updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Baie sau dus?

Are pasarea mea nevoie de o baie?

Scaldatul este foarte important pentru mentinerea penelor curate. Toate pasarile fac. In salbaticie, o pasare poate face "baie" in timpul unei ploii, intr-o baltoaca, lac sau apa curgatoare putandu-se stropi sau sa se ghemuiasca jucaus in iarba umeda sau vegetatia uda. Scaldatul incurajeaza autointretinerea sanatoasa a penelor. Asa se mentin penele curate si va ajuta la conservarea luciului minunat, natural.

 

Cat de des ar trebui sa-mi spal pasarea?

Unele pasari ar trebui sa faca dus de zi de zi. Mai ales cele care traiesc in mod natural in paduri ecuatoriale unde ploua zilnic. Acest lucru este important mai ales intr-o casa cu incalzire centrala in cazul in care atmosfera este foarte uscata avand ca rezultat o piele uscata, mancarimi, descuamari. Metoda pe care o utilizati depinde de ceea ce pasarea ta prefera - la fel ca oameni, unii prefera baie in timp ce alti prefera dusuri.

 

papagal la dus

 

Cum fac baie pasarii mele?

Pasarea va face de fapt, cea mai mare parte din intreaga operatiune. Tu pur si simplu va trebui sa furnizezi apa calduta. Unele pasari se bucura, folosind un vas de apa. Exista camere speciale pentru scaldat care se ataseaza la partea din cusca la unele pasari mici. O chiuveta de mica adancime cu apa este adesea convenabila si multe pasari vor zburda sub un firicel de apa usor de la robinet sau se pot scufunda cu capul si sa falfaie aripile in apa. O sticla cu un pulverizator curat, cum ar fi cel utilizat la ustensilele de curatat geamurile poate fi utilizat usor pentru a simula ploaia. Pasarea dvs. poate dansa, uneori emotionata, cu aripile sale in aer sau poate rasfira coada si sa intoarca in mod frecvent pentru a prinde cat mai multa "ploaie". Pasarea dumneavoastra, daca este un papagal de talie mare, poate sa vina in dus ca stropii de apa de la dus sa fie o adevarata incantare pentru el. Trebuie avut grija ca presiunea apei direct de la dus poate speria sau chiar rani pasarea. Unele pasari mai mici, cum ar fi cintezele si canarii se vor umezi de la umiditatea ce se scurge de la vegetatie proaspata spalata din cusca, cum ar fi morcovii sau alte verdeturi. Va rugam sa va asigurati ca aveti timp sa monitorizati o pasare in baie pentru a ajuta la evitarea accidentelor, cum ar fi inecul.

Solutiile comerciale pentru scaldat nu pot oferi niciun beneficiu in plus peste apa naturala, proaspata si calduta. Nu folositi sapun. Consultati veterinarul pentru o ghidare specifica.

 

Cand ii fac baie pasarii mele?

Scaldatul dimineata poate oferi mai multe oportunitati pentru a se usca controlat. O camera insorita, calda, fara o sursa de caldura directionata catre pasare ofera un decor confortabil pentru uscare si aranjare, asigurand in acelasi timp ca pasarea nu ajunge un curenti de aer putindu-se imbolnavi. Pasarea trebuie sa fie complet uscata inainte de a merge la culcare, cu exceptia cazului in casa este incalzita. Unele pasari par sa se bucure de un uscator de par bland cald, dar trebuie utilizat cu mare grija, pentru a nu supraincalzirea pasarea sau sa-l utilizati cu forta impotriva vointei sale. Mai bine nu il utilizati.

Este foarte important sa nu urmati sfatul de a folosi spray-uri cu apa ca o pedeapsa! Acest lucru face ca pasarea sa fie speriata de dus, dus care ii poate face atat de mult bine.

papagal spalat

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul