updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Babesioza la caine - prezentare caz clinic

Avand in vedere anotimpul in care ne aflam si faptul ca, in aceasta perioada incep sa apara tot mai frecvent cazuri de babesioza la caini am considerat importanta prezentarea semnelor clinice, a examenelor de laborator si a tratamentului in aceasta boala parazitara in continuare dorim sa descriem primul caz de babesioza acuta cu care ne-am confruntat in cadrul Spitalului Veterinar Andivet din Deva.

In luna mai a anului 2010 s-a prezentat la consultație un caine din rasa Brac German in varsta de 3 ani. Din anamneza a reiesit faptul ca pacientul, in urma cu 3 zile a inceput sa fie abatut, sa urineze inchis la culoare (culoare bruna). Proprietarul a apelat la un medic veterinar din județul nostru care a inceput un tratament pentru cistita cu antibiotice, analgezice si antiinflamatoare, insa starea generala s-a agravat. Astfel, medicul veterinar curant a luat hotararea de a trimite pacientul spre spitalul Veterinar Andivet, pentru efectuarea unor examene paraclinice si evaluarea starii generale de sanatate.

Din anamneza oferita de proprietar am mai aflat ca in urma cu aproximativ 2 saptamani a fost plecat in concediu in zona de sud-est a țarii (Marea Neagra). in acea perioada pacientul a fost infestat cu capuse. in urma examenului clinic s-au constatat urmatoarele: febra (40,7 °C), mucoasele aparente si pielea devenisera icterice. Pacientul devenise si anorexic.

Avand in vedere datele din anamneza si ale examenului clinic s-a considerat obligatorie recoltarea de sange pentru analiza biochimica si hematologica.

Valorile biochimice investigate din sange au fost cele ale: glucozei, colesterolului total, ureei, creatininei, fosfatazei alcaline (PAL), alaninaminotransferazei (ALT), gammaglutamiltransferazei (GGT), asparataminotransferazei (AST) bilirubinei totale si albuminei. Examenul hematologic a constat in determinarea numarului de eritrocite, leucocite, trombocite, a hemoglobinei, hematocritului si formula leucocitara. De asemenea s-au efectuat si frotiuri de sange colorate prin metoda May-Grumwald- Giemsa.

Rezultatele obținute in urma examenului biochimic au relevat o crestere a valorilor ALT(GPT): 134 IU/L (21-72), PAL : 180 IU/L (15-127) si bilirubinei totale: 3,1 mg/dl (0-0,5). Celelalte valori investigate nu au prezentat modificari. Examenul hematologic a relevat o usoara leucocitoza, usoara anemie si trombocitopenie. Diagnosticul a fost pus in urma examenului frotiului de sange, in care s-au evidențiat paraziți intraeritrocitari. Avand in vedere forma, dimensiunile si numarul paraziților dintr-un eritocit s-a stabilit ca agent etiologic al infecției Babesia canis.

Screen Shot 2013-06-11 at 16.26.02Avand in vedere diagnosticul primar si starea generala de sanatate a pacientului s-a administrat imidocard (Imizol ®) in doza de 0,5 ml/10 kg, doza unica. S-a efectuat tratament perfuzabil pentru susținere cu Duphalyte® si ser Ringer. De asemenea s-au administrat si corticosteroizi (Prednisolon ®) in doza de 1 mg/kg, vitaminoterapie, protectoare hepatice si roburante. incepand cu a doua zi, starea generala a pacientului se ameliorase simțitor.

Din aceasta zi s-a inceput administrarea per os a clindamicinei (Clinda-cure®), pentru primele 3 zile in doza de 25mg/kg/12 ore, apoi inca 18 zile in doza de 12,5 mg/kg/12 ore. Tratamentul perfuzabil si injectabil a fost facut timp de 5 zile. La finalul tratamentului, pacientul nu mai prezenta semne clinice ale bolii, ii revenise pofta de mancare si prezenta o stare generala buna. in decursul timpului care a trecut de la acest prim caz, numarul pacienților care prezentau semne clinice suspecte de babesioza si a caror diagnostic a fost confirmat prin examene de laborator a crescut, majoritatea fiind tratate cu succes, majoritatea paciențiilor fiind infestați cu capuse in arealul județului Hunedoara.

 

 

DR. DANIEL BEJAN,

DR. BOGDAN BREHAR,

DR. ADELA GHIBU

Spitalul Veterinar Andivet Deva

Ultima modificareJoi, 02 August 2018 19:05
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.