updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Bolile la porumbei - generalitati

Bineinteles ca va fi vorba de bolile cel mai des intalnite la porumbei.
Datorita faptului ca este vorba de un subiect foarte vast, nu pot sa va ofer toata pagina gata terminata deodata, ci pe parcurs, cand reusesc sa termin cu cate o boala, adaug la pagina. Este posibil sa mai complectez si descrierile cu informatii aflate ulterior. Fotografii nu public deocamadta fiindca nu am poze facute de mine si nu doresc sa am probleme cu dreptul de autor, dar cum reusesc sa pozez cate un caz, am sa vi le arat si Dv.

 


Caut sa scriu pe intelesul tuturor despre fiecare boala, dar nu pot sa evit nici folosirea anumitor termeni medicaie, pe care doresc sa vi-i explic pe loc. Cu toate cele promise probabil ca nu pot sa scriu prea detailat despre nici o boala, decat cele mai importante lucruri, precum si eventualele observatii personale, nu-mi permite timpul, dar voi asigura linkurile de unde puteti afla mult mai multe.
Prezentarea bolilor am sa o fac dupa deziderate stiintifice, deci dupa felul agentului epizootic si dupa importanta si frecventa intalnirii. Ordinea postarii bolilor in schimb am sa o fac dupa importanta columbofila stabilita de mine.

Ca si metode de tratamente va prezint parerea mea ordonata asa cum cred eu ca ar trebui sa fie privita de cei care vor sa obtina rezultate.

  1. Prima, cea mai sigura si eficienta  metoda indicata de mine pt. eliminarea bolilor infectioase si obtinerea rezultatelor este lichidarea exemplarelor bolnave.
  2. A doua metoda ar fi prevenirea imbolnavirilor, prin vaccinari.
  3. Tratarea exemplarelor extrem de valoroase de la matca.

Nu pretind ca eu pot urma chiar mereu protocolul mai inainte amintit, in special punctul 1 si 3 mai este incalcat cateodata, dar sincer sa fiu mereu am ajuns la concluzia ca mai bine ar fi fost sa respect ideile prezentate mai sus.
Inca un ultim sfat valabil la fiecare boala infectioasa este dezinfectia adapostului porumbeilor dupa stingerea episodului! Mai jos va prezint inca o data cum fac eu dezinfectia.
Este o munca mai grea si mai de durata, numai curatenia si demontarea boxelor dureaza cc 5-6 ore, apoi vine nevasta cu aspiratorul si la urma eu cu dezinfectia. Ca dezinfectant folosesc Forsept in solutie 1-1,5%, sau un alt dezinfectant din comert, dar la fel de bun este si hipocloridul 2-3% folosit in baie. Pulverizez cu o pompa. Nu fac economie la dezinfectant, folosesc cc. 0,5-1 litru la metru patrat, practic totul este numai dezinfectant. Impotriva prafului si vaporii dezinfectantului iau o masca de la farmacie. Crescatoria trebuie sa fie goala, fara porumbei!
Inchid usile si ferestrele cat mai ermetic si las asa peste noapte (ar ajunge si 30 de minute). A doua zi deschid usile si ferestrele, cu o carpa, sau burete sterg dezinfectantul ramas pe jos, remontez boxele si dupa ce totul se usuca repopulez adapostul.

Cu ocazia pregatirii acestei pagine am folosit bibliografiile:

    Dr. Talabér Zsolt: Galambok gazdaságos gyógykezelése
    Dr. J.W.E. Stam: Postagalambsport ma és holnap
    Dr. Emil Onet: Virusuri si virusologie la animale
    Dr. I Bercea, Dr. Al. Mardari, Dr. R. Moga Manzat, Dr. M. Pop, Dr. A. Popovici: bolile infectioase ale animalelor
    Prof. Dr. Vartic Nicolae: Curs de patologie si clinica bolilor parazitare

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Szabo Zoltan

M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt  mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro