updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Antraxul la pisici

S-a vorbit foarte des despre antrax in ultimul timp, ar trebui sa fiu ingrijorat pentru pisica mea?



Din pacate, antraxul este folosit ca o me toda a bio-terorismului si pisicile pot fi infectate, la fel ca majoritatea mamiferelor. Pasarile sunt in mod normal rezistente la boli. Animalele au niveluri diferite de sensibilitate la infectii cu antrax. Ierbivorele (bovine, ovine, cai) sunt cele mai sensibile si oamenii, cainii si pisicile relativ mai putin. In conditii normale, cazurile de antrax la pisici si caini sunt foarte rare.

 

Care sunt cauzele de producere a antraxului?



Antraxul este o infectie cauzata de microorganisme bacteriene, Bacillus anthracis. Acest tip de bacterie poate dezvolta corpuri mici, sferice, numite spori in cadrul celulei bacteriene. Acesti spori, care se pot dezvolta intr-o noua celula bacteriala, sunt mult mai capabili de a supravietui in mediul inconjurator decat celula-mama, mai fragila si sporii sunt, de asemenea, mult mai rezistenti la dezinfectante. Sporii pot supravietui intr-un mediu multi ani, dar este nevoie de un numar destul de mare de spori pentru a provoca o infectie cu simptome.

Este o antraxul o boala noua? 



Nu, antraxul a fost descris de sute de ani. Apare in toate zonele lumii, si este vazuta de obicei, ca o boala sporadica la animalele de ferma si, ocazional, la animalele salbatice.

Cum se transmite antraxul?

 Antraxul nu este in mod normal, contagios de la animal la animal, nu se transmite in mod direct. Cele mai multe infectii la animale apar prin inhalarea sau ingestia de spori de la pasune, care a fost contaminata de o carcasa infectata, aflata in descompunere. La carnivore, cum ar fi pisicile, ingestia de carne infectata va fi calea obisnuita de infectie. Persoanele care contacteaza boala, de obicei muncitorii agricoli, medicii veterinari, personalul abatoarelor, sunt in general cele care cel mai probabil au venit in contact cu carcasele infectate. Chiar si atunci, de obicei, este nevoie de o doza mare de spori pentru a  provoca mai mult de o infectie locala a pielii. In vechime, lana de oaie a fost o sursa de spori ce produc antrax, din acest motiv boala a mai fost numita si „boala de sortare a lanii”.

Antraxul se poate manifesta in mai multe tipuri a bolii. O forma de piele, cel mai frecvent la persoanele care vin in contact cu organismul infectat cu antrax sau spori, in care se observa o inflamatie locala si pustule negre. O forma intestinala, in cazul in care organismul a fost ingerat in cantitati mari si tesuturile mucoasei tractului digestiv de la gat in jos sunt inflamate, este diareea cu sange. O forma pneumonica, in cazul in care un numar mare de organisme sau sporii de antrax au fost inhalati in tractul respirator, plamanii sunt grav afectati. Infectia poate avea o forma generalizata, care afecteaza mai multe sisteme sau chiar tot corpul, inclusiv creierul.

 Cazuri rare la pisici au fost de obicei produse prin ingestia de carne infectata si acestea prezinta forma intestinala. Nu este o gastroenterita acuta cu varsaturi si diaree. Gatul poate fi foarte inflamat, poate aparea umflarea vizibila a gatului, care se va extinde la fata si cap. Limba si buzele pot fi, de asemenea, afectate.

Cum poate fi tratat antraxul?



Bacteria antrax este vulnerabila la o serie de antibiotice. In prezent, antibioticul cu cel mai bun rezultat este "Cipro" (ciprofloxacin). Tratamentul este foarte eficient in stadiile incipiente ale infectiei.

Poate pisica mea sa fie vaccinata impotriva antraxului? 

In prezent nu exista vaccinuri comerciale impotriva antraxului disponibile pentru pisici sau caini, desi o serie de vaccinuri cu eficacitate sporita au fost produse incepand cu munca de pionierat a lui Louis Pasteur, in anii 1880. Vaccinurile au fost folosite in unele parti ale lumii pentru animale domestice, si, de asemenea, pentru om, considerate ca fiind cu risc ridicat.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Mai multe din această categorie: « Modificatori de comportament Anemia la pisici »