Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 47
updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Boli bacteriene ale porumbeilor

Crescatorii de porumbei se confrunta permanent cu un spectru larg de imbolnaviri care pot afecta grav intreg efectivul, de la scaderea performantelor sportive si reproductive, pana la mortalitate. 

Salmonelozele si micoplasmoza sunt unele dintre bolile grave ce apar la pasari, favorizate fiind de ingrijirea necorespunzatoare, aglomerarile, conditiile de microclimat, introducerea de animale noi fara carantina, precum si de lipsa unor tratamente profilactice (deparazitari, vaccinari).SALMONELOZA

Salmoneloza (PARATIFOZA) este produsa de Salmonella typhimurium, S. enteritidis, S. cholerae suis (salmonele mobile).Boala se transmite vertical, pe cale transovariana la puii tineri. Alte specii de Salmonella pot fi transmise de porumbeii bolnavi sau de alte animale bolnave prin contaminarea cu fecale a apei, furajelor. Pot transmite boala si rozatoarele, gandacii sau oamenii.

Se manifesta prin mortalitate ridicata a puilor in primele 5-8 zile de viata. La adulti boala evolueaza lent. Poate apare diaree apoasa galbui-verzuie, anorexie, polidipsie, slabire rapida si accentuata (forma digestiva) sau artrite (inflamatii) ale unor articulatii, calde, dureroase, pareze ce pot evolua spre artroze si chiar paralizii (forma articulara) sau torticolis, opistotonus (capul e flexat pe spate in forma nervoasa) sau forme mixte cu simptome comune celor 3 forme. Exista si o forma cronica, lenta (porumbeii evita zborul, obosesc repede schioapata, la naparlire pierd pene cu sange Anatomopatologic apare marirea in volum a splinei, ficatului, enterita congestiva, artrite, noduli in organele interne.

Diagnosticul se pune pe baza examenul de laborator care se bazeaza pe izolarea si identificarea salmonelelor din ficat, splina, intestin. Examenul de laborator este singurul care evita eventualele confuzii care ar duce la tratamente gresite.

Pentru tratament se pot utiliza ENROFLOXAROM, ENROCOL, FLUMEQUINOROM, LINCOSPECTROM, DOXICICLINA. Tratamentul se face intotdeauna cu antibioticele indicate de antibiograma. Preventiv se pot utiliza vaccinuri inactivate COLUMBOPOLIVAC. Simultan se administreaza COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL pentru porumbei si tonice (SUPERFORM).

TIFO-PULOROZA (Salmoneloza) produsa de S.gallinarum-pulorum, imobila. Se transmite vertical (prin ou) si similar cu orizontal Salmonelele mobile (paratifoze) Afecteaza in mod exceptional porumbeii. Pasarea e apatica, are penele zburlite, diaree, slabeste, este anemica. Mortalitatea poate atinge 50-70%. Cadavrul e cahectic, cu enterita, hipertrofie hepato-splenica, apare ficat bronzat. Tratamentul este asemanator cu cel din paratifoza.MICOPLASMOZA este o boala ce evolueaza trenant, putand ramane neobservata pana la aparitia unor factori favorizanti (stress, vaccinari, ouat, zboruri, transporturi lungi, poluare, umiditate crescuta, frig, stari imunosupresive provocate de bacterii, virusuri, miceti). La tineret poate evolua septicemic, fulminant: porumbeii afectati prezinta o respiratie zgomotoasa, sforaitoare, bucala, au o secretie nazala bilaterala sero-mucoasa initial, apoi purulenta.

Clinic porumbeii sunt abatuti, slabesc, musculatura pectorala se reduce in volum, evita zborul, dar mortalitatea este redusa. In general mortalitatea apare dupa asocierea cu alti germeni patogeni (E.coli, Chlamidia, etc.). Se observa mucus in cantitate mare in tot tractusul respirator,aerosaculita serofibrinoasa chiar purulenta (dupa supra infectia cu coci, colibacili)

Boala se transmite pe verticala (prin ou) si orizontal (prin secretii nazale, furaje contaminate, apa, praf, lapte de gusa) provenite de la porumbei infectati. Se fac examene de laborator (izolare de Micoplasme ), examene serologice, ELISA) coroborate cu examenul clinic si anatomo patologic. Timp de 5-7 zile se administreaza TYLAVET, ENROFLOXAROM, AVIAN PROTECT TEN, DOXICICLINA, sau OXITETRACICLINA. Individual la exemplarele de mare valoare se administreaza subcutan timp de 3 zile, LINCOSPECTROM . Tratamentul se asociaza cu siropul expectorant TUSIFUG.

Daca evolueaza concomitent si colisepticemia se vor alege antibiotice active si fata de E.coli, in functie de antibiograma.

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 19:03
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

1 comentariu

  • sorana
    sorana Miercuri, 25 Ianuarie 2012 13:33 Link la comentariu Raportează

    am gait un porrumbel ghemuit la geam. nu-mi prea place mie ce are la cat .cred ca i-au cazut penele dar nu se observa. este fetita deoarece e alba ,dar nu e importata asta vreau sa stiu daca are vreo boala!!!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.