updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Benzile de picior si de identificare

 De ce are nevoie pasarea de o banda de picior?

Benzile de picior sunt adesea aplicate de catre crescatorii de pasari pentru a ajuta la identificarea si tinerea in evidenta a pasarilor lor. Crescatorii de pasari aplica, de regula inele solide inchise sau benzi de la o varsta frageda, deoarece picioarele fiind mici se vor potrivi prin gaura inelului. Pentru unele specii cotate este o cerinta legala pentru care puii sunt identificati cu ajutorul unui inel inchis.

Acest lucru ajuta crescatorii sa monitorizeze pasarile care urmeaza a fi vandute, precum si gestionarea geneticii acestor pasari care sa fie crescute impreuna. Benzile de carantina sunt plasate pe pasarile importate din motive de reglementare. Aceste benzi sunt de multe ori deschise (inele incomplete) sau fixate impreuna. Inelele deschise pot fi utilizate de catre crescatori pentru identificare. Aceste inele poarta, de obicei, initialele de la medicul veterinar dupa aflarea sexului pasarii si in mod normal, sunt plasate pe piciorul drept la barbati si la femei pe piciorul stang.

Poate constitui banda de picior o problema pentru pasare?

Uneori! Leziunile la picior pot fi cauzate de benzile de picior. Benzile pot fi prinse in colivie si sa conduca la luxatii sau entorse. Benzile de picior, uneori, sunt prea mici si vor cauza constrictia piciorului. Unele pasari pot dezvolta o acumulare de piele moarta intre piele si banda care este prea stramta (in special in urma infectiei de picior). In cazul in care un picior este ranit si devine umflat, banda de picior va fi din nou neiertatoare. In cel mai rau caz, acest lucru poate duce la pierderea unui picior.
Toate benzile de picior ar trebui sa fie verificate in mod regulat pentru probleme.

Cum altfel pot identifica pasarea?

O identificare mai sigura, mai usor de plasat si mai simpla este microcipul. Acum utilizat pe scara larga in intreaga lume, microcipul nu este mai mare decat un bob de orez. Medicul veterinar va fi fericit sa implanteze microcipul in muschiul pieptului pasarii dumneavoastra in acelasi mod precum este folosit la caine sau la pisica. Maniera prin care este introdus microcipul in muschiul pieptului stang al pasarii pare inspaimantatoare, dar este bine tolerat de pasare. Cu toate acestea, pentru pasarile mici sau pentru implantatorii neexperimentati efectuarea procedurii sub anestezie este de multe ori de preferat. Implantul este citit prin trecerea unei "baghete" scanata peste pasare in deplina siguranta. Asadar se inregistreaza un numar. Pretul unui microcip include accesul la o baza de date prin care pasarea poate fi returnata in cazul in care scapa sau este gasita de cineva.

As putea elimina banda de picior?

Unii proprietari prefera sa elimine banda de picior a pasarii, deoarece poate cauza probleme in viitor - in special daca merg de multe ori pe jos. Daca inelul este indepartat, ar trebui sa fie implantat un microcip ca pasarea sa poata fi identificata. Inele ar trebui sa fie eliminate folosind unelte specializate. Pentru inelele usoare se pot folosi freze speciale. Acestea impiedica rasucirea inelului si poate fi taiat cu usurinta.
Pentru inelele grele, din otel inoxidabil este mai bine sa folositi un instrument de taiere Dremel. Exista un risc de ranire a pasarilor in cazul in care se misca, iar aceasta procedura ar trebui sa fie intotdeauna efectuata pe pasari anesteziate.

 

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul