Bronhoscopie terapeutica efectuata pe un delfin

Sursa: Societatea Toracica Americana (AtS)
Sumar: Printr-o colaborare intre medici veterinari si medici umani, un delfin de 29 de ani a suferit o bronhoscopie terapeutica pentru tratatea ingustarii cailor respiratorii sau stenoza, care interfera cu respiratia ei. Delfinul, un animal de terapie pentru copii cu probleme fizice si mentale la Island Dolphin Care din Key Largo, Florida, o duce bine la un an de la procedura.

Multe din tratamentele medicale si procedurile utilizate pe om au fost dezvoltate si testate pe animale si multe sunt folosite in ingrijirea ambilor, a spus autorul principal andrew R. Haas, MD, PhD, Director de Operatiuni Clinice, sectia Pneumologie interventionala si Oncologie toracica de la spitalul Universitatii din Pennsylvania.
Cazul nostru este notabil nu numai datorita animalului care a fost implicat, ci si colaborarii trans-disciplinare in randul specialistilor din cadrul disciplinelor variate.

Raportul a fost publicat in analele societatii toracice americane.
Delfinul a dezvoltat initial o tuse care a raspuns initial la tratament antifungic, dar apoi s-a observat ca timpul de deschiderii a narii din partea de sus a capului s-a marit in timpul inotului. Delfinul a fost transportat la un spital local pentru diagnostic, unde o tomografie computerizata si o bronhoscopie cu fibre optice au confirmat prezenta stenozelor focale ale bronhiilor principale dreapta si ale bromhiilor traheale.

Echipa veterinara a consultat o echipa de specialisti in pneumologie interventionala cu experienta in tulburarile complexe ale cailor respiratorii umane. Cum un bronhoscop de uz uman flexibil era prea scurt pentru a fi folosit in caile respiratorii ale delfinului, a fost folosit un gastroscop pentru vizualizarea stenozelor. a fost efectuata o dilatare cu balon iar ciclul respirator al delfinului s-a imbunatatit si s-a intors la comportamentul ei normal. in afara de echipa veterinara specializata pe mamifere marine care a inclus un medic veterinar generalist, un medic veterinar radiolog si un medic veterinar anestezist si de echipa de specialisti in pneumologie interventionala umana, grupul de tratament a inclus si un antrenor pentru a mentine calm delfinul precum si pe ingrijitorii delfinului care l-au mentinut in pozitia corecta si i-au pastrat pielea umeda in timpul procedurii.

Desi utilizarea bronhoscopiei la animalele marine a fost deja raportata, al nostru este primul caz de bronhoscopie terapeutica efectuata intr-un astfel de caz, a spus Dr. Haas.

Schimbul de cunostinte, tehnici si tehnologii utilizate pentru ingrijirea oamenilor si animalelor in acest caz ar putea deschide usa unor noi metode de tratament pentru ambele.

Materialul se bazeaza pe materiale furnizate de catre American Thoracic Society.

 

Ultima modificareJoi, 02 August 2018 19:07
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul