updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest
Dr. Nita Monica

Dr. Nita Monica

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website URL:

Bolile imunomediate ale pielii la cai  

Identificarea si managementul imuno-frotiurilor din pustule, cruste sau eroziuni recente produce se dermatoze, sunt bazate pe intelegerea patogenezei bolii. Sistemul imun este focalizat pe apararea gazdei si are componente celulere specifice si proteine care se dezvolta si functioneaza intr-o maniera specifica si complexa pentru a neutraliza sau pentru a distruge agentii periculosi de tip non-self in timp ce pastreaza elementele proprii. Totusi, atunci cand sistemul de aparare nu functioneaza sau interpreteaza gresit semnele, raspunsul imun ar putea fi inadecvat sau chiar ar pute fi in detrimentul organismului, conducand la un atac specific asupra oricarui strat al pielii (epiderm, derm, hipoderm), anexelor sau vascularizatiei cutanate. Mecanismul leziunii tisulare include tipurile I pana la IV de reactii de hipersensibilitate. Desi ele apar la cal, afectiunile imunomediate sunt relativ rare.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Diabetul zaharat la animalele de companie

Diabetul zaharat (DZ) reprezinta o afectiune ce poate fi tratatasi care necesita un efort constant din partea medicului veterinar si a proprietarului de animal. Acest articol asigura recomandarile generale pentru tratamentul diabetului la caini si pisici. Tratamentul diabetului zaharat combina arta cu stiinta, in parte datorita numerosilor factori care pot influenta gravitatea bolii si raspunsul organismului la tratament. Fiecare animal necesita evaluari frecvente si personalizate, iar tratamentul trebuie modificat in functie de raspunsul organismului.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Compendiul AAHA privind procedurile stomatologice la caini si pisici

Stomatologia veterinara evolueazain mod constant. Obiectivul acestei lucrari este acela de a orienta practica stomatologicain domeniul veterinar. Serviciile stomatologice sunt necesare pentru asigurarea sanatatii generale si pentru optimizarea calitatii vietii animalului. Afectiunile netratate ale cavitatii bucale devin dureroase si pot contribui la aparitia bolilor la nivel local si sistemic. Acest articol include indicatii legate de medicina preventiva a cavitatii bucale, comunicarea cu clientii, evaluarea, igiena si tratamentul legat de cavitatea bucala. In plus, materialele si echipamentul necesar pentru realizarea procedurilor medicale adecvate sunt, de asemenea, descrise.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Pasteureloza la iepuri

Multi iepuri sunt purtatori de Pasteurella multocida, desi colonii de iepuri indemne de Pasteurella exista in multe medii controlate si laboratoare. Pasteurella multocida este cea mai frecventa cauza a bolilor respiratorii la iepuri. Pasteureloza cauzeaza in primul rand rinita, insa aceasta boala se poate manifesta la iepuri si sub forma afectiunilor cailor respiratorii inferioare, otitei medii, dacriocistitei si conjunctivitei, abceselor din diverse tesuturi, afectiunilor sistemului reproducator si septicemiei.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Informatii utile din biochimia si hematologia aviara

 Pentru a pune un diagnostic corect, clinicienii trebuie sa isi rezerve suficient timp „de calitate” pentru a lucra la fiecare caz. Prea des, cand un clinician nu este familiarizat cu o specie, reactia este de a se baza doar pe rezultatele de laborator pentru a pune un diagnostic. Desi este o abordare pe care majoritatea medicilor o practica, acest lucru nu inseamna ca aceasta este una potrivita. Pentru fiecare pasare bolnava care ne este pacient, ar trebui aplicate urmatoarele instrumente de diagnostic: anamneza completa, examinarea vizuala a pasarii in mediul sau, examinarea fizica, colectarea probelor (sange, fecale, tamponari, aspiratii etc.) si radiografie (cel putin doua vizualizari la unghiuri corecte). Doar dupa aceste investigatii, medicul ar putea sa decida daca mai sunt necesare tehnici speciale de diagnostic precum endoscopie, ultrasunete sau electrocardiograma.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Socul termic la animalele de companie exotice

Socul termic se caracterizeaza prin disfunctie neurologica ce acompaniaza hipertermia. Anamneza este de obicei cel mai util mijloc de diagnosticare a socului termic, insa proprietarii de animale nu constientizeaza intotdeauna cand mediul ambiental este prea calduros pentru sinsile sau cand gradul de ventilatie nu este adecvat pentru iepure.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Elemente generale legate de reproducerea porcusorilor de Guineea

Porcusorul de Guineea (Cavia porcellus) reprezinta un animal de companie foarte popular si un animal de laborator frecvent folosit. Porcusorii de Guineea sunt utili pentru studiile pe sistemul reproductiv deoarece acestia impart multe similaritati in acest sens cu oamenii (Fig. 1). Asemeni oamenilor, porcusorii de Guineea poseda placenta hemocoriala, prin care sangele matern intra in contact direct cu corionul fetal, dar si o invazie trofoblastica similara, precum si o vascularizatie uterina comparabila. Durata gestatiei la porcusorii de Guineea poate fi impartita, de asemenea, in trei trimestre, ca si in cazul oamenilor. Desigur, anumite trasaturi ale anatomiei si fiziologiei sistemului reproductiv al porcusorilor sunt aceleasi ca si in cazul altor specii din Ordinul Rodentia, dar exista si caracteristice unice acestei specii. Acest articol studiaza anatomia si fiziologia sistemului reproductiv al porcusorilor de Guineea si sumarizeaza anumite probleme medicale relevante din punct de vedere clinic.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Mijloace terapeutice: terapia adjuvanta in oncologia animalelor de companie

Terapia adjuvanta a fost folosita de mult timp ca si mijloc de imbunatatire a calitatii vietii pacientilor cu cancer, fiind in prezent acceptata ca si parte a protocolului de gestionare a cazurilor oncologice. Deoarece calitatea vietii pacientului reprezinta de obicei prima grija a proprietarului acestuia, deciziile legate de terapia primara si adjuvanta nu trebuie sa ia in calcul numai factorii determinanti ai bolii, ci si dorintele, preferintele si limitarile proprietarului.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Metode terapeutice: chimioterapia si imunoterapia la animalele de companie

Chimioterapia este in prezent o modalitate de tratament frecvent folosita in cadrul medicinei oncologice veterinare. Chimioterapia conventionala, chimioterapia metronomica si chimioterapia tintita realizata cu ajutorul inhibitorilor tirozin-kinazici (ITK) reprezinta metode disponibile practicienilor specializati pe animale mici si difera in functie de indicatii si de obiective. De aceea, pentru a fi folosite cu succes in practica, clinicianul trebuie sa fie constient de cateva principii de baza specifice fiecarei metode. Cunoasterea tehnicilor adecvate de administrare si a efectelor adverse secundare ale medicamentelor este esentiala.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Stopul cardiorespirator si resuscitarea la animalele de talie mica 

Definitia stopului cardiorespirator si lista celor trei faze ale resuscitarii: Stopul cardiorespirator este definit ca incetarea brusca si neasteptata a ventilatiei si circulatiei sistemice spontane si normale. Resuscitarea cardiopulmonara (RCP) asigura ventilatie si perfuzie sistemica temporara pana in momentul in care se pot pune in functiune mijloace mai performante de sustinere a vietii si pana cand circulatia si ventilatia spontana pot fi restabilite. RCP este alcatuita din trei etape:

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.