updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Boli frecvente - Care sunt cele mai frecvente boli la chinchile?

Problemele frecvente la chinchile includ muscaturi, boli respiratorii, boli dentare, balonare si accident vascular cerebral din cauza caldurii.

Care sunt semnele acestor boli?

Muscaturile sunt adesea intalnite la chinchila daca sunt tinute cu alte chinchile. In cazul muscaturilor care nu sunt tratate, acestea pot dezvolta abcese. Muscaturile de la alte animale de companie, de exemplu de la caini sau pisici sunt adesea fatale din cauza traumei mecanice si din cauza bacteriilor, care sunt implantate de dinti. Muscaturile de la pisici si caini constituie o urgenta.

Bolile respiratorii sunt frecvent intalnite la chinchile. Problema respiratorie poate deveni cu usurinta pneumonie. Conditiile, cum ar fi supraaglomerarea, ventilatia saraca si umiditatea ridicata pot predispune la pneumonie. Simptomele includ lipsa poftei de mancare, letargie, dificultati de respiratie, secretie nazala si umflarea ganglionilor limfatici.

Asa cum am vazut si la rozatoare, cresterea exagerata a dintilor o intalnim si la chinchile. Dintii de chinchila cresc continuu pe tot parcursul vietii. Principala problema se refera la cresterea exagerata a molarilor; cresterea exagerata a incisivilor este, de obicei, o reflectare a starii molarilor. Simptomele cresterii dintilor includ secretii salivare ("bale"), pierderea in greutate si apetitul scazut. Cresterea incisivilor este usor de obervat printr-o simpla inspectie a gurii si indica de obicei probleme mai profunde ale molarilor. Este adesea greu de spus daca molarii au crescut peste limita. Anestezia este necesara pentru a permite o evaluare aprofundata a gurii. Cu toate acestea, radiografii de tip raze X, vor fi in mod normal necesare pentru a identifica in mod corespunzator aceasta problema, mai ales ca cele mai multe semne clinice ale bolii se refera mai degraba la radacina dintelui decat la cresterea exagerata a coroanei dintilor. Odata stabilita, boala dentara ne da o perspectiva nu tocmai imbucuratoare. Molarii foarte lungi pot fi taiati, dar boala radacinii dintelui va avea nevoie de tratamente cu analgezice. Abcesele pot rezulta cu usurinta de la boala molarilor - perspectiva este foarte slaba intr-adevar, si necesita de multe ori interventii chirurgicale extinse si repetate.


Balonarea este rezultatul stazei intestinale - poate reprezenta supraaglomerarea cu gaze, fie de la nivelul stomacului sau intestinului gros, sau ambele. Semnele pot fi acute, chiar daca cauza de baza (de multe ori durerea) poate fi cronica. Aceasta ar trebui sa fie considerata ca un caz de urgenta - sunt necesare lichide, agenti motilici intestinali, antibiotice si analgezice. Pentru a diagnostica balonarea, va fi necesar un examen radiologic. 

Nivelul ridicat de fibre dietetice pot ajuta la protejarea impotriva balonarii - mai ales ca fibrele vor ajuta, de asemenea, la reducerea incidentei bolilor dentare.

Accidentul vascular cerebral de la caldura, o problema frecventa la multe rozatoare, apare de asemenea si la chinchile. Ele se pot descurca bine la temperatura normala a camerei, la temperaturi de peste 27 grade C, dar in cazul in care umiditatea este mare, acest lucru poate duce cu usurinta la un accident vascular cerebral fatal. Simptomele accidentului vascular cerebral provocat de caldura sunt similare cu cele observate la oricare animal de companie si includ gafaituri, temperatura ridicata a corpului, respiratia cu gura deschisa.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul