Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 102
updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Borelioza - Boala LYME boli transmise prin vectori

Borelioza - Boala Lyme este produsa de un spirochet Borrelia burgdorferi ce se transmite prin capuse din genul Ixodes - atat la animale cat si la om .

Este cunoscuta ca boala cu 1000 de fete, deoarece afecteaza tot organismul, neputandu-se vorbi de un organ tinta, iar simptomatologia atat la om cat si la animale mimeaza pe cea intalnita si in alte entitati morbide.

Aspecte clinice si de laborator in infectia Borrelia burgdorferi la animalele de companie.

Cel mai frecvent simptom este artrita acuta manifestata prin deplasare dificila si intoleranta la efort. Artrita va afecta una sau mai multe artriculatii, acestea fiind inflamate si foarte dureroase. Cainii afectati refuza deplasarea, au spatele arcuit si sensibil la palpare. Artritele sunt de obicei insotite si de febra, anorexie si depresie.

De asemenea, se constata inflamatia ganglionilor limfatici superficiali cervicali si/sau poplitei.

Afectarea cardiaca este marcata de insuficienta majora urmata de cele mai multe ori de moarte.
La nivel renal, se constata glomeruronefrita ca urmare a depunerii la nivel glomerular de complexe imune.
Pacientii pot prezenta asociat, simptomatologie nespecifica ca: voma, diaree, anorexie, pierdere in greutate poliurie/polidipsie sau ascita.

1. Examenele de laborator

Examenele de laborator - hematologic si biochimic pun in evidenta: neutrofilie, uremie, proteinurie, hipercolesterolemie, hiperfosfatemie si hipoalbuminemie. Daca se efectueaza examen citologic din lichidul sinovial se va constata prezenta unui numar mare de celule albe. Diagnosticul acestei boli se poate face utilizand diverse metode serologice ca Western blot sau ELISA, sau PCR, insa aceste metode trebuie efectuate in laboratoare specializate.
Pentru clinician, utilizarea unui test rapid dar care sa aiba o performanta inalta este mandatorie.
SNAP 4DX IDEXX Laboratories are ca si principiu tehnica ELISA si pune in evidenta anticorpii fata de fractiunea antigenica C6 B.burgdorferi, aceasta fractiune nu da reactii incrucisate cu alte spirochete (ex. Leptospira) sau cu anticorpii postvaccinali, facand posibila o diferentiere clara intre vaccinare si infectie. Specificitatea testului este de 100% si sensibilitatea este de 98,8%.

2. Tratament

Dezideratul tratamentului Bolii Lyme, atat la animale cat si la om este sa se inceapa cat mai rapid dupa muscatura de capuse si astfel sansele de vindecare totala cresc considerabil. Altfel Borelioza /Boala Lyme se va croniciza cu afectarea preponderenta a articulatiilor, cordului sau cu leziuni oftalmologice si neurologice ireversibile.
Medicamentele de electie pentru borelioza sunt: doxiciclina si amoxicilina. Doxiciclina se administreaza per os, 10 mg /Kg la 12 ore timp de 4 saptamani, iar amoxilina se administreaza 20 mg / Kg , per os la 8-12 ore, timp de 4 saptamani. Se recomanda administrarea de antiinflamatoare nesteroide pentru reducerea inflamatiei articulatiilor.
Doxiciclina nu este recomandata la animalele foarte tinere existand riscul afectarii dentinei ( ex. colorarea dintilor).

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 22:01
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.