updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

CMVRO

Hotararea 46 CMVRO

Hotararea nr 46 CMVRO/26.10.2013

Art. 1 Incepand cu data de 01.11.2013 se stabilesc urmatoarele taxe:

  1. Taxa inscriere in Colegiul Medicilor Veterinari - 100 de lei/persoana;
  2. Taxa eliberare Atestat de libera practica - 20 de lei/persoana;
  3. Taxa reinscriere (suspendare in conditiile prev de art. 22 lit c. din Legea nr. 160/1998, republicata) in Colegiul Medicilor Veterinari - 300 de lei/persoana;
  4. Taxa reinscriere (renuntare la calitatea de membru) in Colegiul Medicilor Veterinari 500 de lei/persoana;
  5. Taxa eliberare Certificat de inregistrare in Registrul Unic al cabinetelor medical-veterinare cu sau fara personalitate juridica;  a) cabinet medical veterinar - 150 de lei/loc de exercitare b) clinica veterinara - 250 de lei/loc de exercitare; c) spital veterinar - 350 de lei/loc de exercitare; d) laborator medical veterinar - 350 de lei/loc de exercitare.
  6. Taxa eliberare certificat de inregistrare a unitatilor farmaceutice veterinare: a) farmacie veterinara - 250 de lei/loc de exercitare; b) punct farmaceutic veterinar - 150 de lei/loc de exercitare; c) depozit (optional) - 350 de lei/loc de exercitare. 
  7. Cotizatie lunara: a) 30 de lei/luna/medic veterinar titular al unitatii medicale veterinare inregistrata in Registrul Unic al cabinetelor medicale veterinare cu sau fara personalitate juridica; b) 20 lei/luna/medic veterinar, cu exceptia celor prevazuti la art.1 punctul 7 lit.a.
  8. Taxa de verificare anuala a unitatilor medicale-veterinare de asistenta - 100 de lei/unitate. 
  9. Taxa eliberare certificat de conformitate - 100 lei/persoana. 

Art. 2 Taxele prevazute la art. 1 punctele 1-6 si 8, precum si cotizatia lunara prevazuta la punctul 7 se inacseaza de catre Birourlle Executive ale Consiliilor Judetene, respectiv Biroul Executiv al Consiliului Municipiului Bucuresti al Colegiului Medicilor Veterinari. 

Art 3 Taxa prevazuta la art 1. punctul 9 se incaseaza de catre Biroul Executiv al Consiliului National al Colegiului Medicilor Veterinari. 

Art. 4 Taxa prevazuta la punctul 8 se achita pentru fiecare unitate medicala veterinara de asistenta inregistrata in Registrul unic al cabinetelor medical veterinare cu sau fara personalitate juridica, la data verificarii sau cel tarziu in termen de 5 zile de la verificarea unitatii medicale veterinare de asistenta. 

Art 5 La solicitare, medicii veterinari membri ai Colegiului Medicilor Veterinari, care au calitatea de pensionari si nu detin atestat de libera practica vor achita jumatate din cuantumul cotizatiei stabilit la punctul 7 din prezenta hotarare. 

Art. 6 Consiliile Judetene si al Municipiului Bucuresti vireaza lunar Consiliului National al Colegiului Medicilor Veterinari o cota de 50% din cotizatiile incasate. 

Art. 7 Incepand cu data de 01.11.2013, Hotararea nr 12/03.12.2010, Hotararea nr. 18/01.07.2011 si Hotararea nr. 29/01.12.2012 ale Consiliului National al Colegiului Medicilor Veterinari referitoare la stabilirea taxelor si cotizatiei lunare prevazute la art. 1 si percepute medicilor veterinari de catre Colegiul Medicilor Veterinari se abroga. 

Art. 8 Prezenta Hotarare a fost adoptata de catre Consiliul National al Colegiului Medicilor Veterinari cu unanimitate de voturi, azi, 26.10.2013. 

Cuvinte cheie:

Hotararea 45 CMVRO

Hotararea CMVRO nr 45/26.10.2013

1. Art. 1 Anexa 1 si Anexa nr 4, prevazute in ANEXA la Hotararea nr 19/01.07.2011 care aproba ”Ghidul pentru eutanasierea animalelor” se inlocuiesc cu Anexa nr 1/A si Anexa 4/A.

2. Incepand cu data 01.11.2013 intra in vigoare prevederile din Anexele 1/A si 4/A care fac parte din ANEXA la hotararea nr 19/01.07.2011.

3. Celelalte prevederi ale hotararii nr. 19/01.07.2011 raman neschimbate.

4. Prezenta Hotarare a fost adoptata de catre Consiliul National al Colegiului Medicilor Veterinari cu unanimitate de voturi, azi 26.10.2013. 

Anexa 1/A - Agenti si metode de eutanasie

Agenti si Metode de eutanasie pe specii (detalii in Anexa 4 pentru agenti si metode inacceptabile - interzise)

 SPECIA  ACCEPTABILE - DETALII IN ANEXA 2 SI IN TEXT CONDITIONAT ACCEPTABILE (DETALII IN ANEXA 3 SI IN TEXT) 
 

Amfibieni

Barbiturice, anestezice inhalante (la speciile corespunzatoare), CO2, Co, metan sulfonat tricaina (TMS, MS 222), hidroclorura de benzocaina, sectionarea dubla a maduvei spinarii

 

Boltul captiv penetrant, focul de arma, asomarea si decapitarea, decapitarea si sectionarea maduvei spinarii

Pasari

Barbiturice, anestezice inhalante, CO2, Co, foc de arma (numai pentru animalele salbatice in libertate)

N2, ar, dislocarea cervicala, decapitarea, compresiunea toracica (animale mici, in libertate) macerarea (pui si oua embrionate)

 

 

Pisici

 

Barbiturice, anestezie in supradoze, clorura de potasiu in asociere cu anestezia, embutramida+mebenzonium+tetracaina (T61) in asociere cu anestezia. Toate se administreaza intravenos.

 
 

Gaze inerte (nitrogen - N2, argon -Ar), Bioxid de carbon - CO2, monoxid de carbon - CO, anestezice, inhalante in supradoze.

 Caini  Barbiturice, anestezie in supradoze, clorura de potasiu in asociere cu anestezia, embutramida+mebenzonium+tetracaina (T61) in asociere cu anestezia. Toate se administreaza intravenos.  Gaze inerte (nitrogen - N2, argon -Ar), Bioxid de carbon - CO2, monoxid de carbon - CO, anestezice, inhalante in supradoze.
 Pesti  Barbiturice, anestezice inhalante, CO2, metan sulfonat tricaina (TMS, MS 222), hidroclorura de benzocaina, 2-fenoxietanol  Asomarea, decapitarea/sectionarea maduvei spinarii
 Cai  Barbiturice, clorura de potasiu in asociere cu anestezia generala, boltul captiv penetrant  Cloral hidrat (IV, dupa sedare), foc de arma, electrocutare
 Mamifere marine  Barbiturice, hidroclorura de etorpina  Foc de arma (cetacee < 4 metri lungime)
 Nurci, vulpi si alte mamifere pentru blana  Barbiturice, anestezice inhalante, CO2 (nurca are nevoie de concentratii inalte pentru eutanasie fara agenti suplimentari), CO, clorura de potasiu in asociere cu anestezia generala N2, Ar, electrocutare urmata de dislocare cervicala 
 Primate nonumane  Barbiturice  

Anestezice inhalante CO2, CO, N2, Ar

 

 Iepuri  

Barbiturice, anestezice inhalante, CO2, Co, clorura de potasiu in asociere cu anestezia generala

 

N2, Ar, dislocare cervicala ( < 1kg), decapitare, bolt captiv penetrant

 Reptile  

Barbiturice, anestezice inhalante (la speciile corespunzatoare), CO2 (la speciile corespunzatoare)

Bolt captiv penetrant, foc de arma, decapitare si sectionarea maduvei, asomare si decapitare

 

Rozatoare si alte mamifere mici

 
 

Barbiturice, anestezice inhalante , CO2, CO, clorura de potasiu in asociere cu anestezia generala, iradiere cu microunde

Metoxifluran, eter, N2, Ar, dislocare cervicala (sobolani <200g), decapitare

 
 

Rumegatoare

 

Barbiturice, clorura de potasiu in asociere cu anestezia enerala, bolt captiv penetrant

 

Cloral hidrat (IV, dupa sedare), foc de arma, electrocutare

 Suine  

Barbiturice, CO2, clorura de potasiu in asociere cu anestezia generala, bolt captiv penetrant

Anestezice inhalante, CO; cloral hidrat (IV dupa sedare), foc de arma, electrocutare, lovitura la cap (varsta <3 saptamani)

 
 

Animale salbatice in captivitate

 

Barbiturice, anestezice inhalante, CO2, CO, clorura de potasiu in asociere cu anestezia generala

N2, Ar, bolt captiv penetrant, foc de arma

 
 

Animale salbatice in libertate

Barbiturice IV sau IP, anestezice inhalante, clorura de potasiu in asociere cu anestezia generala

 

CO2, CO, N2, Ar, bolt captiv penetrant, foc de arma, capcane (testate stiintific)

 

*metode acceptabile sunt acele metode care produc moarte umana cand sunt utilizate cu singurul scop al eutanasiei . Metode conditionat acceptabile sunt acele metode care prin natura tehnicii sau datorita potentialului mai mare pentru operator eroarea sau riscul nu pot produce moartea umana sau sunt metode ce nu sunt bine documentate in literatura stiintifica.

Anexa 4/A - Agenti si metode de eutanasie neacceptabile - interzise cativa agenti si metode neacceptabile - interzise de eutanasie (detalii in text)

Agent sau metoda Comentarii
Embolia cu aer Poate fi insotita de convulsii, opiostotonus, vocalizare, daca se foloseste trebuie practicata numai pe animalele eutanasiate
Lovitura la nivelul capului Neacceptabila la majoritatea speciilor
Arderea

Arderea chimica sau termica a unui animal nu este o metoda acceptabila de eutanasie.

Clorahidratul

Neacceptabil pentru caini, pisici si mamifere mici.
Cloroformul, eter Cloroformul este o hepatotoxina cunoscuta si are un potential carcinogen suspectat, desi este extrem de periculos pentru personal.
Cianuri Cianurile prezinta un risc extrem pentru personal si modul de inducere a eutanasiei este obiectabil estetic.
Decompresia Decompresia nu este acceptabila pentru eutanasie deoarece prezinta numeroase dezavantaje. (1) Multe camere sunt destinate producerii decompresiei la o rata de 15-60 de ori mai rapida decat cea recomandata ca optima pentru animale, avand ca rezultat durere si suferinta datorate gazului ce se destinde dupa ce a fost prins in diferite cavitati din corp. (2) Animalele imature tolereaza hipoxia si sunt necesare perioade mai lungi de decompresie inainte de oprirea respiratiei (3) Poate apare recompresia accidentala si refacerea animalelor ranite (4)La animalele inconstiente pot apare sangerarea, voma, convulsiile, urinarea, defecarea, acestea fiind neplacute estetic.
Inec

Inecul nu reprezinta un mijloc de eutanasie si este inuman.

Sangerare Din cauza anxietatii asociate cu hipovolemia extrema, sangerarea trebuie practicata numai pe animalele sedate, asomate sau anesteziate
Formalina, formol Imersia directa a unui animal in formalina, ca mijloc de eutanasie, este inumana.
Produse si solventi din gospodarie Acetona, compusii cuaternari (incluzand CCl4), laxativele, uleiul de cuisoare, dimetiketona, produsele cuaternare de amoniu antiacidele si alte produse comerciale si de gospodarie sau solventi nu constituie agenti acceptabili pentru eutanasie.
Hipotermia Hipotermia nu reprezinta o metoda potrivita de eutanasie.
Agenti blocanti neuromuscular (nicotina, sulfatul de magneziu, clorura de potasiu, toti agentii curariformi) Cand se folosesc singular, aceste medicamente produc stop respirator inainte de pierderea cunostintei, astfel ca animalul poate percepe durere si suferinta dupa ce este imobilizat.
Inghetare rapida

Folosita in scopul unic al eutanasiei nu este considerata o metoda umana. Daca se foloseste, animalul trebuie anesteziat anterior inghetarii.

Asfixierea

Nu se accepta asfixierea puilor in saci sau containere.

Stricnina

Poate produce convulsii violeta si contractii musculare dureroase.

Asomarea

Animalul poate deveni inconstient, dar nu este o metoda de eutanasie (cu exceptia animalelor nou nascute ce au craniu subtire). Cand se foloseste, trebuie urmata imediat de o metoda ce induce moartea.

Metanul sulfonatul de tricaina (TMS, MS222)

Nu se va folosi pentru eutanasia animalelor de consum.

Electrocutarea  
Utilizarea de capcane mortale  

 

 

Cuvinte cheie:

Hotararea 42 CMVRO

In temeiul: Legii nr. 160 din 30 iulie 1998 pentru organizarea profesiei de medic veterinar, republicata cu modificarile si completarile ulterioare

Regulamentului de Organizare si Functionare al Colegiului Medicilor Veterinari, art. 17 lit. h) si q).

Cuvinte cheie:


In temeiul: Legii nr. 160 din 30 iulie 1998 pentru organizarea profesiei de medic veterinar, republicata cu modificarile si completarile ulterioare

Cuvinte cheie:

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari va supune atentiei un proiect de ordin care sa reglementeze "circulatia, utilizarea si administrarea produselor medicinale veterinare animalelor de la care se obtin produse destinate consumului uman, inclusiv ecvideelor".

Cuvinte cheie:

In urma intalnirii Consiliului National al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, s-a adoptat Hotararea nr 29 privind modificarea cotizatiei lunare.

Cuvinte cheie:

In urma intalnirii Consiliului National al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, s-a adoptat Hotararea nr 30 privind acordarea de indemnizatii de sedinta membrilor Comisiei centrale de cenzori.

Cuvinte cheie:

Hotararea 31 a Colegiului Medicilor Veterinari priveste pregatirea profesionala continua pentru anul 2013. 

Cuvinte cheie:

In Consiliul National al Colegiului Medicilor Veterinari s-a aprobat hotararea nr 32 cu privire la trusa minima de urgenta pentru unitatile medicale veterinare care asigura asistenta pentru animalele de companie. 

Cuvinte cheie:

Hotararea 33 din 1 decembrie 2012 priveste obligativitatea unitatilor medicale veterinare de asistenta de a notifica proprietarii de animale, in cazul utilizarii produselor medicinale veterinare, precum si aprobarea modelului de notificare. 

Cuvinte cheie:

Colegiul Medicilor Veterinari a adoptat in cadrul Consiliului National hotararea nr 34 privind aprobarea procedurilor medicale/operatorii si a modelului de cerere/solicitare/acceptare a eutanasiei.

Cuvinte cheie: