Animalele vor putea beneficia de tehnologii de imagistica de top, disponibile pana acum doar pentru oameni

Asociatia de Stomatologie Veterinara Raluca Zvorasteanu Asociatia de Stomatologie Veterinara

Doza redusa de radiatii, timp scurt de expunere si vizualizare in detaliu, la rezolutie ridicata. Acestea sunt cateva din beneficiile celor mai performante tehnologii de imagistica medicala veterinara din lume, ale producatorului finlandez Planmeca, care sunt acum disponibile pentru medicii veterinari din Romania. Anuntul a fost facut de Dr. Raluca Zvorasteanu, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si Stomatologie Veterinara, dupa ce o delegatie formata din 10 medici veterinari din Romania a evaluat ultimele inovatii in domeniu, la ele acasa.

In premiera o delegatie de medici veterinari din Romania a fost invitata recent la Helsinki, in Finlanda, la sediul producatorului finlandez Planmeca, lider global pe piata imagisticii stomatologice si cea mai mare companie medicala dentara detinuta privat din lume, pentru a discuta si evalua ultimele inovatii si posibilitatile de dezvoltare in domeniul de imagistica veterinara si stomatologie veterinara din Romania, un domeniu aflat in plina dezvoltare. „Tehnologia in acest domeniu al imagisticii veterinare a atins un nivel care, pana nu demult, a fost posibil doar in medicina umana, iar discutiile din Finlanda, din cadrul Planmeca Digital Veterinary Tour, ne-au aratat ca putem implementa si in cabinetele stomatologice veterinare din Romania, tot acest know-how de top. Ne-am familiarizat cu cele mai avansate tehnologii de imagistica, printre care si un computer tomograf de inalta rezolutie. Denumit Verity Vet, acest CT foloseste o tehnologie imagistica unica in domeniul veterinar, cu fascicul conic de radiatii, care permite vizualizarea in detaliu si la rezolutie ridicata a structurilor dure ale animalelor, cu doza minima de radiatii, de pana la 10 ori mai mica decat CT-urile veterinare conventionale”, explica Dr. Raluca Zvorasteanu, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si Stomatologie Veterinara.

Astfel, potrivit Dr. Cristina Rizea, director general Dexellence, partener oficial in Romania al brandurilor de top din domeniul imagisticii si echipamentelor stomatologice, doza de radiatii la care va fi expus animalul pentru realizarea unui CT maxilar poate fi de 15 uSv (echivalenta unui zbor de 2 ore cu avionul), apropiata de cea utilizata pentru o radiografie dentara panoramica.

Mai mult decat atat, timpul de captare a imaginii este foarte redus, de 20-30 de secunde, lucru extrem de important in practica veterinara, tinand cont de faptul ca animalele sunt sub anestezie generala in timpul realizarii CT-ului si e important sa nu se scurteze timpul operator disponibil medicului.

Inca un beneficiu al acestui tip de CT veterinar este faptul ca radiatiile sunt focalizate, cu dispersie redusa, astfel incat operatorul poate ramane in camera in timpul captarii imaginii, producatorul finlandez mentionand ca doza de radiatii este nula la o distanta de 2.5 m de aparat.

Ultima modificareLuni, 06 Iunie 2022 15:07
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul