Dr Attila Kondor

Dr Attila Kondor

Medic veterinar

Spitalul veterinar K2

Website URL:

ENDOSCOPIA - alternativa de diagnostic diferential in bolile gastro-intestinale

Bolile gastro-intestinale ale animalelor de companie sunt problemele majore din cazuistica unui clinician veterinar din zilele noastre. Frecventa acestora se datoreaza in primul rand conditiilor precare de intretinere si alimentatiei inadecvate ale prietenilor patrupezi, gastro-enteropatiile fiind mai frecvente la caine decat la pisica. Care sunt etapele diagnosticarii unei entitati gastro-intestinale? Intrebare simpla, dar cateodata neglijata de clinician, evitarea unui amanunt poate sa conduca la un diagnostic eronat, fara raspuns la tratamentul aplicat si inrautatirea starii de sanatate a pacientului. Anamneza si metodele semiologice aplicate uzual nu sunt suficiente pentru un diagnostic de certitudine in gastropatii si enteropatii. Cateodata, nici analizele biochimice efectuate, ecografia sau examenul radiologic - cu sau fara substanta de contrast- nu conduc la conlcuzii clare, pe baza carora s-ar putea aplica tratamentul corespunzator. Endoscopia vine in ajutorul clinicianului, nu ca si o ultima metoda de diagnosticare, ci mai degraba ca o metoda care atestaintr-adevar un diagnostic corect, coroborand toate datele obtinute prin examenele insirate anterior.

Hipotiroidismul canin, endocrinopatie rar diagnosticata in cabinete veterinare -studiu de caz

Hipotiroidismul - boala endocrinologica frecvent intalnita la caini, caracterizata prin disfunctie metabolica complexa. Diagnosticarea ei pune in dificultate medicul veterinar clinician deoarece semnele clinice sunt variate, nu sunt patognomonice, iar aparatura pentru determinarea valorilor hormonale este foarte rar gasita in cabinetele veterinare din Romania. Dereglarea hormonala poate sa fie cauzata de o lista intreaga de boli, care pot sa conduca la sindromul bolii eutiroidiene (euthyroid sick syndrome) – hiperadrenocorticism, ceto-acidoza in diabet zaharat, insuficienta renala, hiperestrogenismul.

Pansament gipsat sau osteosinteza studiu de caz

Fracturile la animale de companie sunt frecvent intalnite, mai ales la specia canina. In urma accidentelor, rezistenta tesutul osos cedeaza si se produce fractura, ea putand imbraca diferite tipuri: fractura inchisa sau deschisa, completa sau incompleta, cu deplasarea capetelor osoase sau nu. Din punct de vedere al managementului fracturilor obiectivele sunt comune: repozitionarea capetelor osoase, obtinand continuitatea tesutului si fixarea acestuia pentru formarea calusului. In practica veterinara problema apare la diagnosticarea corecta a fracturii si alegerea metodei de remediere a acestuia. Prin acest studiu de caz dorim sa atragem atentia asupra importantei examenului radiologic in practica veterinara.

Importanta examenelor de laborator si a ecografiei in stabilirea unui diagnostic si prognostic corect in afectiunile renale la caine – studiu de caz

Importanta examenelor de laborator si a ecografiei in stabilirea unui diagnostic si prognostic corect in afectiunile renale la caine – studiu de caz

Insuficienta renala cronica evolueaza cu semne clinice nespecifice, care de multe ori mimeaza existenta unui alte afectiuni si foarte usor conduc clinicianul in eroare de diagnostic daca aceasta se bazeaza numai pe examenul clinic general fara sa apeleze la alte examene complementare: examen de laborator si examene paraclinice. IRC in faza I si faza II nu prezinta semne clinice specifice, ele devin specifice in faza a II-a si a III-a, iar cheia succesului rezida in diagnosticarea corecta a bolii in faze cat mai incipiente.

Studiu de caz: Pacientul Chivas, o femela sterilizata de Scotish Terrier in varsta de 12 ani, s-a prezentat la clinica veterinara la sfarsitul lunii octombrie. Conform anamnezei cateaua era abatuta, prezenta inapatenta, vomituritie si poliurie de cateva zile. In urma examenului clinic general s-a constatat stare de intretinere buna, constitutie robusta, facies abatut, limfonoduri fara modificari, normotermie, frecventa cardiaca si respiratorie normala, mucoasa conjunctivala si gingivala normala, tartru dentar si halena. Palparea abdomenului a relevat sensibilitate usor crescuta, balonare.

Rezectia capului femural

Incepand de la sfarsitul anilor 90, datorita cresterii numarului animalelor de companie, mai ales a raselor cu predispozitii genetice ale afectiunilor articulatiei coxo-femurale, a cresterii numarului cazurilor cu diferite traumatisme la nivelul bazinului am cautat o metoda chirurgicala care sa reprezinte o alternativa eficienta si simpla pentru remedierea acestor afectiuni.

Abonează-te la acest feed RSS