Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Caz de necroliza epidermica streptococica la un Shar-Pei

Un mascul castrat, in varsta de 4 ani, din rasa Shar Pei a fost prezentat cu febra mare cu debut brusc urmata in scurt timp de edem cald la nivelul articulatiei jaretilor insotita de durere zonala intensa si jena locomotorie evidenta.  Evolutia a continuat cu celulita, exsudate dermice, necroze dermice cu depozite purulente subiacente. Citologia fluidelor din plagi a relevat cantitati mari de coci. Examenul bacteriologic a confirmat prezenta Streptococcus canis. Diagnosticarea necrolizei epidermice streptococice si a sindromului de raspuns inflamator sistemic (SIRS) s-a facut pe baza interpretarii simptomelor clinice, a analizelor de laborator si a rezultatului culturii bacteriene. Dupa 7 zile de tratament intensiv in clinica, s-a continuat tratamentul ambulator inca 14 zile. Recuperarea cutanata la 14 zile de tratament era completa, plagile fiind inchise.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Dializa si plasmafereza in insuficienta renala acuta de etiologie toxica la caine

Dializa (in general) este procesul de indepartare a toxinelor, direct din sange (hemodializa) sau indirect prin intermediul lichidului peritoneal, utilizand fenomenul de difuziune printr-o membrana semipermeabila sau ultrafiltrarea.

In practica veterinara, hemodializa nu este intalnita in mod curent si voi pune accentul pe dializa peritoneala care nu necesita cale de acces direct la circulatia sangvina.
Procedurile de dializa pot ajuta la tratarea unor tulburari date de insuficienta renala, dar nu si a deficitelor sale endocrine (lipsa productiei de eritropoetina si de calcitriol). In dializa peritoneala apa acumulata si NaCl sunt indepartate prin osmoza; echilibrul homeostatic al mineralelor ( K, P, Mg, sulfat ) si indepartarea produsilor finali toxici ai metabolismului azotului (uree, creatinina, acid uric) se realizeaza prin convectie; acidoza metabolica este corectata prin difuziunea -HCO3 sau a precursorilor lui ( ion acetat, ion lactat ).

In cazul insuficientei renale acute , dializa peritoneala are caracter profilactic. Decizia de a institui dializa, depinde de caracteristicile chimice si biochimice ale toxinelor, de severitatea toxicitatii, de concentratia sangvina a toxicului, de probabilitatea alterarii excretiei, de capacitatea toxicului de a fi metabolizat in forma mai toxica, dupa ingerare / administrare dar si de starea pacientului.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Dializa si plasmafereza in insuficienta renala acuta de etiologie toxica la caine

Dializa (in general) este procesul de indepartare a toxinelor, direct din sange (hemodializa ) sau indirect prin intermediul lichidului peritoneal, utilizand fenomenul de difuziune printr-o membrana semipermeabila sau ultrafiltrarea.

In practica veterinara, hemodializa nu este intalnita in mod curent si voi pune accentul pe dializa peritoneala care nu necesita cale de acces direct la circulatia sangvina.
Procedurile de dializa pot ajuta la tratarea unor tulburari date de insuficienta renala, dar nu si a deficitelor sale endocrine (lipsa productiei de eritropoetina si de calcitriol). In dializa peritoneala apa acumulata si NaCl sunt indepartate prin osmoza; echilibrul homeostatic al mineralelor (K, P, Mg, sulfat) si indepartarea produsilor finali toxici ai metabolismului azotului (uree, creatinina, acid uric) se realizeaza prin convectie; acidoza metabolica este corectata prin difuziunea -HCO3 sau a precursorilor lui (ion acetat, ion lactat).
In cazul insuficientei renale acute, dializa peritoneala are caracter profilactic. Decizia de a institui dializa, depinde de caracteristicile chimice si biochimice ale toxinelor, de severitatea toxicitatii, de concentratia sangvina a toxicului, de probabilitatea alterarii excretiei, de capacitatea toxicului de a fi metabolizat in forma mai toxica, dupa ingerare / administrare dar si de starea pacientului.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.