilor acestuia.
H. Dezavantaje:
- Dificultatea tehnicii;
- Capul vacii este dificil de mentinut in plan orizontal atunci cand animalul se afla intr-o cusca de contentie sau intr-un jgheab, si cu capul legat pe o parte; aceasta situatie face ca reperele anatomice sa fie greu de depistat;
- Daca varful acului atinge creasta pterigoida, anestezicul va fi injectat intr-o locatie gresita; de aceea, in aceasta situatie nu va exista blocaj neural;
- In 50% dintre cazuri anestezia incompleta a pleoapei superioare apare datorita inervatiei senzitive derivate din alti nervi;
- Clipirea este prevenita pentru cateva ore;
- Pe cornee trebuie aplicat periodic ser fiziologic steril in timpul interventiilor chirurgicale, pentru a asigura umiditatea acesteia;
- Pe cornee trebuie aplicate unguente oftalmice cu antibiotic dupa repozitionarea globului ocular;
- Pentru prevenirea cheratoconjunctivitei, trebuie evitate lumina solara, praful si actiunea vantului;
- Marginile pleoapelor pot fi suturale pana cand se restabileste activitatea motorie a acestora.
I. Complicatii:
- In cadrul altor proceduri decat enucleerea, cheratita poate rezulta in urma uscarii post-chirurgicale a corneei deoarece imobilizarea eficienta a pleoapelor previne clipirea timp de cateva ore;
- Penetrarea cornetilor nazali si injectarea cu anestezic local a nazofaringelui si a meningelor nervului optic poate cauza toxicitate severa asupra sistemului nervos central, inclusiv anumite simptome:
a) hiperexcitabilitate;
b) decubit lateral;
c) convulsii tonico-clonice;
d) opistotonus;
e) stop respirator;
f) stop cardiac.
EXTRAS CURS Anestezia locala la rumegatoare si porcine ACREDITAT 10 PUNCTE CMVRO disponibil pe www.cursuri.veterinarul.ro

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica nr. 47
- Simpozionul Aniversar ARDIV octombrie 2023