Bolile glandelor suprarenale
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Nu exista indoiala ca incidenta bolilor glandei suprarenale la dihori este in crestere rapida.
1. Ce este boala glandei suprarenale?
Acesta descrie tumori sau hipertrofia (cresterea in exces) a glandei (lor) suprarenale. Tumorile pot fi benigne (adenom) sau maligne (adenocarcinom). In acest ultim caz, raspandirea poate fi localizata sau metastatica (cu ficatul fiind un site comun pentru tumori secundare).
2. Cauze
Cauza principala este in ciclul de reproducere a dihorilor, functie de sezon. Acest lucru este initiat prin cresterea lungimi zilei, care determina schimbari in productia de melatonina. Acest lucru stimuleaza eliberarea de hormonul eliberator de gonadotrofina (GnRH), prin urmare se secreta, hormonul luteinizant (LH) si hormonul de stimulare foliculara (FSH), conducand la:
- Masculi - coborarea testiculelor; crestere in greutate, activitate crescuta a glandelor sebacee (pielea devine mai grasa si mirosul crescut).
- Femelele - dezvoltarea foliculara la ovare, extinderea vulvei. Femela are ovulatia indusa si va ramane astfel "in sezonul de reproductie" pana la imperechere. In captivitate, esecul de imperechere va duce la o expunere prelungita la estrogen si la o anemie potential letala.
Problemele apar in dihori sterilizati (in special cele sterilizate inainte de pubertate).
La acesti dihori schimbarile legate de lungimea zilei induce o cascada hormonala. Cu toate acestea, nu exista gonade pe care sa actioneze. Glandele suprarenale, sunt stimulate pentru a produce androgeni si / sau de estrogeni, dar nu in cantitate suficienta pentru a induce un efect de feedback negativ asupra hipofizei.
Prin urmare, suprarenale sunt supuse la o stimulare low-level pe termen lung si in cele din urma devine hiperplazice sau neoplazice. Prin aceasta etapa productia hormonilor este ridicata, iar suprarenale produce hormonul de stimulare independent.
Alti factori legati de aceaste conditii:
Dieta. Hranirea baza mai mult pe pelete din produsele comerciale. De asemenea , se afla in discutie ca aceste diete au dus la cresterea longevitatii de dihori si ca incidenta mai mare a tumorilor este pur si simplu un efect de imbatranire.
Intretinerea. Tinerea mai mult timp a custii dihorilor acoperita, poate modifica ciclurile naturale, anuale de lumina si astfel sa fie un factor de stimulare in suprarenale.
Genetica. Reproducere a creat anumite linii ceea ce ar putea creste susceptibilitatea aparitiei tumorilor. Bolile suprarenalelor apare, de obicei in varsta (peste 5 ani), In SUA este adesea prezenta la animale mult mai tinere. Acest lucru se poate datora reproductiei la linii foarte limitate, dar ar putea fi, de asemenea, din cauza politicilor americane de sterilizare in cazul in care cele mai multe ori toti dihorii de companie sunt sterilizati de la varsta de 8 saptamani.
Cu toate acestea, castrarea pare a fi cauza majora a bolilor glandei suprarenale.
3. Semnele clinice
Semn clasic este cel al unei alopecie (caderea parului generalizata) progresive. Initial, acest lucru este similar cu cel observat in "sezonul de reproductie" si la masculi la sfarsitul verii / toamna. Fenomenul va progresa si va afecta intregul corp.
Unele zone pot fi pruriginoasa (se scarpina frecvent) si apare uneori si subtierea pielii.
Alte semne pot include calduri sterile care vin inapoi in sezonul cu umflarea vulvei, care devenine evidenta, disurie si la masculi, datorita extinderii la prostata. Ocazional, poliurie-polidipsie (beau mult apa si se urineaza des).
Pierderea in greutate si umflarea abdomenului sunt evidente cand boala progreseaza.
Este necesar a se face testele de sange pentru hormoni sexuali, dar rezultate negative, nu exclude boala glandei suprarenale. Testele pentru sindromul Cushing canine nu sunt recomandate.
Ecografia poate fi foarte utila. Cu toate acestea, imagistica suprarenalelor nu este usor de efectuat, astfel incat rezultatele negative nu exclud aceasta boala.
Aceste semne aparute la un dihor castrati ar trebui sa ridice suspiciuni suficiente pentru a justifica investigatii ulterioare, inclusiv de explorare, interventii chirurgicale ale abdomenului.
Tratamentul ideal este de a elimina glandele afectate.
In cazul in care raspandirea maligna a avut deja loc sau, in cazuri recurente, interventie chirurgicala nu este adecvata, astfel incat gestionarea medicala poate fi oprita.
Se poate utiliza, in prezent hormonului eliberator de gonadotrofina (GnRH) si analogi - in special in ratamentele de lunga durata prin implanturi. Medicamente destinate pentru sindromul Cushing canine nu sunt adecvate.
4. Prevenirea
Bineinteles, acest lucru ar trebui sa fie obiectivul nostru. Ar trebuie oprite de la reproductie liniile de frecvent afectate, iar noi ar trebui sa analizam cu atentie rolul ciclurilor de lumina si dieta.
5. Ar trebui sa castrarem dihorilor?
In caz de femelelor, alternative sunt disponibile, inclusiv tratamente anuale pentru a le scoate de sezon. Problema este mai dificaila pentru masculi care, din cauza dimensiunii lor si mirosului, devin foarte neplacuti pentru a trai cu ei. Aceasta, desigur, ridica problema ca ar trebui sa ii tinem in casa si suntem tentati sa apelam la interventii chirurgicale. Odata cu aparitia de GnRH-analogice implanturi care in ultimele 18-24 de luni, duc la castrarea chimica, constituie alternativa unui tratament disponibil si realist si ar trebui sa reduca incidenta bolii suprarenale.
La dihori sterilizarti mai tarziu, adica dupa pubertate, se va intarzia debutul bolii, dar nu ca impiedica aparitia ei.
Implanturile pot fi oferite dihorilor sterilizati, in scopul de a "preveni" probleme suprarenale.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa