Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540

Aplicatii clinice ale studiului potentialelor evocate ale trunchiului cerebral Testarea BAER

Metoda potentialelor evocate auditive precoce (BAER brainstem auditory evoked responses) se bazeaza pe inregistrarea influxului nervos indus de o stimulare auditiva, de la urechea interna pana la structurile din trunchiul cerebral.

Noi am utilizat sistemul de electrodiagnostic Neuropack S, MEB 9400K (NIHON KOHDEN), incluzand un electromiograf si electroencefalograf, cu programul ABR. Practic, aplicarea unui stimul sonor la nivelul urechii este urmata de tranformarea lui in potentiale electrice ce vor fi con duse ulterior prin intermediul neuronilor catre cortexul auditiv (pornind prin nervul vestibulocohlear, traversand rostral trunchiul cerebral si proiectandu-se ulterior in maniera difuza pe aria autidiva a cortexului cererbral). Respectand sinaptizarea, trecerea impulsului electric prin fiecare structura nucleara determina aparitia unui potential evocat, emis de catre aceasta si recoltat la nivelul scalpului cu ajutorul electrozilor. Traseele obtinute, la un individ sanatos, trebuie sa contina 4-5 unde.

Unda I este generata de portiunea distala, extracraniana, a nervului acustico-vestibular ipsilateral. Unda II, dupa unii autori, este generata de portiunea proximala, intracraniana, a nervului acustico-vestibular ipsilateral in timp ce altii sustin ipoteza implicarii nucleilor cohleari bulbari ipsilaterali. Se considera ca undele urmatoare au generatori ipsi si contralaterali. Unda III isi are originea fie in nucleul dorsal al corpului trapezoid fie in nucleii cohleari si proiectiile lor. Generatorul undei IV nu a fost inca identificat cu certitudine, dar se considera ca ar fi nucleii din complexul olivar superior, iar unda V este data de coliculii caudali sau de nucleii lemniscului lateral. in general unda IV nu este identificata separat ea fuzionand ori cu unda III ori cu unda V.

In medicina veterinara, testarea BAER isi gaseste o aplicabilitate dubla:

  1. in stabilirea neurolocalizarii unor procese cantonate la nivelul sistemului vestibular dar care au o semiotica incerta ce nu permite discriminarea intre leziuni cu componenta periferica sau centrala. in astfel de cazuri testarea BAER este cea care va hotari metodologia investigatiilor ulterioare (CT in principal pentru structurile osoase ale bulei timpanice din sindromul vestibular periferic, sau RMN pentru trunchiul cerebral in sindromul vestibular central). Totodata testarea BAER se constituie ca o metoda deosebit de fidela in decelarea anomaliilor de la nivelul trunchiului cerebral (bineinteles in principal al acelor structuri implicare in transmiterea informatiei auditive), anomalii care scapa chiar si investigatiilor de neuroimagistica avansata (RMN de ex.). Aceste descoperiri pot fi valoroase pentru diagnostic, pentru a urmari evolutia unor afectiuni neurologice, sau pentru a determina gradul de extindere a unei patologii. Anomalii subclinice in traseul BAER pot fi detectate intr-o varietate de tulburari neurologice. Anomaliile electrofiziologice trebuie deci interpretate intotdeauna in contextul clinic in care sunt obtinute.
  2. In stabilirea diagnosticului cert de surditate. in acest caz, testul BAER a gasit cea mai mare utilitate in medicina veterinara. Surditatea la caini este diagnosticata cu o frecventa din ce in ce mai mare, aceasta atat datorita cresterii numarului de rase testate (in prezent sunt peste 90 de rase de caini si pisici la care s-a demonstrat transmiterea congenitala a surditatii; Strain G.M, 1999, 2003, 2004) cat si datorita cererii acestui test de un numar din ce in ce mai mare de crescatori de caini si pisici. in prezent, pentru anumite rase de caini si pisici (in special cele cu blana de culoare alba si/sau irisul de culoare albastra, dar aceasta nu e o regula universal valabila) vanzarea puilor este conditionata de testarea BAER la varsta de o luna si obtinerea avizului prin care se atesta ca puiul nu este surd uni/bilateral.

In afara cazurilor de surditate congenitala, surditatea poate fi de conducere asociata in diverse stadii de evolutie a otitei externe si/sau medii sau neurosenzoriala asociata cu otite interne, otite medii cronice, ototoxicitate (data de gentamicina de ex.) sau cauzata de zgomote puternice (ambient zgomotos, focuri de arma, etc.). in aceasta ultima categorie intra si surditatea intalnita la pacientii geriatrici.

In prezent, singurul centru de testare BAER din Romania functioneaza din 2008 in cadrul Clinicii Medicale a Facultatii de Medicina Veterinara Iasi. Incepand din acest an Laboratorul de electrodiagnostic din cadrul clinicii FMV Iasi a fost inclus in lista Louisiana State University, Centrul de studiu al surditatii. Lista Centrelor din lume recunoscute de LSU poate fi consultata la http://www.lsu.edu/deafness/ baersite.htm.

>Bibliografie selectiva 1. Batra R, Fitzpatrick D.C., 2002- Monaural and binaural processing in the ventral nucleus of the lateral lemniscus: a major source of inhibition to the inferior colliculus, Hearing Research 168(1-2), 90-7. 2. BESALTI O., SIRIN Y.S., PEKCAN Z., 2008, The effect of chronic otitis externamedia on brainstem auditory evoked potentials in dogs, Acta Vet Brno, 77:615-624; doi: 10.2754/avb200877040615 3. Caird D.M., Klinke R., 1987 - The effect of inferior colliculus lesions on auditory evoked potentials Electroencephalography and Clinical Neurophysiology/Evoked Potentials Section, 68(3), 237-240. 4. Cauzinille L., 1997,- La mesure des potentiels evoques auditifs du tronc cerebral: une methode objective pour tester l”audition. Le Point Veterinaire, 28, 1065-1068. 5. PONCELET L., 2004, Electrophysiology. In PLATT S., OLBY N.J. BSAVA Manual of Canine and Feline Neurology 3rd ed., BSAVA, Gloucester, p. 64-66 6. SIMS MH, 1988, Electrodiagnostic evaluation of auditory function., Vet. Clinics of North Am: Small Anim Pract 18(4): 913-944 7. Wilson, J.W., Mills P.C., 2005 - Brainstem auditory-evoked response in dogs, American Journal of Veterinary Research, 66(12), 2177-2187.

testul baer

Fig. 1 - Traseu BAER normal la un caine in varsta de o luna. Traseul A1 este obtinut prin stimularea urechii stangi, B2 - urechea dreapta iar C1 prin stimularea ambelor urechi in acelasi timp. Se observa prezenta undelor I, II, III si V

test baer2

Fig 2 - Traseul obtinut prin stimularea urechii drepte la 90 si 100 dB (A1, C1) si a urechii drepte la 90 si 100 dB (B2 si D2) la un caine in varsta de 1 luna. Traseele se caracterizeaza prin absenta undelor. Diagnostic - surditate bilaterala

test ber4

Fig. 3 - Trasee obtinute la stimularea urechii stangi (A1), drepte (B2) si biauricular (C1) cu un stimul de intensitate 90 dB. Se constata absenta undelor la traseul corespondent urechii drepte. Diagnostic - surditate unilaterala

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 19:20