updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Animalul Salbatic - ca pacient

Se poate intampla sa ni se ceara sfatul medical despre animale salbatice gasite bolnave sau despre pui pierduti, raniti, ori presupusi abandonati. Cum reactionam in aceste cazuri?

In limita spatiului restrans, iata cateva sfaturi practice care trebuie luate in considerare, insa trebuie retinut ca despre acest subiect se poate discuta foarte pe larg si diferiti specialisti au puncte de vedere diferite.

In primul rand, odata capturat, trebuie luata o decizie imediata in ceea ce priveste cea mai buna optiune pentru animal. El poate fi:

 1. eliberat,
 2. tinut in intretinere permanenta sau
 3. eutanasiat.

a) Daca se opteaza pentru prima varianta, eliberarea trebuie facuta cat mai rapid posibil; sunt, de exemplu, frecvente cazurile in care sunt capturati pui sau nou nascuti cu falsa impresie ca sunt abandonati, insa acestia trebuie dusi imediat in locul de unde au fost luati. Animalele capturate si luate in grija din cauza unor rani (de ex. leziuni provocate de capcane), trebuie eliberate imediat ce se constata insanatosirea.

b) Tinerea in captivitate a unui animal salbatic este justificata numai in cazuri extreme si numai cand acesta nu mai poate fi eliberat (amputarea unei aripi, conditionarea mult prea puternica cu oamenii, leziuni sau sechele marcante). De mentionat aici sunt cazurile de crestere in captivitate a unor pui de animale salbatice. Trebuie sa subliniez: un pui nu trebuie luat in grija decat daca se cunoaste sigur faptul ca este abandonat, vizibil lezat sau in pericol imediat!! Este necesar un minim de cunostinte despre comportamentul diferitelor specii pentru a face diferenta intre un individ abandonat si unul lasat in mod normal mult timp singur. Nu rare sunt cazurile de pui de caprioara"salvati", crezanduse ca mama i-a abandonat sau i-a pierdut, cand ei de fapt sunt lasati la adapost sa astepte. In plus, cel care isi asuma raspunderea cresterii unui astfel de nou nascut se angajeaza la un efort substantial, si trebuie sa se astepte la o investitie mare de timp si resurse si trebuie sa fie constient ca scopul final este ELIBERAREA animalului, pe cat este posibil.

c)Eutanasierea sau uciderea de urgenta se practica cand animalul sufera de rani sau leziuni mult prea puternice SAU daca viata in captivitate dupa recuperare este imposibila: daca sunt animale gregare sau daca particularitati ale speciei nu permit (spre deosebire de femele, un pui mascul de caprior sau cerb nu poate fi tinut in conditii de siguranta de o persoana privata, devenind cu timpul mult prea agresiv). Metode acceptate pentru mamifere sunt impuscarea sau administrarea unei supradoze de fenobar bital, urmata sau nu de T61, sau asomare urmata de uciderea efectiva a animalului, odata asigurata inconstienta. Pentru pasari, reptile si amfibieni se recomanda metode asemanatoare si NU se practica decapitarea, inghetarea, exanguinarea sau inecarea!

Voi incerca sa abordez cateva probleme medicale cu care ne putem confrunta:

 • Un animal salbatic capturat este extrem de susceptibil la soc. Starea de soc poate fi provocata de diverse boli deja existente, rani, hipotermie sau stres. Tratamentul se incepe cu fluidoterapie de urgenta si corticosteroizi cu actiune rapida. Mediul linistit, intunecat si manipularea atenta sunt esentiale pentru a evita stresul si miopatia post-capturare. l Orice hemoragie, oricat ar parea de mica, trebuie tinuta sub control, mai ales in cazul indivizilor foarte mici, unde, procentual, chiar si o cantitate infima de sange poate reprezenta o hemoragie masiva. Ca exemplu, un pui de pasare de 50g are un volum de sange total de aproximativ 4,5 ml deci o pierdere de 30-35 de picaturi de sange reprezinta 1,8 ml sau 40% din total.
 • in caz de hipoxie trebuie verificate caile respiratorii, gasite eventualele obstructii si administrat oxigen suplimentar, printr-o camera de oxigenare, masca sau tub de intubare.
 • Hipotermia este insotita de: output cardiac scazut, frecventa cardiaca redusa, presiune sanguina scazuta, rata de filtrare glomerulara scazuta, vascozitate crescuta a sangelui, hematocrit crescut. Cand hipotermia este severa, sub 32 C la mamifere, se poate instala coma si animalul inceteaza sa raspunda la orice stimul. Sub 30C incep respiratiile su per ficiale si lente, acidoza metabolica, sludge in patul capilar, fibrilatii ventriculare, coagulopatii. Atentie!! Animalele nu trebuie incalzite prea repede, pentru ca o dilatare initiala prea rapida si masiva a capilarelor periferice indeparteaza sangele din organele vitale si duce la o hipovolemie relativa si soc.
 • Simptomele deshidratarii sunt la mamifere pierderea elasticitatii pielii, ochi infundati in orbite, mucoase uscate, blana terna, anurie, acidoza metabolica, soc; la pasari se observa mucoase uscate, pielea de pe picioare si gheare se rideaza si ochii sunt infundati. La mamifere necesarul fiziologic de lichide este de aproximativ 2ml/g/ora (40-50ml/kg zilnic). Exercitiul fizic, febra, diareea, voma, toate maresc enorm (pana la de 5 ori) necesarul de fluide al corpului. Ca o regula generala, se considera necesara o administrare de lichide de 10% din greutatea corpului. in plus se calculeaza necesarul energetic zilnic in kilocalorii dupa formula 250 x greutatea in kilograme 0.83. Pentru hidratarea pe cale orala se folosesc solutii speciale sau, daca nu exista, se pot dizolva o lingura de zahar si o lingurita de sare intr-un litru de apa.

animalul salbaticIata cateva detalii despre primul ajutor pe care trebuie sa il primeasca un nou nascut. In general, cu cat este mai mic/tanar un animal, cu atat:

 • va trebui hranit mai des,
 • sansele de supravietuire scad,
 • este mai facil"imprinting-ul" pe oameni, fapt care il face imposibil de eliberat inapoi in salbaticie.

In primul rand, daca puiul nu are o problema urgenta trebuie lasat sa se aclimatizeze cu noul mediu captiv, si trebuie plasat intr-o zona intunecata, linistita si calda. Se stie cat de dificila este reproducerea unei diete apropiate de una naturala, indiferent de specia puiului, dar trebuie retinut ca un inlocuitor de lapte nepotrivit poate produce diaree, intarzierea cresterii si chiar moarte. Mai departe, o dieta de intarcare necorespunzatoare poate duce la dezechilibre vitaminice si minerale si rezulta in malformatii musculoscheletale. Contactul cu pamantul/solul este deosebit de important pentru aportul de minerale (fier), iar puii din unele specii, cum ar fi caprioarele, pot manca pamant in cantitati apreciabile daca li se ofera ocazia. La fel de importanta ca si nutritia este mentinerea puiului la o temperatura corespunzatoare, mai ales in cazurile animalelor extrem de tinere sau a celor care nu au blana/penajul suficient de dezvoltate.

Iata cateva din problemele la care sa va asteptati din partea unui pui de animal salbatic prezentat ca pacient:

 • Hipotermie si hipertermie
 • Hipogamaglobulinemie (nivel scazut de anticorpi)
 • Pneumonie ab ingestis
 • Diaree nutritionala: consum de lapte in exces, inlocuitori de lapte neadecvati, schimbari bruste in formula de inlocuitor; diaree de natura infectioasa: bacteriala, virala, parazitara
 • Constipatie si retentive de urina
 • Balonare
 • "Imprinting" incorect, fixat pe oameni
 • Rani provocate de alti pui.
Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 22:22
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.