updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Un nou studiu arata cat efort trebuie sa depunem pentru a mentine suprafetele fara germeni

In timpul pandemiei COVID-19, fiecare suprafata atinsa frecvent in afara casei noastre pare la fel de periculoasa ca o oala fierbinte scoasa din cuptor. Nu ne vom frige daca o atingem, dar am putea fi infectati cu un virus potential periculos. Un studiu recent realizat de cercetatori de la Universitatea de Medicina Veterinara Ohio si Institutul de Sanatate Publica Ohio sugereaza ca eforturile asidue pentru curatarea suprafetelor raman usor fara rezultat, un reminder menit sa ne faca atenti la faptul ca pastrarea mediului inconjurator curat atat la cabinet cat si acasa poate necesita o munca suplimentara.

Cuvinte cheie:

Medicina veterinara, afacere esentiala - Solicitarea CMVRo catre ANSVSA

Colegiul Medicilor Veterinari din Romania a transmis astazi o adresa catre ANSVSA prin care solicita ca serviciile veterinare sa fie considerate afaceri esentiale. In solicitarea trimisa, reprezentantii CMVRo atrag atentia Autoritatii Sanitare Veterinare asupra rolului esential pe care medicii veterinari il au in apararea sanatatii publice, prin activitatile pe care le au in domeniul sigurantei alimentare, prevenirea bolilor si gestionarea situatiilor de urgenta atat la animalele de companie, cat si la cele de ferma. Cititi mai jos intreaga solicitare, asa cum a fost ea transmisa astazi. 

Cuvinte cheie:

Cum iei certificatul de situatie de urgenta (CSU) galben sau albastru: Procedura publicata in Monitorul Oficial

 

Vor fi doua tipuri de certificate de situatie de urgenta (CSU), unul galben si unul albastru, iar cabinetele veterinare si celelalte entitati juridice ale medicilor veterinari vor putea obtine unul dintre ele printr-o procedura online, pe site-ul legii prevenirii. Procedura este prevazuta in Ordinul ministrului Economiei nr. 791/2020, publicat pe 25 martie in Monitorul Oficial.

Certificatele CSU - necesare unor firme afectate de situatia coronavirus COVID-19 pentru somajul tehnic platit de stat si amanari la plata chiriilor si utilitatilor - vor putea fi obtinute printr-o procedura online, pe site-ul prevenire.gov.ro.

Organizatiile mondiale in domeniul sanatatii: Nu s-a detectat COVID19 la caini si pisici

Expertii in boli infectioase, precum Centrul pentru controlul bolilor (CDC), Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Asociatia Medicala Veterinara Americana (AVMA) indica ca nu exista dovezi care sa sugereze ca, cainii sau pisicile, sau alte animale de companie pot fi o sursa de infectie cu virusul SARS-CoV-2, sau implicate in raspandirea COVID-19 la oameni.

Cuvinte cheie: