updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Basset Hound

Bland si non-conflictual, Basset este recunoscut datorita corpului sau mare, greoi, urechile lungi si picioarele scurte. Basset, de fapt, provine de la cuvantul francez ‚bas’ care inseamna ‚mic’. Un lucru este cert, Basset Hound este un caine de vanatoare excelent si, de asemenea, un animal de companie loial.
  

 


Caracteristici fizice
 


Basset Hound are o structura grea, osoasa, ceea ce il face sa fie mult mai proportionat decat alte rase. Picioarele scurte si corpul greoi il ajuta sa fuga fara probleme, chiar si in locuri dificile. Cainele se misca cu nasul indreptat spre sol. Blana groasa, care poate fi gasita intr-o varietate de culori, protejeaza cainele de spini in timpul unei vanatori.
 
Potrivit expertilor, ridurile si urechile lungi ajuta cainele, iar botul sau este spatios in scopul de a gazdui aparatul olfactiv - un aparat care face ca Basset Hound mare sa iasa in evidenta printre alti caini, chiar si cu picioarele sale scurte.

Personalitatea si temperamentul
 


Prin natura sa, Basset Hound este foarte prietenos cu copiii si alte animale de companie, si este de asemenea, una dintre cele mai relaxate si de buna-fire dintre rasele Hound. Cu toate acestea, acest caine greoi poate deveni incapatanat uneori. Copiii nu ar trebui sa se strecoare in spatele cainelui, care este predispus la probleme.

Ingrijirea
 
Exercitiile usoare zilnice, precum jocul in gradina sau plimbarea pe jos cu o lesa, sunt suficient de bune pentru a satisface un Basset. Fata cainelui, in special ridurile din jurul gurii trebuie intotdeauna sa fie pastrate curate, in timp ce blana nu are nevoie de ingrijire prea multa. Aceasta rasa are tendinta de a saliva si traieste foarte bine ca un animal de companie in casa.
basset hound mica

 

Sanatatea
 


Cainele Basset Hound care are o durata de viata medie de la 8 la 12 ani, este predispus la afectiuni majore, cum ar fi disecanta Osteocondroza (TOC), torsiune gastrica, displazia de cot, trombopatie, entropion, otita externa, ectropion, glaucom, boala von Willebrand (VWD) si displazie de sold canin (MCC). Obezitatea este o problema frecvent intalnita la rasa, care poate duce la probleme de spate. Cainele poate suferi, de asemenea, de luxatia rotulei. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medic veterinar poate recomanda examene de ochi si de sold la aceasta rasa de caine, iar testele de trombocite pot ajuta la confirmarea VWD.

Istorie si Context
 


Basset Hound a fost mentionat pentru prima data intr-un document ce dateaza din secolul al 16-lea, care vorbea despre un bursuc de vanatoare. Cu toate acestea, oamenii au folosit rasele cu picioare scurte, din cele mai vechi timpuri. Cand astfel de caini au fost crescuti cu succes pentru a crea un Basset Hound nu stie nimeni.
 
Prerevolutionarii francezi utilizau caini de vanatoare cu picioare scurte, insa nu s-au facut documente despre aceste rase de caini. Dupa Revolutia Franceza, multi vanatori foloseau cate un caine care sa-i urmeze pe jos. Acest caine a trebuit sa fie puternic, cu osatura puternica, cu picioare scurte si cu capacitatea de miros dezvoltat.
 
Basset a fost o alegere buna, intrucat cainele se misca incet, permitea astfel vanatorilor sa atace cu usurinta prada. Desi in mod normal acesti caini se utilizau pentru a vana iepuri si iepuri de camp, un Basset ar putea vana si mamifere mai mari. Patru tipuri de caini cu picioare scurte au fost create in cele din urma, dintre care Artesien Basset Normand a fost cel mai aproape de Bassetul modern.
 


Bassetul a fost incrucisat cu Bloodhounds la sfarsitul anilor 1800, in scopul de a mari dimensiunea cainelui. Rezultatul a fost apoi incrucisat cu Normand Artesien. Acest lucru s-a intamplat in aceeasi perioada cand primii Basset Hound au fost introdusi in America si Anglia, pentru popularitatea rasei. La mijlocul anilor 1900, Bassetul a devenit popular ca si animal de companie si, de asemenea, in domeniile de divertisment si de publicitate, pentru expresia fetei lor amuzante.
 
Datorita blandetii lor, Bassetul ramane un favorit in randul crescatorilor de caini, al vanatorilor si al famililor de astazi.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul