updated 2:01 PM UTC, Jan 30, 2023 Europe/Bucharest

Avansarea tuberozitatii tibiale

Este posibil una dintre cele mai bune proceduri chirurgicale pentru desirarea/ruperea ligamentului cruciat cranial.Una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale articulatiei femuro-tibiale este ruperea/ desirarea ligamentului cruciat cranial. 

Aceasta afectiune se poate intalni la orice varsta si rasa, dar cel mai frecvent apare la cainii cu varsta medie, supraponderali, afectand mai frecvent rasele medii si mari. Ligamentele sunt structuri dense, puternice care unesc capetele a doua oase prin intermediul unei articulatii, rolul lor fiind de a stabiliza articulatia.
Ligamentul cruciat cranial are un rol critic in stabilizarea articulatiei femuro-tibiale impotriva miscarilor cranio-caudale. Ruperea completa a ligamentului cranial cruciat conduce la instabilitate cranio-caudala si la rotirea interna a articulatiei tibio-femurale.
Ligamentul cruciat cranial frecvent poate suferi doar o desirare partiala care conduce la o usoara instabilitate in articulatie. Daca aceasta afectiune ramane netratata cel mai frecvent conduce la ruperea completa a ligamentului si posibilitatea de a se produce leziuni la nivelul meniscului medial.
Netratarea acestei afectiuni conduce la artroza si ulterior durere.

Aceasta afectiune poate fi corectata numai chirurgical. In acest moment exista numeroase proceduri chirurgicale folosite pentru corectarea deficientei ligamentului cruciat cranial.

 

Cele mai des intalnite sunt:

  • Stabilizarea extracapsulara
  • Tight Rope – o varianta a stabilizarii extracapsulare mai avansata;
  • Rotirea platoului tibial (TPLO);
  • Avansarea tuberozitatii tibiale (TTA);

In acest articol voi prezenta in amanunt avansarea tuberozitatii tibiale, aceasta procedura fiind cea mai recenta descoperire si probabil cea mai buna metoda chirurgicala.


Intr-o pozitie normala de extensie a piciorului exista o tendinta a femurului sa alunece caudal pe platoul tibial. Aceasta se poate corecta prin doua metode chirurgicale, una din metode fiind taierea platoului tibial si rotirea acestuia intr o pozitie cat mai dreapta, ori prin contracararea fortelor care conduc la alunecarea femurului pe platoul tibial, schimband unghiul dintre tendonul patellar si platoul tibial prin avansarea tuberozitatii tibiale.
Avansarea tuberozitatii tibiale (TTA) este o procedura mai putin invaziva si cu riscuri postoperatorii mai mici comparative cu TPLO, care, cateodata, poate avea complicatii catastrofice, are rezultate similate cu TPLO. Cainii care beneficiaza de aceasta procedura vor avea o perioada de recuperare mai scurta initial, dar dupa 4 luni ambele proceduri au rezultate similare.

artrologie 2


Procedura de avansare a tuberozitatii tibiale se realizeaza prin taierea tuberozitatii tibiale si avansarea acesteia intr o pozitie in care se creeaza un unghi de 90 de grade intre ligamentul patelar si platoul tibial, aceasta eliminand miscarile de alunecare ale femurului pe platoul tibial.


Pentru aceasta procedura se folosesc implanturi speciale, un distantier, o placuta si suruburi pentru a fixa rigid tuberozitatea tibiala.


Pentru aceasta procedura se foloseste si graft osos, acesta fiind colectat din partea proximala a tibiei si se foloseste pentru a stimula vindecarea tesutului osos.
Dupa ce procedura de avansare a tuberozitatii tibiale a fost realizata, unghiul dintre ligamentul patelar si platoul tibial va fi de 90 de grade, ceea ce va contracara fortele care faceau posibila alunecarea femurului pe platoul tibial.

artrologie 3


Procesul de vindecare dureaza in medie 8 saptamani, recuperarea completa durand 3-4 luni.


Complicatiile acestei proceduri pot implica riscul anesteziei, infectiile postoperatorii, exercitiul crescut postoperator poate duce la intarzierea osificarii, slabirea implanturilor, ruperea implanturilor, fracturarea tibiei sau a tuberozitatii tibiale, de asemenea mentionam riscul de aparitie a leziunilor la nivelul meniscului medial care variaza intre 5-20%.


Ultimele studii au aratat ca dupa aceasta procedura aproximativ 95% din pacienti se reintorc la activitatea normala in aproximativ 3-4 luni si folosesc piciorul in proportie de 90% comparativ cu cat il foloseau inainte de afectiune.

Publicatiile recente arata ca tratarea cainilor cu desirare/ruptura de ligament cruciat cranial prin avansarea tuberozitatii tibiale are mai putine complicatii si o recuperare mai rapida comparativ cu cei tratati prin rotirea platoului tibial.

TTA este o procedura mai putin invaziva si cu riscuri postoperatorii reduse fata de TPLO, care cateodata poate avea complicatii catastrofice.
TTA are rezultate similare cu TPLO diferenta fiind in cazul primei proceduri recuperarea initiala este mai rapida, cainele folosind piciorul dupa 24-48 ore.

Ultima modificareVineri, 27 Iulie 2018 21:02
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Adrian Dumitru

Medic veterinar practician. 

Absolvent al Universitatii de Medicina Veterinara promotia 2006
Decembrie 2006-Februarie 2008 - Marco-Vet
Martie 2008- Martie 2011 - colaborari cu diverse cabinete in domeniul chirurgiei
Aprilie 2011- Iunie 2012 - Internship in ortopedie si neurochirurgie - Animal Medical Center UK  sub indrumarea lui: James Pratt CertSAS Dip ECVS MRCVS
Iunie 2012-prezent Haven Veterinary Surgeons UK

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.