updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Boli genetice la pisica Maine Coon

Pisicile Maine Coon sunt, din pacate, predispuse la boli genetice grave - ereditare - displazia de sold si cardiomiopatia hipertrofica.

Genele exacte pentru aceste afectiuni nu au fost inca identificate, dar exista mai multe cercetari in curs in speranta ca atat pisicile afectate cat si cele care poarta aceste gene, pot fi identificate la o varsta frageda.

In prezent, displazia de sold este cel mai bine diagnosticata in urma radiografiei. Displazia de sold este o anomalie in dezvoltarea articulatiei soldului. Primele radiografii ar trebui efectuate la varsta de 8 -12 luni, inainte de prima reproducere la pisicii. Ultima radiografie a soldului ar trebui efectuata la varsta de 24 de luni. In SUA, este recomandata certificarea de catre Fundatia Ortopedica pentru Animale (OFA), organizatie constituita din radiologi veterinari certificati. Copiile evaluarii OFA trebuie trimise apoi catre crescator, indiferent de rezultagt. Numai pisicile cu soldurile gradate corect - bine sa excelent - ar trebui folosite pentru reproductie.


Cardiomiopatia hipertrofica este o tulburare in care muschiul cardiac devine prea gros si scade eficienta inimii, in cele din urma rezultand in insuficienta cardiaca sau embolie - cheaguri de sange. Aceasta poate fi diagnosticata prin ecocardiografie care ar trebui efectuata de catre un medic veterinar specializat in cardiologie. Unele pisici afectate au murmur cardiac sonor, altele nu, astfel incat absenta murmurului cardiac nu este o dovada definitiva ca pisica este normala. Se recomanda ca prima examinare cardiologica sa aibe loc inainte de prima imprechere a pisicii, iar cea de-a doua la aproximativ 24 de luni. Aceasta boala este tratabila, dar poate duce la moarte subita la pisicile in varsta, dar si la cele tinere.

Surditatea este un motiv de ingrijorare pentru pisicile albe din toate rasele, inclusiv pentru pisicile Maine Coon. Surditatea este asociata genei dominante W care produse fenotipul solid alb. Aproximativ 60% din pisicile cu blana lunga alba sunt surde. Surditatea este mai probabila la pisicile cu ochii albastri sau la cele cu ochii ciudati, dar statistic vorbind exista mai multe pisici albe cu ochii verzi sau cu ochii galbeni surde decat cele cu orice alta culoare. Prezenta sau absenta unei pete de alta culoare pe capul pisicii nu indica daca pisica are sanse mai multe sau mai putine sa fie surda. Pisicile surde nu ar trebui folosite pentru reproductie.

Daca aveti o pisica Maine Coon si doriti sa verificati starea de sanatate a acesteia sau predispozitia pisicii spre bolile genetice, consultati medicul veterinar curant. Daca nu aveti un medic veterinar, scrieti-ne pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. numele orasului din care sunteti si va putem trimite o scurta lista de cateva cabinete recomandate de noi. 

Foto via Flickr: @Jorbasa Fotografie 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul