Aparat ortodontic la caine
- Editor: dr. Camil Stoian
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Una dintre cele mai frecvente probleme legate de malocluzie la caine este asa numita mandibula angusta sau malocluzia clasa I Angle cu categoria 4, linguoversiunea caninilor sau cunoscuta in limba engleza ca base narrow canines sau canini cu baza ingusta de implantare.
1. Prezentare de caz:
In acest caz avem un Cocker Spaniel, mascul, in varsta de 10 luni cu o malocluzie extrema clasa I.
In Fig. 1 observam severitatea conditiei cu existenta unui crater ulcerat cauzat de caninul stang aflat in pozitie gresita (malocluzie). Acest crater a avut 5 mm adancime si pe langa ulceratia prezenta avea infipta o pietricica in el. Fig.1
Dupa indepartarea pietrei am chiuretat craterul pana la nivelul osului palatinal, indepartand tesutul moale necrotic pana la tesut sanatos, marcat prin prezenta unei sangerari mode-rate. Am aplicat o solutie hemostatica (Racesptyptine) si apoi un antiseptic pe baza de iod (Poviodine) Fig.2.dupa care am trecut la constructia aparatului ortodontic. Fig.2
Am utilizat o sarma chirurgicala de un diametru de 0,6 mm cu care am realizat doua anse in forma de U intre incisivul 3 si caninul de aceeasi parte, maxilar, de o forma si pozitionare prezentate in Fig. 3 cu scopul de armare (intarire) a constructiei ortodontice. Fig.3 Dupa gravarea acida care se realizeaza prin aplicarea de acid ortofosforic de 37,5 % timp de 2 minute si apoi clatirea acestuia cu sprayul apa/aer si uscarea lui cu aer, suprafata smaltului aparand alb cretoasa si mata dupa uscare. Se evita atingerea suprafetei dintelui cu tifon sau orice alt material pentru a nu distruge indentatiile microscopice pe care le¬am realizat prin gravare, cu scopul de a creste suprafata de contact a dintelui si indirect si retentivitatea materialului compozit care urmeaza a fi aplicat.
Aplicam materialul compozit autopolimerizabil (ProTemp Garant) cu ajutorul pistolului de aplicare si a canulelor de unica folosinta care ne permit aplicarea intima a acestui material. Se trece la formarea si modelarea canalelor sau santurilor de ghidare si alunecare cu ajutorul piesei drepte si a frezelor de otel in forma de flacara si para, Fig. 4.
Fig. 4 Modelarea si aplicarea aparatului este individuala in functie de particularitatile malocluziei dentare precum si a taliei si morfologiei cainelui respectiv. Faza de amprentare si de prelucrare in laboratorul de tehnica dentara lipsind in acest caz cu desavarsire. Principiul de functionare a acestui aparat fix numit plan inclinat este activ, prin fortarea pozitiei caninilor mandibulari (304, 404, schema Triadan) spre bucal (vestibularizarea lor). Acest lucru este posibil datorita tipului de articulatie la nivelul simfizei mandibulare la caine care este o osteocondroza si care prezinta o oarecare elasticitate si flexibilitate spre deosebire de om care prezinta o sinostoza fara flexibilitate.
Aplicarea acestui aparat presupune o experienta avansata a operatorului prin cunoasterea intima a anatomiei si morfologiei dentare la caine, deoarece aplicarea eronata a materialului de constructie a aparatului ortodontic fix poate duce la mai multe probleme decat la solutii de rezolvare a malocluziei (modificari la nivelul articulatiei temporo¬mandibulare, malpozitionari ale incisivilor, fracturi ale caninilor, necroza tesuturilor moi orale, etc). Pentru verificarea ocluziei dupa aplicarea aparatului este necesar sa extubam cainele in cazul in care am efectuat intubatie endotraheala pentru aplicarea narcozei inhalatorii, sau alternativ sa folosim tehnici de neuroleptanalgezie. Efectuam controale saptamanale pentru evaluarea ocluziei si a progresului obtinut. Trebuie de cele mai multe ori sa adaugam material in santurile deflectoare, asa numita re¬activare a aparatului sau chiar sa indepartam din materialul compozit de la nivelul incisivilor pe parcursul evolutiei vestibularizarii caninilor si pentru a evita un contact prematur la nivelul incisivilor.
Trebuie mentionat ca aparatul fix tip plan inclinat nu permite o intercuspidare maxima chiar de multe ori avem o ocluzie deschisa (gura nu se inchide de tot), dar majoritatea cainilor suporta foarte bine aparatul si incapacitatea de inchidere totala a gurii. La cainii mai temperamentali sau anxiosi se poate folosi timp de 2-¬3 zile pana se obisnuiesc un guler elisabetan din plastic pentru a-l impiedica sa¬-si forteze aparatul din gura cu labele (senzatie de corp strain). De cele mai multe ori obtinem rezultatul final de corectie definitiva a ocluziei in maxim 3 luni. Cu toate ca simfiza mandibulara permite o rezolvare "spectaculoasa" a malocluziei in doar 2 saptamani, aparatul trebuie sa ramana mai departe (pe post de retainer sau mentinator de spatiu) pana la minim 6 saptamani pentru asigurarea fibrozarii articulatiei in noua pozitie si prevenirea recidivei de malocluzie. Fig. 5 Fig. 6 in Fig 5 si Fig 6 observam cazul nostru la 6 saptamani dupa aplicarea planului inclinat, dupa indepartarea acestuia.
O ocluzie normala a fost astfel obtinuta la nivelul caninilor mandibulari. Prin efectuarea corespunzatoare a tehnicilor de lustruire a suprafetei smaltului dupa indepartarea planului inclinat nu avem coloratii sau pigmentari ale smaltului la nivelul incisivilor 3 si caninilor maxilari. Exista mai multe tehnici de corectare a malocluziei de tip canini cu baza ingusta de implantare (mandibula angusta) prin aplicarea de suruburi de expansiune la nivelul caninilor mandibulari, anselor expansive de sarma ortodontica sau aplicarea planului inclinat metalic pe baza de amprenta individuala si efectuat in laboratorul de tehnica dentara. Datorita insa ratei crescute de insucces precum si a pretului mai mare acestea nu sunt atat de utilizate. Aplicarea acestui aparat presupune o experienta avansata a operatorului prin cunoasterea intima a anatomiei si morfologiei dentare la caine, deoarece aplicarea eronata a materialului de constructie a aparatului ortodontic fix poate duce la mai multe probleme decat la solutii de rezolvare a malocluziei (modificari la nivelul articulatiei temporomandibulare, malpozitionari ale incisivilor, fracturi ale caninilor, necroza tesuturilor moi orale, etc).
Pentru verificarea ocluziei dupa aplicarea aparatului este necesar sa extubam cainele in cazul in care am efectuat intubatie endotraheala pentru aplicarea narcozei inhalatorii, sau alternativ sa folosim tehnici de neuroleptanalgezie. Efectuam controale saptamanale pentru evaluarea ocluziei si a progresului obtinut. Trebuie de cele mai multe ori sa adaugam material in santurile deflectoare, asa numita reactivare a aparatului sau chiar sa indepartam din materialul compozit de la nivelul incisivilor pe parcursul evolutiei vestibularizarii caninilor si pentru a evita un contact prematur la nivelul incisivilor. Trebuie mentionat ca aparatul fix tip plan inclinat nu permite o intercuspidare maxima chiar de multe ori avem o ocluzie deschisa (gura nu se inchide de tot), dar majoritatea cainilor suporta foarte bine aparatul si incapacitatea de inchidere totala a gurii.
La cainii mai temperamentali sau anxiosi se poate folosi timp de 2-3 zile pana se obisnuiesc un guler elisabetan din plastic pentru a-l impiedica sa¬si forteze aparatul din gura cu labele (senzatie de corp strain). De cele mai multe ori obtinem rezultatul final de corectie definitiva a ocluziei in maxim 3 luni. Cu toate ca simfiza mandibulara permite o rezolvare "spectaculoasa" a malocluziei in doar 2 saptamani, aparatul trebuie sa ramana mai departe (pe post de retainer sau mentinator de spatiu) pana la minim 6 saptamani pentru asigurarea fibrozarii articulatiei in noua pozitie si prevenirea recidivei de malocluzie. in Fig 5 si Fig 6 observam cazul nostru la 6 saptamani dupa aplicarea planului inclinat, dupa indepartarea acestuia. O ocluzie normala a fost astfel obtinuta la nivelul caninilor mandibulari. Prin efectuarea corespunzatoare a tehnicilor de lustruire a suprafetei smaltului dupa indepartarea planului inclinat nu avem coloratii sau pigmentari ale smaltului la nivelul incisivilor 3 si caninilor maxilari.
Exista mai multe tehnici de corectare a malocluziei de tip canini cu baza ingusta de implantare (mandibula angusta) prin aplicarea de suruburi de expansiune la nivelul caninilor mandibulari, anselor expansive de sarma ortodontica sau aplicarea planului inclinat metalic pe baza de amprenta individuala si efectuat in laboratorul de tehnica dentara. Datorita insa ratei crescute de insucces precum si a pretului mai mare acestea nu sunt atat de utilizate.
Pentru orice informatii suplimentare legate de acest subiect va rog sa va adresati autorului: DDr. Camil STOIAN PhD, Dipl. EVDC (Diplomat al Colegiului European de Stomatologie Veterinara) Tel. 00436647895433 www.tierzahnarzt.at Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Articole înrudite
-
Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
-
Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
-
Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
-
Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
-
Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini